Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, "revocat"(LIVE UPDATES)

Premierul Emil Boc spune că a cerut revocarea din funcţie a ministrului de externe Teodor Baconschi din cauza declaraţiilor făcute la adresa protestatarilor.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, "revocat"(LIVE UPDATES)
Foto: Arhivă

Articol de Cristina Ghioca, 23 Ianuarie 2012, 12:21

Ora 17.07: Emil Boc: "Dacă este să vorbim de democraţie, repet, haideţi să ne întoarcem la fundamentele ei şi să respctăm ceea ce românii au votat şi şi-au exprimat în proporţie covârşitoare: parlament unicameral, repet, cu reducerea numărului de parlamentari, şi nu să refuzăm o dezbatere amânată la calendele greceşti, pentru că românii au spus şi au votat acest lucru".

Ora 17.02: Premierul Emil Boc spune că preşedintele, "cu un uriaş capital de imagine la început", a sacrificat imagine si voturi pentru ca România să treacă prin criză.

Ora 16.58: Când Victor Ponta a fost ministru pentru relaţia cu parlamentul, au fost cinci angajări de răspundere

Ora 15.14 - Liderul UNPR Gabriel Oprea: "În toată istoria lor, românii au avut încredere în două instituţii fundementale: în Armată şi în Biserică, fiindcă aceste instituţii au făcut totul pentru această ţară. Eu cred că şi noi, acum, oamenii politici, mai ales la greu, trebuie să punem interesul naţional dincolo de interesele noastre politice. ".

Ora 15.13 - Gabriel Oprea: "Soluţia UNPR-ului este dialogul responsabil între guvern şi partide, între guvern şi societate, focalizat pe măsuri economice şi pe reformă."

"Ca partid de stânga, avem vocaţia dialogului. Dincolo de toate, cuvintele grele care ne-au fost aruncate, dincolo de toate intenţiile vădit ostile, pe care foştii noştri colegi din opoziţie le-au spus, noi îi aşteptăm la masa dialogului".

Ora 15.10 - Liderul UNPR Gabriel Oprea: "Am ştiut de la bun început că greutăţile vor fi mari şi că nemulţumirile vor fi pe măsură".

"Am ştiut şi am ales. Noi, UNPR-ul, împreună cu partenerii din coaliţia de guvernare, am ales să mergem pe calea responsabilităţii şi nu pe calea populismului. UNPR a intrat la guvernare pentru stabilitate."

Ora 15.07 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor: "În aceste zile, foarte mulţi au spus şi spun că soarta Guvernului, soarta anticipatelor stă în mâna UDMR-ului. Poate că este aşa şi, dacă este aşa, e foarte bine să fie aşa. Aşa a fost şi între 2000-2004. Aşa a fost şi între 2004 şi 2008 şi, de fiecare dată, am avut o atitudine responsabilă şi consecventă".

Ora 15.04 - Kelemen Hunor: "Până la urmă, şi aceste reacţii spontane de pe stradă sunt reacţii absolut de înţeles, şi trebuie să înţelegem cu toţii. Interesul general trebuie să primeze, şi eu sunt convins că va prima. Va prima, fiindcă, dincolo de raţiunea politică, nu există nici o cale care poate fi urmată".

Ora 15.00 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor spune că nemulţumirile trebuie tratate cu responsabilitate.

"Trebuie să găsim soluţii şi proiecte politice, nu demagogie, nu populism"

Ora 14.48 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu: "Numai oamenii din această ţară pot spune dacă politica lui Emil Boc înseamnă stabilitate".

"Singurul răspuns politic este să ne depunem mandatele".

"Descurajăm orice pornire la violenţă".

Ora 14.46 - Crin Antonescu spune că soluţia enormei nemulţumiri publice în România este demisia lui Traian Băsescu, a guvernului şi a parlamentului":

"Noi suntem primii gata să ne înaintăm demisia".

Ora 14.43 - Liderul PNL Crin Antonescu: "În România se întâmplă lucruri grave, lucruri excepţionale".

"Milioane de români astăzi sunt la fel de nemulţumiţi şi îşi doresc aceleaşi lucruri"

"Oamenii din stradă cer demisia preşedintelui şi alegeri anticipate".

"Soluţia este una singură în democraţie: alegeri anticipate".

Ora 14.32 - Liderul PSD Victor Ponta spune că în alte ţări europene, criza economică şi protestele de stradă au dus la schimbarea guvernului.

Victor Ponta acuză guvernul că încearcă să manipuleze tema fondurilor europene fiindcă "nu a putut atrage cele 20 de miliarde de euro de la Bruxelles".

Ora 14.07 - Emil Boc spune că a cerut revocarea din funcţie a ministrului de externe Teodor Baconschi din cauza declaraţiilor făcute la adresa protestatarilor şi a înaintat cererea preşedintelui Traian Băsescu.

Reamintim că săptămâna trecută, în timpul protestelor din Piaţa universităţii, Teodor Baconschi a postat pe blogul personal următorul mesaj:

"Anul care începe va fi crucial pentru România. Opțiunea e simplă: reformă, responsabilitate, siguranță sau regres, populism, domnia bâtei. Alegerea o va face însă România vrednică, România care muncește, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă și ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moștenitorilor Securității.", mai arăta Teodor Baconschi.

Ora 13.55 - Şeful executivului spune că autorităţile pot face faţă unei eventuale noi crize economice şi că este conştient de sacrificiile pe care le-a făcut populaţia.

Ora 13.50 - Premierul Emil Boc spune că ieşirea din recesiune reprezintă o primă etapă pentru ieşirea din criză.

"România e stabilă din punct de vedere economic, lucru recunoscut de organismele internaţionale", a afirmat primul ministru.

Ora 13.47- Premierul Emil Boc afirmă că în 2008 "a preluat o casă care arăta bine la interior dar gata să se prăbuşească" şi care trebuia reparată.

Ora 13.40 - Preşedintele PSD, deputatul Victor Ponta a declarat că liderii USL vor marca Ziua Unirii în stradă, la Iaşi.

Ora 13.30 - Senatorul Mircea Geoană a propus ca şeful statului să fie invitat să se adreseze parlamentului marţi, la şedinţa solemnă dedicată Zilei Unirii.

Ora 12.10 - Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, şi-a exprimat speranţa că dezbaterea care va avea loc în plenul reunit al parlamentului va fi "una axată pe soluţii."

Ora 11.50 - Copreşedinţii Uniunii Social Liberale, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au anunţat că se vor întâlni miercuri cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti pentru a explica punctul de vedere al opoziţiei în legătură cu situaţia din ţară.

Potrivit lui Victor Ponta, pe 31 ianuarie, ei se vor afla la dezbaterea din Parlamentul European, unde vor vorbi despre absorbţia fondurilor europene dar şi despre câteva probleme cu care se confruntă românii.

"Vom ridica din punctul de vedere al opoziţiei din România şi al societăţii civile problema comasării şi amânării alegerilor, problema angajărilor de răspundere, problema votului prin corespondenţă, cea a controlului politic asupra Televiziunii publice, tot ceea ce, din păcate, aduce regimul Băsescu lângă regimul Viktor Orban", a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei Birourilor Politice ale PSD, PNL şi PC.

Sesiune extraordinară cerută de opoziţie pe fondul protestelor

Deputaţii şi senatorii se reunesc luni şi marţi în sesiune extraordinară pentru a discuta situaţia politică, economică şi socială a României.

Solicitarea de convocare a acestei sesiuni aparţine opoziţiei şi a fost formulată după declanşarea protestelor din Piaţa Universităţii şi din ţară.

Decizia de a-i chema pe parlamentari din vacanţă a fost luată în unanimitate de membri birourilor permanente ale camerelor, ne-a transmis reporterulul Radio România, Alina Stănuţă.

Într-o declaraţie făcută sâmbătă, premierul Emil Boc a salutat convocarea parlamentului în sesiune extraordinară.

Mai mult, el a pledat pentru continuarea şi intensificarea dialogului social şi politic.

"Discutăm dacă este mai bine să aibă loc alegeri anticipate cu două luni mai repede decât ar fi programate" - a mai adăugat Emil Boc, care a subliniat că parlamentul va întoarce pe toate faţetele situaţia politică.

"Pe de altă parte, opoziţia consideră că singura soluţie pentru rezolvarea situaţiei tensionate din ţară o constituie alegerile anticipate" - spune preşedintele PSD, Victor Ponta.

"Fără demisia actualului guvern şi alegeri anticipate nu mai poate exista niciun alt dialog" - a subliniat Victor Ponta sâmbătă.

El a adăugat că o ultimă modalitate de a provoca alegeri anticipate ar fi demisia parlamentarilor USL.

Înaintea sesiunii extraordinare, coaliţia de guvernare şi opoziţia îşi vor definitiva punctele de vedere, în şedinţe separate.

Filmul protestelor anti-guvernamentale
România 23 Ianuarie 2012, 10:33

Filmul protestelor anti-guvernamentale

Pornite iniţial ca mişcări de susţinere pentru fondatorul SMURD, protestele au căpătat ulterior o conotaţie...

Filmul protestelor anti-guvernamentale
Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Politică 29 Aprilie 2024, 08:10

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului

Marți este ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturile pentru alegerile locale din 9 iunie.

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Raport final la noul Cod silvic
Politică 29 Aprilie 2024, 07:46

Raport final la noul Cod silvic

Agenda deputaților din comisiile de specialitate.

Raport final la noul Cod silvic
Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Politică 28 Aprilie 2024, 16:38

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei

Candidata PSD la Primăria Bucureşti, Gabriela Firea, a depus semnăturile necesare înscrierii în cursa pentru Bucureşti.

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Politică 28 Aprilie 2024, 09:37

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot

Tragerea la sorţi va fi făcută de preşedintele Biroului Electoral Central, luni de la ora 12:00.

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie
Politică 27 Aprilie 2024, 16:53

Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie

Autoritățile spun că pensionarii ar trebui să-și primească banii până de Paște.

Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie
Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM
Politică 27 Aprilie 2024, 13:18

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM

Sebastian Burduja a prezentat listele de semnături necesare la Biroul Electoral Municipal Bucureşti (BEM).

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM
Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie
Politică 27 Aprilie 2024, 10:58

Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit condiţiile pentru votul cu urna specială la alegerile europarlamentare şi locale.

Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie