Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Popularii europeni îşi aleg conducerea la Bucureşti

Wilfried Martens a fost reales în funcţia de preşedinte al Partidului Popular European în cadrul convenţiei de la Bucureşti. Vicepreşedinţii PPE vor fi aleşi joi. (LIVE UPDATES)

Preşedintele PPE Wilfried Martens(stg.) şi preşedintele PDL, Vasile Blaga. Foto: facebook.com/EPPparty

Articol de Cristina Ghioca, 17 Octombrie 2012, 12:45

La finalul primei zile a Congresului PPE, Wilfried Martins a fost reales în funcţia de preşedinte al partidului.

Joi, în a doua zi a congresului, vor fi aleşi şi vicepreşedinţii Partidului Popular European.

Ora 20.30 - Preşedintele Traian Băsescu: Nu ne dorim crearea unui club de categoria a doua format din statele care sunt în afara zonei euro şi nu dorim o Europă cu doua viteze.

Ora 20.20 - Preşedintele României, Traian Băsescu a spus în cadrul convenţiei că mecanismele de guvernanţă stabilite de tratatele europene nu sunt suficiente pentru gestionarea crizei actuale.

"Singura soluţie pentru garantarea prosperităţii cetăţenilor noştri este o integrare profundă şi accelerată şi ea se poate realiza prin intermediul Statelor Unite ale Europei", a spus preşedintele României.

Ora 20.00 - Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, tratatul UE marchează o nouă etapă în construirea unei uniuni mult mai puternice între ţările Europei.

"Dacă ne dorim să ne păstrăm economia socială de piaţă avem nevoie de reforme pentru ca Europa să devină competitivă. Trebuie să le spunem cetăţenilor că trebuie să face reforme pentru a menţine competitivitatea Europei", a declarat Jose Manuel Barroso.

Convenţia este transmisă în format video pe site-ul PPE.

Foto: Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la Congresul PPE de la Bucureşti. Sursa: PPE.

Ora 19.56 - Cancelarul Angela Merkel a spus că "preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă aceste măsuri nu au fost populare".

Ora 19.50 - Cancelarul german, Angela Merkel a declarat în cadrul convenţiei că "datorită PPE sconomia socială de piaţă a fost întotdeauna primită cu solidaritate. Acest model şi-a dovedit utilitatea. Vrem cu toţii o Europă mai puternică".

În paralel la mitingul USL de la Arena Naţională, co-preşedintele USL, Crin Antonescu vorbeşte despre proiectele politice ale Uniunii Social Liberale.

Foto: Cancelarul Angela Merkel alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (stg.) şi preledintele PDL, Vasile Blaga (dr.). Sursa: Reuters.

Ora 19.10 - "Trebuie sa demonstrăm solidaritate între toate statele uniunii şi fiecare membru al UE trebuie să îşi respecte responsabilităţile. Milioane de europeni se asteapta la noi sa vorbim cu o singura voce, nu cu 17 sau 27", a spus premierul spaniol Mariano Rajoy.

Foto: Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat. Sursa: PPE.

Ora 18.23 - premierul Republicii Moldova, Vlad Filat a declarat că ţara sa împărtăşeşte valorile Uniunii Europene, "ţara mea traversează un proces de schimbare. Obiectivul nostru e să reconstruim Moldova ca o democraţie europeană pentru cetăţenii noştri. Obiectivul nostru final este aderarea la Uniunea Europeană. Azi e important să ne sprijinim unii pe alţii, pentru o Europă mai puternică".

Ora 17.50 - Cancelarul german Angela Merkel a avut o întrevedere de aproximativ 10 minute cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Parlamentului.

Ora 17.30 - Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit la Palatul Parlamentului.

Ora 17.20 - Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit la Palatul Parlamentului, pentru a participa la reuniunea PPE.

Ora 17.10 - În urma întâlnirii cu premierul Victor Ponta, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a reiterat nevoia unui sistem juridic independent, funcţional şi a respectării instituţiilor democratice şi a statului de drept, se arată într-un comunicat al CE.

"Salut faptul că multe dintre punctele de preocupare pe care le-am ridicat în iulie au fost soluţionate", a afirmat şeful executivului european după întâlnirea cu premierul de la Bucureşti.


Comunicat Comisia Europeană

Ora 16.30 - Premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se întâlnesc la Palatul Victoria. Şeful guvernului a spus că principala temă a discuţiei va fi rezolvarea problemelor legate de absorbţia fondurilor europene.

Ora 15.52 - Preşedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat că soluţia pentru rezolvarea crizei economice este "mai multă integrare economică şi politică".

Potrivit acestuia, cauzele crizei economice au fost compexe şi astfel, soluţiile pentru rezolvarea sa nu pot fi simple.

Wilfried Martens a subliniat că PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, a standardelor democratice şi a domniei legii.

"Toţi reprezentanţii politici din România trebuie să respecte competenţele instituţiilor statului. Aşa cum a spus poetul naţional Mihai Eminescu, echilibrul este pentru stat ceea ce sănătatea este pentru fiinţa umană", a declarat preşedintele PPE.

Ora 15.37- Liderul UDMR, Kelemen Hunor şi-a susţinut discursul în limba română şi maghiară. Discursul său este urmat de cel al preşedintelui PPE Wilfried Martens. În deschiderea discursului său, preşedintele PPE Wilfried Martens le-a mulţumit în limba română liderilor PDL şi UDMR pentru primirea făcută la Bucureşti.

Ora 15.00 - Sesiunea de după-amiază a congresul PPE de la Bucureşti a început cu declaraţia preşedintelui PDL, Vasile Blaga.

Vasile Blaga a declarat că PPE este singura forţă capabilă să ducă la bun sfârşit proiectul de revigorare a Europei.

"Ne propunem să readucem prosperitatea în spaţiul european, să creăm locuri de muncă, să contribuim la dezvoltarea pieţei unice", a spus Vasile Blaga în deschiderea congresului.

Imagini de la congresul PPE la Bucureşti. Sursă: flickr/eppofficial şi facebook.com/EPPparty

Ora 12.00: Premierul Victor Ponta va avea o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care participă la Congresul PPE de la Bucureşti.

Discuţia va dura aproximativ 45 de minute, a anunţat premierul Ponta, în deschiderea şedinţei de guvern de astăzi, şi la ea vor participa şi câţiva miniştri, printre care cel al Muncii şi Justiţiei.

Victor Ponta a susţinut că unul dintre subiectele care ar putea fi abordat în cadrul întâlnirii este includerea României în spaţiul Schengen de liberă circulaţie europeană.

Ora 11.30: Preşedintele PDL, Vasile Blaga, susţine că deciziile luate la Bucureşti vor fi cruciale pentru viitorul European comun.--fb1

"Armonizarea politicilor economice şi fiscale, coordonarea parametrilor bugetari şi întărirea legitimităţii democratice a mecanismelor decizionale la nivelul Uniunii pregătesc o Uniune coerentă şi competitivă.

"Congresul PPE de la Bucureşti are toate şansele să rămână în istorie sub numele de "Congres al celei de a II-a unificări europene". Pentru noi, popularii europeni, unificarea deplină a Europei nu este o ambiţie goală", a mai spus Vasile Blaga.

Ora 11.20: În faţa clădirii parlamentului de la Bucureşti câţiva protestatari scandează împotriva lui Aurelian Pavelescu care ar reprezenta PNŢCD la congresul PPE.

Ora 11.15: Senatorul PNL Ioan Ghişe protestează la Palatul Parlamentului purtând un tricou alb pe care scrie "7.403.836 l-au demis pe Băsescu" şi "Poporul este suveran".

Ora 11.10: Preşedintele PPE Wilfried Martens a spus în deschiderea lucrărilor congresului că întâlnirea de azi poate fi "o piatră de hotar pentru viitoarele politici de pe continent".

"Coeziunea este una dintre ideile esenţiale ale integrării europene", a spus Wilfried Martens.

Ora 11.00: Potrivit programului congresului, cancelarul Germaniei şi preşedintele Comisiei Europene vor ajunge la parlament la ora 18.00.

Protest inedit al senatorului Ion Ghişe. Sursă: Agerpres

Discursurile Agelei Merkel, al lui Jose Manuel Barosso dar şi al preşedintelui României Traian Băsescu sunt programate în jurul orei 18.30.

Ora 09.45: Congresul PPE e deschis oficial de către Joseph Daul, liderul grupului PPE din Parlamentul european.

Mii de participanţi

Mai mulţi şefi de guvern şi peste 2.000 de delegaţi din ţările membre ale Uniunii Europene participă la Bucureşti la Congresul Partidului Popular European.

Pe agendă figurează un nou program politic şi 33 de rezoluţii legate de viaţa socială şi economică în spaţiul european.

Democrat-liberalii români spun că este o onoare pentru ei ca acest lucru să se întâmple tocmai la Bucureşti.

"Suntem într-o perioadă în care avem nevoie de o reaşezare, o întărire a politicilor la nivel european. Prin noul program politic pe care noi îl adoptăm şi îl dezbatem nu facem altceva decât să dăm răspunsul la întrebarea: ce se întâmplă în Europa? Şi răspunsul nostru este "Mai multă Europă", spune Anca Boagiu, vicepreşedinte al PDL.

Cea de-a doua parte a congresului o reprezintă alegerile interne pentru preşedinte, secretar general şi 10 vicepreşedinţi.

Popularii europeni mai încearcă să contureze la congres profilul candidatului lor pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014.

Măsuri de securitate

Întreaga zonă, de la Aeroportul Otopeni şi până la hotelurile de cinci stele, unde vor fi sta politicienii, a fost securizată.

Serviciul de Pază şi Protecţie dar şi serviciile specială au întocmit un plan special de protecţie a demnitarilor.

"Brigada Rutieră a Capitalei va asigura conform atribuțiilor care-i revin, însoţirea demnitarilor în regim de coloană oficială”, a declarat Ioana Stancu, de la Brigada de Poliţie Rutieră.

Oficialii vor fi conduşi de ofiţerii SPP spre hotelurile de 4 şi 5 stele rezervate aproape în întregime.

În cele două zile cât va avea loc congresul PPE, Palatul Parlamentului va fi cea mai bine păzită clădire. Întreaga zonă va fi monitorizată de ofiţerii ai Serviciului de Pază şi Protecţie, iar 200 de jandarmi vor păzi şi ei zona parlamentului.

Premierul Marcel Ciolacu: În septembrie vor fi plătite pensiile recalculate
Politică 30 Aprilie 2024, 13:25

Premierul Marcel Ciolacu: În septembrie vor fi plătite pensiile recalculate

Ciolacu: "Vom asigura plata integrală a pensiilor recalculate. Banii, de altfel, sunt deja prinși în buget pentru întreg...

Premierul Marcel Ciolacu: În septembrie vor fi plătite pensiile recalculate
MAE: Număr record de secţii de votare în afara ţării pentru scrutinul europarlamentar
Politică 29 Aprilie 2024, 22:26

MAE: Număr record de secţii de votare în afara ţării pentru scrutinul europarlamentar

MAE a solicitat misiunilor diplomatice să comunice numărul de persoane necesare pentru a asigura buna funcţionare a...

MAE: Număr record de secţii de votare în afara ţării pentru scrutinul europarlamentar
Marcel Ciolacu: Guvernul va menţine ritmul alert al investiţiilor
Politică 29 Aprilie 2024, 15:46

Marcel Ciolacu: Guvernul va menţine ritmul alert al investiţiilor

Cheltuielile cu investiţiile au însumat 22,50 miliarde lei în primul trimestru.

Marcel Ciolacu: Guvernul va menţine ritmul alert al investiţiilor
La BEC a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare
Politică 29 Aprilie 2024, 13:30

La BEC a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare

UDMR va ocupa prima poziție

La BEC a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare
Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Politică 29 Aprilie 2024, 08:10

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului

Marți este ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturile pentru alegerile locale din 9 iunie.

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Raport final la noul Cod silvic
Politică 29 Aprilie 2024, 07:46

Raport final la noul Cod silvic

Agenda deputaților din comisiile de specialitate.

Raport final la noul Cod silvic
Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Politică 28 Aprilie 2024, 16:38

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei

Candidata PSD la Primăria Bucureşti, Gabriela Firea, a depus semnăturile necesare înscrierii în cursa pentru Bucureşti.

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Politică 28 Aprilie 2024, 09:37

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot

Tragerea la sorţi va fi făcută de preşedintele Biroului Electoral Central, luni de la ora 12:00.

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot