Prezidențiale 2025: Prezența la vot este 53,21% la ora închiderii urnelor
ACTUALIZARE ora 19:00 - Numărul celor care și-au exprimat opțiunea politică în țară este de 7,5 milioane, majoritatea în mediul urban.

Articol de Radio România Actualităţi, 04 Mai 2025, 15:35
► PREZENȚĂ VOT ALEGERI PREZIDENȚIALE
ACTUALIZARE: Până la ora 21:00 au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.571.740 alegători, reprezentând 53,21% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Până la ora 21.00, ora închiderii urnelor, au votat în diaspora aprope 980.000 de alegători.
ACTUALIZARE ora 20:00 - Până la ora 20:00, au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.116.092 de alegători, reprezentând 50,68% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit AEP.
ACTUALIZARE ora 19:00: Peste 8,3 milioane de români din țară și din străinătate au votat până acum în primul tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce înseamnă o prezență la vot de 46,6%.
Numărul celor care și-au exprimat opțiunea politică în țară este de 7,5 milioane, majoritatea în mediul urban.
În topul județelor fruntașe conduce Ilfov, urmat de Giurgiu și Argeș, în timp ce la polul opus se află Vaslui, Satu Mare și Covasna.
În Capitală, prezența la vot depășește 43% - potrivit datelor publicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE ora 18:00 - Prezența la vot la ora 18.00 a fost de 43,44 %
ACTUALIZARE - În satele din județul Sălaj românii au mers să voteze după încheierea slujbei de la biserică
Pentru mulți dintre locuitorii de la țară alegerile reprezintă o adevărată sărbătoare. Așa se întâmplă și în satele din județul Sălaj, unde, după încheierea slujbei de la biserică, numărul celor care s-au prezentat la vot a început să crească. Corespondentul RRA Adrian Lungu relatează.
Aici, la Someș-Guruslău, un sat cu oameni deosebiți, iată că s-au adunat pentru a merge să voteze.
-: Așa e frumos să fim împreună, să ne ducem împreună la votare și să ne alegem un conducător. Dumnezeu să ne luminează pe cine să ne conducă și să fie bine în țară și să fie bine în lume și să ne fie bine la tăți!
Cum vă doriți dumneavoastră să fie țara asta?
-: Țara asta aş vrea să o putem păstra așa cum ne-au lăsat-o străbunii noștri. Să nu taie nime din hotarele noastre și să fie pace și liniște în țară.
Şi mata mergi să votezi, aşa este?
-: Merg şi eu să votez, să fie bine în țara asta.
Ce înseamnă România pentru matale?
-: Asta e țară frumoasă, țară foarte bună și tare e bine, până amu, de aici încolo om mai videa.
Vă văd îmbrăcată foarte frumos, mergeți şi dumneavoastră să votați?
-: Da.
Ce vă doriți, doamnă, de la România?
-: Prosperitate, pace și bună înțelegere între oameni.
-: În primul rând, pace și liniște.
Fosta-ţi să votați o mereţi de amu înainte?
-: De-acum înainte meren, merem la vot, că așa trebuie tot românul, o dată n-am rămas să nu votez.
ACTUALIZARE ora 17.00 - Peste 7 milioane de români și-au exprimat în total, până în prezent, opțiunea politică în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
În țară, o prezență mai ridicată se înregistrează în județele Ilfov și Argeș, în timp ce o participare mai redusă este în Vaslui, de unde transmite corespondenta noastră, Alina Darie.
Alegerile prezidențiale de la Vaslui au adus la urne un număr impresionant de alegători, așa cum nu s-a mai întâmplat de mulți ani. Până la această oră (ora 17.00), prezența este aproape dublă față de alegerile precedente.
Vasluienii consideră că participarea masivă la vot este un semn de normalitate.
-: E corect să aibă răspunderea să voteze.
-: Nu e mai bine ca să ne ducem să votăm cine considerăm şi noi că ar fi mai bine?
-: Tot timpul am votat, am mers la vot și eu, şi toată familia mea.
În secțiile de votare din întreg județul Vaslui scrutinul s-a desfășurat în condiții normale, fără incidente deosebite. Unui alegător în vârstă de 70 de ani i s-a făcut rău în secția de vot din localitatea Dănești, care a beneficiat de asistență medicală promptă și a fost transportat la spital. Procesul electoral a continuat fără alte probleme.
ACTUALIZARE ora 15.30 - Peste 5.700.000 de români au votat până la această oră în primul tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce înseamnă o prezență la vot de aproape 32%, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.
Cei mai mulți au votat în mediul urban, iar o prezență mai ridicată se înregistrează în județele Ilfov, Argeș și Giurgiu, la polul opus fiind Vaslui și Satu Mare.
BEJ Constanța a decis suplimentarea buletinelor de vot la secțiile cu prezență crescută
Biroul Electoral Județean din Constanța a decis suplimentarea buletinelor de vot la secțiile cu prezență crescută din zonele cu un flux mare de turiști.
La secția din Vama Veche, unde până acum au votat pe listele suplimentare aproximativ 1.000 de persoane, au mai fost trimise 500 de buletine.
Și la Mamaia, circa 700 de persoane au votat deja pe listele suplimentare, iar la cele șapte secții din orașul Eforie aproximativ 1.300, transmite corespondentul nostru Sorin Cealera.
Cluj - votarea este în plină desfășurare
Numărul celor care au votat până la această oră în primul tur al alegerilor prezidențiale în țară a depășit 6.400.000, ceea ce înseamnă o prezență la vot de peste 35%. Cei mai mulți au votat în mediul urban, majoritatea femei. În județele Ilfov și Argeș se înregistrează o prezență mai ridicată, în timp ce în Vaslui și Satu Mare o participare mai redusă.
Și în Cluj votarea este în plină desfășurare. Pentru detalii suntem acum în direct cu corespondentul nostru Claudiu Pădurean, care transmite din campusul universitar Hajdeu. Claudiu, bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr, în județul Cluj rata de prezență la vot este mai mare decât media națională, iar în municipiul Cluj-Napoca este, de asemenea, mai mare decât rata medie de participare pe județ. Există o situație specială: Clujul are foarte mulți studenți. În total, universitățile clujene au aproximativ o sută de mii de studenți, masteranzi și doctoranzi. Unii dintre ei, autoritățile estimează câteva zeci de mii, au votat sau urmează să voteze în Cluj-Napoca, în timp ce alții s-au întors acasă, în localitățile de domiciliu.
Dacă în primele ore ale zilei nu au fost foarte mulți studenți la secțiile de votare amenajate în campusurile din oraș, prezența a crescut treptat.
La această oră sunt destul de mulți tineri care practic se îndreaptă spre secțiile de vot. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei care mi-au spus că doresc ca România să rămână pe drumul european, alții își doresc ca aceste alegeri prezidențiale să aducă o îmbunătățire a vieților lor, alții își doresc ca aceste alegeri să fie semnalul pentru românii din diaspora să se întoarcă acasă. În fine, sunt foarte multe dorințe care au fost exprimate de tinerii care votează la această oră.
Prezenţa este în creștere și, de asemenea, și în campusurile studențești încep să se formeze grupuri de tineri care anunță că vor vota în ultimele ore ale procesului electoral. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (4 mai, ora 16:00)
Mehedinți: Sunt șapte localități în care prezența la urne este cuprinsă între 85 și 94%
Votarea este în plină desfășurare și în județul Mehedinți, de unde transmite corespondentul nostru Mihai Bădescu.
Reporter: În Mehedinți au votat până la ora 15.00 aproximativ 64.000 de alegători, dintre care aproape 13.000 pe liste suplimentare și alți 2.000 cu urna mobilă.
Sunt șapte localități în care prezența la urne este cuprinsă între 85 și 94%, iar în satul Vlădica, din comuna Dumbrava, prezența se apropie de 105%. Tinerii care au mers astăzi la urne spun că își doresc o Românie deschisă și europeană.
-: Gânduri pentru un viitor mai bun, la o speranță pentru o schimbare. Sperăm că tot o să fie bine și acuma să lăsăm oamenii să decidă.
E România pe un drum bun?
-: Momentan este la mijloc, să sperăm că o să ia pe drumuri bune. Dar nu ține numai de noi, de mine ca om, ține de noi toți. Deci împreună facem diferența.
Îți dorești o România europeană?
-: De ce nu? Da, o Românie deschisă ar fi un lucru bun. Am avea mai multe posibilități.
-: Mi-aș dori să se producă o schimbare și încurajez cât mai multă lume să vină la vot și să nu rămână indiferenți. Şi încurajez lumea și comunitatea să iasă la vot masiv și să-și exprime opinia.
-: Sincer să fiu, mi-aș dori să nu mai plece tinerii în străinătate. Asta mi-aș dori și să rămână acasă, să-și poată forma un viitor, să-și clădească o familie și să rămână să construiască ei țara, România, nu să plece să o construiască pe a altora. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (4 mai, ora 15:00)
Desfăşurarea scrutinului electoral în judeţul Suceava
Corespondenta noastră Mihaela Buculei urmărește desfășurarea scrutinului în Suceava și relatează în direct. Bună ziua, Mihaela, te ascultăm.
Reporter: Bună ziua, bun găsit tuturor! Mă aflu la secția de votare numărul 82 din municipiul Fălticeni, unde prezența la vot este acum de peste 27%, un procent mai mare comparativ cu aceeași perioadă din zi la alegerile din noiembrie 2024. După ora 13:00 s-a înregistrat o creștere semnificativă a celor care au votat, mai ales în mediul rural, unde o parte dintre cei care în timpul dimineții au fost la biserică și-au exercitat dreptul de vot în drumul spre casă.
Cea mai ridicată prezență la vot în judeţul Suceava a depășit 38% și s-a înregistrat în comuna Capul Câmpului. Au votat în număr mare și alegătorii din comuna Poiana Stampei, iar la Vatra Dornei se înregistrează un număr mare de votanţi pe liste suplimentare, 280 de persoane la una din secțiile de votare, amenajată în cadrul celui mai mare complex hotelier.
Aici sunt și mulți turiști care au ales să voteze în orașul-stațiune. În general, în zona de munte a județului, prezența este mai mare față de restul județului.
Un număr mare de alegători pe liste suplimentare se înregistrează și la cele două secții de votare amenajate în incinta Gării Burdujeni. Deocamdată nu au fost semnalate incidente în desfășurarea procesului electoral. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (4 mai, ora 14:00)