Premierul Bolojan a prezentat mai multe măsuri privind reforma administrației publice locale
Principala măsură anunțată privește scăderea numărului de funcționari de la primării, consilii județene și a numărului de polițiști locali.

Articol de Andrei Şerban, 18 Iulie 2025, 23:23
Pachetul de măsuri privind reforma administrației publice locale a fost prezentat de premierul Ilie Bolojan și ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. Măsurile privesc scăderea numărului de funcționari de la primării, consilii județene și a numărului de polițiști locali, dar au fost anunțate și măsuri din zona de fiscalitate, precum suspendarea permisului dacă nu-ți plătești amenzile rutiere și achiziționarea unei mașini doar dacă nu ai datorii la stat.
Reporter: Premierul Ilie Bolojan și ministrul dezvoltării, Cseke Attila au spus că pachetul de măsuri privind reforma administrației publice locale urmărește să crească eficiența și responsabilitatea autorităților locale, să îmbunătățească capacitatea primăriilor de a dezvolta localitățile pe care le administrează și să descentralizeze și să digitalizeze administrațiile locale. Reforma va mai stabili un număr maxim de angajați pentru fiecare localitate la nivel național, va majora numărul de polițiști locali și va stabili o grilă de salarizare unică pentru primăriile care nu-și acoperă din venituri proprii cheltuielile cu salariile angajațiilor. O altă măsură va permite funcționarilor publici să aibă norma împărțită între două, trei primării, așa cum se întâmplă în mediul privat, unde un contabil poate lucra pentru mai multe firme. Ilie Bolojan a mai spus că vor fi alocate fonduri de la guvern în funcție de eficiența activității autorităților locale.
Ilie Bolojan: În condițiile în care nu se vor realiza indicatorii de eficiență și sumele de la nivel guvernamental vor fi repartizate direct proporțional cu ceea ce s-a realizat la nivel local.
Reforma propusă de guvern va mai permite autorităților locale să stabilească dacă doresc sau nu jocuri de noroc în localitățile pe care le administrează și va suspenda carnetul de conducere în cazul persoanelor care nu plătesc în termen de 90 de zile amenzile de circulație. Carnetul de conducere va fi înapoiat doar după ce se vor plăti amenzile, a precizat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Cseke Attila: Vom propune ca restituirea permisului de conducere suspendat să aibă loc sub condiția dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de acest permis. Dacă există un debit scadent care nu este achitat, permisul de conducere nu se restituie până la achitarea acestui debit.
De asemenea, nu se va putea vinde și cumpăra o mașină decât dacă persoanele au plătit toate datoriile locale, iar autorizațiile de construire vor fi eliberate doar cetățenilor care au plătit toate taxele și impozitele locale sau amenzile contravenționale.