Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PDL validează deciziile privind alegerile interne

Consiliul de Coordonare al PDL a stabilit condiţiile de desfăşurare a Convenţiei partidului care va avea loc luna viitoare.

PDL validează deciziile privind alegerile interne
Elena Udrea. Foto: arhivă Agerpres.

Articol de Bogdan Isopescu, 23 Februarie 2013, 13:35

UPDATE: Consiliul Naţional de Coordonare al PDL a aprobat astăzi ultimele detalii în privinţa Congresului de pe 23 martie în care va fi ales noul lider al democrat-liberalilor.

Cele mai aprinse discuţii au fost cele legate de numărul delegaţilor şi criteriile de desemnare a acestora.

Conform votului de astăzi, vor fi prezenţi cinci mii de delegaţi dintre care majoritatea o va reprezenta aleşii locali desemnaţi de filialele judeţene.

Monica Macovei, ca şi Elena Udrea propuneau zece mii de delegaţi dintre care o treime să fie simpli membri de partid, însă propunerea a fost respinsă.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Cordonare a adoptat propunerea Monicăi Macovei prin care a fost eliminată condiţia vechimii pentru cei care vor să candideze pentru o funcţie în PDL.

UPDATE: Fostul preşedinte al PDL Emil Boc a declarat că este exclus să candideze la şefia PDL, sau la altă funcţie din conducerea partidului.

"Prioritatea mea acum este exercitarea funcţiei de primar al oraşului Cluj Napoca", a spus el.

Emil Boc a mai afirmat că ar fi de acord ca la Convenţia partidului anunţată pentru luna viitoare să participe 5.000 de delegaţi.

"Şi eu mă pronunţ pentru o participare cât mai largă a aleşilor locali.

"Sunt convins ca nu vor putea participa toti aleşii locali, că sunt peste 12.000, dar o participare masivă a tot ce înseamnă primari, consilieri locali si judeteni eu cred ca este benefica pentru partid.

"Cred că si un numar de 5.000 poate fi in regulă, cu conditia ca acolo aleşii locali să aibă majoritate adica un procent de cel putin 75% dintre participanti sa fie alesi locali, 25% sa fie restul numiti de la centru", a spus Emil Boc la şedinta Consiliului National de Coordonare al PDL.

UPDATE: Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, considerat parte a grupului reformiştilor din formaţiune, afirmă că odată cu eşecul de la alegerile parlamentare conducerea partidului trebuia să demisioneze.

"Conducerea de atunci trebuia să demisioneze pentru că nu şi-a atins obiectivul anunţat de 30 la sută din voturi", a spus Cristian Preda.

În opinia sa, PDL a început să se divizeze după ce a pierdut guvernarea, iar după alegerile parlamentare în rândurile membrilor săi s-a instalat un sentiment de neîncredere.

Tot la Consiliul Naţional de Coordonare de astăzi, Adrian Papahagi, şi el parte a aşa-numitului grupul al reformiştilor, a afirmat că PDL are nevoie de "un schimb de generaţie".

UPDATE: Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru afirmă că referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost una din cauzele care a condus la eşecul PDL din alegerile parlamentare.

El spune că în acel moment Partidul Democrat Liberal ar fi pierdut un milion de voturi.

Radu F. Alexandru o contrazice pe Elena Udrea atunci când aceasta declară că referendumul a fost un moment din care PDL putea să câştige ca partid de opoziţie.

În acelaşi timp, Radu F. Alexandru spune că îi condamnă pe cei care afirmă că PDL este în acest moment condus de "politicieni mediocri care îngroapă partidul".

Referirea este la adresa lui Traian Băsescu, cel care spunea săptămâna trecută că PDL-ul este condus în acest moment de politicieni mediocri.

UPDATE: Prim-vicepreşedintele Democrat Liberalilor, Cezar Preda, susţine că PDL este "un partid viu", care poate să revină dar fără acei membri care se folosesc de el pentru a ajunge la putere.

În plenul Consiliului Naţional de Coordonare, el a declarat că Partidul Democrat Liberal a traversat perioade mult mai grele.

UPDATE: Partidul Democrat Liberal a adoptat rezoluţia privind revizuirea constituţiei. Printre propuneri se află reducerea numărului de parlamentari la 300 şi parlament unicameral, transmite redactorul nostru, Mugur Mihăiţă.

De asemenea, democrat-liberalii propun reorganizarea teritorială pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi "transferarea deciziei spre cetăţenii din nou-formatele regiuni".

Partidul Democrat Liberal mai propune dezbateri publice înaintea dezbaterii proiectului noii constitutii din Comisia Parlamentară de specialitate.

Doi posibili candidaţi la şefia PDL

Consiliul Naţional de Coordonare al PDL, întrunit la Palatul Parlamentului, dezbate şi supune votului deciziile luate vineri de Colegiul Director în privinţa alegerilor interne.

Până acum şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului Elena Udrea şi Vasile Blaga. Alegerile interne ar urma să aibă loc la congresul din martie.

Vasile Blaga acuză faptul că ceea ce se întâmplă în PDL nu este o competiţie, în condiţiile în care "fiecare tabără o loveşte de la spate pe cealaltă, spre deliciul presei".

În mod normal, spune el, competiţia nu ar trebui să afecteze unitatea partidului, un partid care are nevoie, pe alocuri, de reconstrucţii capitale.

"Este nevoie, mai mult decât oricând, de unitatea noastră, numai că aici este o problemă, nu ajunge doar să o declarăm, nu trebuie să ne folosim resursele de orice fel pentru a ne ataca pe noi, mai ales pe la spate. Partidul trebuie stabilizat.

"Vă spun cu părere de rău, dar despre asta este vorba, trebuie reconstruite multe lucruri de la firul ierbii. Am fost în organizaţii, aici, lângă Bucureşti, şi m-am cutremurat. La locale, după opt ani de zile de când această problemă era rezolvată, în Ilfov, în foarte multe localităţi nu am avut candidaţi. Este posibil aşa ceva?", a declarat Vasile Blaga.

De partea cealaltă, Elena Udrea spune că nu este corect ca anumiţi democrat-liberali să dea vina pe Cabinetul Boc pentru "căderea partidului", mai ales că cei care fac aceste declaraţii, adaugă ea, au făcut parte din acel guvern.

"Trebuie să ne uităm spre viitor, pornind, desigur, de la concluziile pe care trebuie să le tragem despre ceea ce a fost şi după ce tragem aceste concluzii, să închidem acest capitol.

"Eu cred că PDL sâmbătă are nevoie de unitate, are nevoie de o echipă puternică, în care să se regăsească toţi cei care vor să se lupte cu USL.

"Competiţia este bună în acest moment, nu trebuie să ne sperie, pentru că nu este vorba de a alege între un candidat sau altul, este vorba de a alege o viziune şi asta trebuie să fie centrul dezbaterii de acum încolo", a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea pare să fi pierdut una dintre etapele din cursa pentru câştigarea şefiei PDL, după ce Colegiul Director al partidului a respins majoritatea propunerilor sale.

În şedinţa de vineri seară, Vasile Blaga şi-a impus punctul de vedere şi anume, ca la congresul PDL, propus pentru data de 23 martie, să participe 5 mii de delegaţi, iar mare parte din ei vor fi aleşi locali.

Elena Udrea propusese ca la congres să participe 10 mii de delegaţi.

Până acum şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului Elena Udrea şi Vasile Blaga.

Cei doi candidaţi la şefia partidului propun variante diferite pentru organizarea Convenţiei Naţionale.

Vasile Blaga solicită participarea actualilor, dar şi foştilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene, în timp ce Elena Udrea doreşte ca la congres să fie prezenţi cât mai mulţi dintre actualii aleşi, inclusiv consilierii judeţeni sau locali.

Mai multe informaţii despre reuniunea conducerii PDL pe siteul nostru politicaromânească.ro.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Politică 25 Aprilie 2024, 17:15

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Politică 25 Aprilie 2024, 14:55

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara

Toate pensiile vor fi plătite mai repede în luna mai şi vor ajunge la pensionari înainte de Paşte.

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Politică 23 Aprilie 2024, 13:26

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

PSD şi PNL au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei