Observatorii OSCE au evaluat pozitiv cele două tururi ale scrutinului
Observatorii vor mai rămâne în țara noastră pentru a urmări evoluțiile post-electorale, inclusiv orice plângeri și contestații legate de alegerile ce tocmai s-au încheiat.

Articol de Oana Bâlă, 20 Mai 2025, 07:05
Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa care au monitorizat organizarea alegerilor prezidențiale din țara noastră au evaluat pozitiv cele două tururi ale scrutinului.
Raportul lor preliminar, dat publicității luni, relevă că votarea propriu-zisă a fost, în general, bine organizată și gestionată profesionist, dar semnalează lipsa anumitor reglementări și dezinformarea prezentă pe scară largă în online.
În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, libertățile fundamentale de întrunire și asociere au fost respectate, arată concluziile preliminare ale misiunii OSCE de observare a alegerilor din țara noastră.
Cu toate acestea, susțin observatorii internaționali, retorica defăimătoare și comportamentul online neautentic, alături de lacunele de reglementare și de răspunsurile fragmentate din partea autorităților, au limitat șansa cetățenilor cu drept de vot de a alege în cunoștință de cauză.
Lucie Potůčková, coordonatorul special al adunării parlamentare a OSCE, a afirmat la o conferință de presă că ziua alegerilor a fost, în general, calmă, bine organizată și s-a desfășurat cu profesionalism, însă provocările legate de accesibilitate au persistat.
Lucie Potůčková: La fel ca și în primul tur, am observat că, campania a continuat în mare parte online, mesajele fiind adesea concentrate pe teme de polarizare și pe atacuri personale. Comportamentul online neautentic și acoperirea mediatică diversă, dar uneori părtinitoare, au afectat capacitatea alergătorilor de a face o alegere informată. În plus, dezinformarea și informarea greșită, dar pe scară largă, inclusiv cu privire la procesul electoral, au dus la răspunsuri publice din partea autorităților
Despre creșterea cazurilor de dezinformare a vorbit și șeful misiunii de observare, Eoghan Murphy și a explicat că deși platformele online au eliminat proactiv o parte a conținutului inadecvat, capacitatea acestora a fost însă limitată și încrederea publicului a fost astfel afectată.
Eoghan Murphy: Dezinformarea și informarea greșită au fost prezente pe scară largă în online, incluzând acuzații de fraude electorală care au fost negate cu promptitudine de autorități. Inițiativele de fact-checking ale societății civile au raportat conținutul de dezinformare, a fost diseminat pe scară largă de către influenceri și amplificat în continuare prin agregatoare de știri sau prin rețele implicate în comportamente neautentice. În mod pozitiv, autoritățile au sporit eforturile de conștientizare a publicului cu privire la o astfel de dezinformare în turul doi, făcând o serie de declarații publice pe diverse teme. Cu toate acestea, comportamentul online neautentic, inclusiv încercările de a amplifica sau a suprima mesajele candiților, a persistat. Acesta a fost folosit în favoarea ambilor candidați.
Misiunea de observare internațională a turului al doilea al alegerilor prezidențiale din România a totalizat 44 de observatori din 19 țări.
Ei vor mai rămâne în țara noastră pentru a urmări evoluțiile post-electorale, inclusiv orice plângeri și contestații legate de alegerile ce tocmai s-au încheiat.