Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat lista miniştrilor

Lista e dominată de reprezentanţii PNL, care au şapte propuneri, urmaţi de cei PSD, cu patru nominalizări, şi PC cu o propunere. Restul de cinci propuneri sunt ale unor persoane aparent neafiliate politic.

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat lista miniştrilor
Premierul desemnat, Victor Ponta. Foto: Agerpres.

Articol de Răzvan Stancu, 01 Mai 2012, 10:26

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat, marţi seara, propunerile pentru ministerele din viitorul guvern.

El a spus ca lista propunerilor va fi prezentata luni în parlament.

Cabinetul propus de presedintele PSD Victor Ponta include 17 ministere (fata de 16, cat avea precedentul guvern) si patru "ministri delegati".

Pe lista propusa de Victor Ponta sunt reprezentanti ai celor trei partide care formeaza Uniunea Social Liberala (PSD, PNL, si PC), dar si persoane neafiliate politic.

Lista e dominata de reprezentantii PNL, care au sapte propuneri, urmati de cei ai PSD, cu patru nominalizari, si PC, cu o propunere. Restul de cinci propuneri sunt ale unor persoane neafiliate in mod deschis la o formatiune politica.

Propunerile de miniştri în guvernul Ponta

Finanţe şi viceprim-ministru - Florin Georgescu (neafiliat, membru in conducerea BNR, fost ministru PDSR al finantelor)

Afaceri Externe - Andrei Marga (PNL, rector al Univ. Babes Bolyai, fost ministru PNTCD al educatiei)

Justiţie - Titus Corlăţean (senator PSD)

Economie - Daniel Chiţoiu (PNL, fost sef al ANAF in guvernul Tariceanu)

Interne - Ioan Rus (PSD, fost ministru de interne)

Apărare Naţională - Corneliu Dobriţoiu (neafiliat, secretar de stat in ministerul apararii)

Agricultură - Daniel Constantin (presedintele PC)

Muncă - Mariana Câmpeanu (PNL, fost ministru al muncii in guvernul Tariceanu)

Educaţie - Corina Dumitrescu (neafiliat, membru CSM)

Transporturi - Ovidiu Silaghi (PNL, fost ministru al IMM in guvernul Tariceanu)

Sănătate - Vasile Cepoi (neafiliat, secretar de stat in guvernul PDL Emil Boc)

Dezvoltare Regională - Eduard Hellvig (PNL)

Mediu - Rovana Plumb (PSD, europarlamentar)

Cultură - Mircea Diaconu (PNL)

Comunicaţii - Dan Nica (PSD, fost ministru al comunicatiilor)

Afaceri Europene - Leonard Orban (neafiliat)

Administraţie - Victor Paul Dobre (PNL, fost ministru al administratiei)

Miniştri delegati

Ministrul pentru dialog social in cadrul Ministerului Muncii - Liviu Marin Pop

Ministrul pentru mediul de afaceri - Lucian Isar

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul - Mircea Duşa

Ministrul delegat pentru transparenţă decizională (subordonat premierului) - Victor Alistar

Singurul ministru păstrat pe lista propunerilor care a facut parte si din guvernul PDL-UDMR este ministrul afacerilor europene Leonard Orban (fost comisar european pentru multilingvism).

"Am ales pe această perioadă păstrarea în marea majoritatea a structurii guvernului, pentru a nu pierde timp cu reorganizarea", a declarat premierul desemnat.

--fb1

Victor Ponta a enumerat ceea ce el a numit prioritatile guvernului: respectarea legilor, guvernare "de la Palatul Victoria, ci nu de la Palatul Cotroceni", repararea inechităţilor sociale si crearea de locuri de muncă.

Vezi in tabelul alaturat lista completa a propunerilor facute de catre Victor Ponta.

Printre primele masuri pe care premierul desemnat spune ca le are in vedere mai sunt depolitizarera administraţiei publice si "asigurarea organizarii unor alegeri democratice".

Cu ocazia prezentarii propunerilor privind componenta guvernului, Victor Ponta a mentionat si "toleranţa zero faţă de acte de corupţie si clientelism".

Cat priveste criteriile pe baza carora ar fi selectat lista ministrilor propusi, Victor Ponta a sustinut ca ar fi tinut cont de "experienţa profesională" a celor nominalizati.

"M-am sfătuit cu oameni apropiati din conducerea partidelor, dar decizia pentru numirea miniştrilor îmi aparţine.

"In tot procesul de alegere a propunerilor pentru noul cabinet am fost sustinut de presedintele PNL Crin Antonescu, caruia vreau sa ii mulţumesc", a mai spus premierul desemnat Victor Ponta.

Aprobare in coalitie

Propunerile pentru miniştrii din noul executiv vor fi aprobate, ulterior, de conducerile partidelor care compun USL.

Miercuri dimineaţă, conducerile Partidului Social Democrat şi Partidului Naţional Liberal vor avea şedinţe separate la Palatul Parlamentului, după cum au anunţat birourile de presă ale PSD şi PNL.

Biroul Permanent Naţional al PSD se va reuni, miercuri, de la ora 10,00, la Camera Deputaţilor, după care este programată şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, de la ora 11,00, la Senat.

Totodată, Biroul Politic Central al PNL se va reuni miercuri, la ora 10,30, la sala de şedinţe a grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Şedinţa BPC al PNL va fi urmată, la ora 11,00, de reuniunea Consiliului Naţional Executiv al formaţiunii.

Reîntregirea salariilor bugetarilor, "prioritate a noului guvern"

Victor Ponta afirmă că problema contribuţiei pensionarilor la asigurările de sănătate va fi rezolvată înaintea reîntregirii salariilor bugetarilor, ambele reprezentand insa "priorităţi ale guvernului".

Anunţul a fost făcut după întâlnirea de luni, cu delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Victor Ponta i-a asigurat pe reprezentanţii instituţiilor financiare că în România există stabilitate şi continuitate în angajamentele asumate faţă de aceste instituţii, informează redactorul RRA Alexandra Cristea.

Victor Ponta a precizat că există premisele revenirii salariilor la forma din 2011, dar aceasta presupune o schimbare a ţintei de deficit.

"Dacă reîntregirea salariilor şi măsurile economice de relansare economică reprezintă prioritatea numărul unu, acea contribuţie încasată ilegal, de 5,5% pentru pensiile pentru pensiile peste 740 de lei, reprezintă prioritatea numărul zero", a afirmat Victor Ponta.

Premierul desemnat a mai declarat, după întrevederea cu delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, că le-a propus reprezentanţilor instituţiilor internaţionale ca începând de miercuri să discute despre scrisoarea de intenţie la nivel informal cu miniştrii propuşi.

El a mai precizat că în maxim o lună de la învestire, cabinetul său va prezenta un audit al situaţiei reale a României.

Cine susţine noul guvern Ponta?

Victor Ponta s-ar putea baza pe votul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, potrivit ultimelor declaraţii ale acestora.

În schimb, UDMR îşi rezervă dreptul de a se mai gândi dacă va da votul cabinetului Ponta.

"Noi ne considerăm în acest moment în opoziţie, UDMR consideră că nu are nici o obligaţie faţă de foştii parteneri şi nu are nici o obligaţie faţă de partidele parlamentare din Parlamentul României şi vom urmări agenda noastră în continuare, în această perioadă", a declarat Kelemen Hunor.

Aceeaşi poziţie o au şi cei de la UNPR. Chiar dacă secretarul general Neculai Onţanu susţinea că Uniunea ar fi în favoarea noului executiv, preşedintele de onoare Cristian Diaconescu are o altă opinie, mai nuanţată.

"Întâi să vedem programul de guvernare, dacă prinde măsurile de stânga, dacă asigură stabilitatea României, discutăm de păstrarea acordului cu Fondul Monetar, de ratificarea în continuare, în Parlament, a Pactului Fiscal. Or, în absenţa unor astfel de proiecte, considerăm că stabilitatea României este pusă în pericol", a spus Cristian Diaconescu.

Rămâne de văzut cum va stabili paritatea premierul desemnat Victor Ponta, spune redactorul RRA Alexandra Cristea.

Declaraţii contradictorii în PDL

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, că, în condiţiile în care PDL a anunţat că nu va susţine cabinetul USL, nu va discuta cu acest partid, precizând însă că va avea discuţii cu grupurile parlamentare pentru votarea cabinetului său, informează Mediafax.

El a mai spus că nu va discuta cu acest partid în condiţiile în care formaţiunea a anunţat, "logic", că nu va susţine Cabinetul USL.

"Domnul preşedinte Boc a anunţat că nu va vota guvernul nostru şi atunci nu vom discuta cu PDL. De altfel, avem şi o interdicţie adoptată de curând în acest sens, dar nu asta e problema. Înţeleg că PDL - şi mi se pare oarecum logic - nu va susţine guvernul USL", a spus Victor Ponta.

Premierul desemnat a declarat că e posibil ca pe anumite proiecte importante, pentru care şi USL a susţinut guvernul PDL, cabinetul său să fie susţinut de PDL.

"Mă refer la mecanismul de cooperare şi verificare, la tratatul de guvernanţă fiscală, la obiectivele noastre internaţionale. Acolo sigur că vom discuta cu toate forţele politice reprezentate în Parlament", a explicat Victor Ponta.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat marţi, 1 mai, că democrat-liberalii nu au decis cum vor vota în cadrul procedurii de învestire a guvernului propus de Victor Ponta , dar sunt interesaţi ca acest executiv să fie acceptat de parlament, informează Mediafax.

"Da, sigur că da, nu este niciun interes. Noi, PDL, nu avem niciun interes să nu treacă guvernul Ponta. Dimpotrivă, dorim să treacă şi să guverneze România. O să vedem care este programul de guvernare, nu mă pot exprima aprioric dacă o să votăm, care este garnitura de miniştri care vor încerca să guverneze şi, în funcţie de aceste două elemente, PDL va decide dacă va vota acest guvern", a declarat Ioan Oltean.

Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că la învestirea guvernului Ponta PDL va vota împotrivă.

"Cu un vot împotrivă. La învestirea cabinetului Ponta, cu un vot împotrivă. Va participa", a răspuns Emil Boc la întrebările ziariştilor referitoare la poziţia PDL faţă de investirea guvernului Ponta.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Politică 17 Aprilie 2024, 16:36

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită în Qatar.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
Politică 16 Aprilie 2024, 16:43

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic

Documentul urmează să stabilească un echilibru între interesele fiecărei părți implicate în acest domeniu, a spus în cadrul...

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Politică 16 Aprilie 2024, 15:07

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”

Minorităţile naţionale vor avea un reprezentant în Colegiul CNSAS, potrivit unei măsuri adoptate de Camera Deputaţilor.

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Politică 16 Aprilie 2024, 14:43

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”

La București are loc un forum internațional dedicat tehnologiilor digitale și modalităților de protejare a infrastructurii...

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Politică 16 Aprilie 2024, 08:16

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei, iar 10 din 15...

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Politică 16 Aprilie 2024, 07:37

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie

Campania electorală pentru europarlamentare, pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în data de...

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Politică 15 Aprilie 2024, 19:11

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului

Într-o declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor, Silviu Vexler a subliniat că acţiunile Iranului ameninţă atât Orientul...

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat
Politică 15 Aprilie 2024, 08:07

Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat

Proiectul de lege prevede inclusiv supravegherea video a drumurilor forestiere.

Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat