Prezenţa la urne în străinătate se menţine ridicată
Cea mai mare diferenţă pare să fie în Republica Moldova, unde astăzi au votat până acum peste 17.000 de cetăţeni, faţă de puţin sub 7.000 pe 4 mai.

16 Mai 2025, 16:20
Prezenţa la urne în străinătate se menţine ridicată în prima zi a alegerilor pentru turul al doilea al scrutinului prezidenţial. Cifrele publicate în timp real pe platforma prezenta.roaep.ro indicau în urmă cu puţin timp că au votat deja peste 94.000 de cetăţeni români, mult peste ce se întâmpla la ora 16:00, în primul tur, când îşi exprimaseră opţiunile în afara ţării circa 53.800 de persoane.
Cea mai mare diferenţă pare să fie în Republica Moldova, unde astăzi au votat până acum peste 17.000 de cetăţeni, faţă de puţin sub 7.000 pe 4 mai.
Dar o prezenţă consistentă în plus se înregistrează şi în ţările din vestul Europei, unde trăiesc comunităţi numeroase de români: în Italia peste 13.000, faţă de circa 8.100 acum două săptămâni, tot aproximativ 13.000 în Marea Britanie, mai mult decât dublu în comparaţie cu primul tur, s-a trecut de 10.000 în Spania, faţă de aproape 7.000 în urmă cu două săptămâni.
Şi în Germania, ţară în care trăiesc aproape un milion de români, pentru care sunt deschise 88 de secţii de votare, corespondentul RRA Vlad Drăghicescu semnalează o prezenţă la vot mult peste cea de vinerea de acum două săptămâni.
Corespondenţă din Germania: Sute de mii de români din Germania sunt așteptați să își exprime dreptul la vot începând din această dimineață. Astăzi și mâine, secțiile de vot vor fi deschise în intervalul orar 7:00-21:00, iar duminică, între 7:00 și 20:00, ora Germaniei.
Până la ora locală 14:00, în Republica Federală, votaseră aproximativ 10.000 de români, o cifră semnificativ mai ridicată decât în primul tur de scrutin la aceeași oră.
Germania s-a aflat printre țările cu cea mai ridicată prezență la vot a românilor în turul 1 al alegerilor prezidențiale din urmă cu aproape două săptămâni, când la vot s-au prezentat puțin peste 160.000 de alegători. Indiferent de opțiunile politice, majoritatea românilor din Germania afirmă că votează cu speranța schimbării în bine a României, pentru mai puțină corupție și mai multă ordine în societate.
Pe de altă parte, la fel ca la alegerile de anul trecut, electoratul este unul polarizat, marcat de o serie de dezamăgiri profunde.
În vreme ce unii dintre alegători așteaptă motive suficient de convingătoare pentru a se întoarce în România, alții par convinși că nu poate fi loc de mai bine.