Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Miniștrii propuși în Guvernul Orban, audiați în comisiile parlamentare

UPDATE: Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, propus pentru funcţia de ministru al apărării, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Miniștrii propuși în Guvernul Orban, audiați în comisiile parlamentare
Foto cdep.ro

Articol de Radiojurnal, 29 Octombrie 2019, 10:12

UPDATE: Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, propus pentru funcţia de ministru al apărării în noul Guvern, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 18 voturi pentru, 6 împotrivă şi o abţinere. Ţintele pe termen scurt pe care acesta şi le propune sunt : asigurarea unei execuţii bugetare pe 2019 care să corespundă cât mai bine celor 2 procente din PIB alocate, dar şi construcţia bugetară echilibartă pentru anul viitor. Pe de altă parte, generalul in rezervă, Nicolae Ciucă a afirmat că experimentele în domeniul legislaţiei privind salarizarea şi pensiile militarilor trebuie oprite, pentru că, în opinia sa, acestea afectează moralul şi starea de spirit în instituţiile cu responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale.

UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului finanţelor publice, Florin Cîţu, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 19 voturi pentru, 19 împotrivă şi nicio abţinere, ne-a transmis redactorul RRA Petruţa Obrejan.

UPDATE: Victor Costache, propus la Sănătate a primit avizul comisiei de profil.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 13:05 - La Parlament continuă audierile candidaţilor propuşi pentru posturile de miniştri în cabinetul Orban. Opt candidaţi sunt aşteptaţi, astăzi, să răspundă întrebărilor senatorilor şi deputaţilor din comisiile de specialitate reunite. Doi dintre ei, Marcel Boloş, desemnat pentru ministerul Fondurilor Europene şi Victor Costache, propus la Sănătate, au primit deja avizul favorabil al parlamentarilor din comisii.
Reporter: Alina Stănuţă - Audierea miniștrilor propuși a adus o premieră a ultimilor ani: primul ministru desemnat Ludovic Orban și vicepremierul propus Raluca Turcan i-au însoțit pe candidați la comisiile de specialitate. Ludovic Orban explică:
Ludovic Orban: Particip la aceste audieri pentru a vă arăta un lucru foarte limpede şi foarte clar. Deşi poate vom fi guvernul cu sprijinul parlamentar cel mai firav, noi credem că legile trebuie dezbătute și adoptate de Parlament.
Reporter: Până la această oră Marcel Boloș, propus ca ministru al Fondurilor Europene, a primit avizul comisiilor de specialitate, cu 21 de voturi 'pentru', 4 împotrivă și 6 abțineri . El a avertizat că anul viitor România riscă să piardă 3,2 miliarde de euro din fonduri europene şi a anunțat unele din măsurile pe care le consideră esențiale:
Marcel Boloş: O măsură la care țin foarte mult este cea privitoare la schimbarea de paradigmă instituțională, pentru că în centrul atenției în ceea ce privește managementul fondurilor structurale trebuie să punem beneficiarii și proiectele.
Reporter: Şi Victor Costache, propus pentru a ocupa funcția de ministru al Sănătății, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate cu 13 voturi 'pentru', unul împotrivă și 4 abţineri. El preciza că se va lupta pentru a obține fonduri mai mari destinate domeniului pe care îl va gestiona. De aproximativ două ore Comisiile pentru buget finanțe îl audiază pe Florin Cîțu, propus pentru a ocupa portofoliul de la Ministerul Finanțelor. România intră între o nouă etapă de transformare într-o România liberală - afirma acesta. El a mai anunţat că între măsurile imediate se numără rectificarea bugetară și elaborarea bugetului pentru anul 2020.
Florin Cîţu: Pentru mine, Florin Cîțu, acum candidat la funcţia de ministru de Finanțe, există un singur obiectiv: eradicarea treptată a sărăciei din România, şi aceasta este o declarație fermă pe care vreau să fac astăzi. Cred cu tărie că doar o România liberală poate să transforme acest vis al meu în realitate, numai într-o economie liberale, într-o Românie liberală, cu un sector privat care produce mult şi eficient pentru că o face liber, fără constrângeri, poate asigura bunăstarea tuturor cetăţenilor României. Mă voi lupta personal ca niciunul din drepturile câștigate de cetățenii români să nu fie anulate prin metoda administrative.
Reporter: Astăzi mai sunt audiați, printre alții, candidații pentru portofoliile de la Interne sau Apărare, iar mâine candidații pentru portofoliile de la Externe sau Transporturi. Votul în plenul reunit pentru Cabinetul Orban este programat săptămâna viitoare, luni.

UPDATE: Marcel Boloş, propus ca ministru pentru fonduri europene a primit, astăzi, avizul pozitiv al comisiilor reunite de specialitate cu 21 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 6 abţineri.

Un singur parlamentar PSD a votat în favoarea lui Marcel Boloş, şi anume fostul ministru al fondurilor europene Eugen Teodorovici.

Ministrul propus, Marcel Boloş, a declarat că în timpul mandatului său se va consulta cu comisiile parlamentare. El a avertizat că anul viitor România riscă să piardă 3,2 miliarde de euro din fonduri europene.

-----Știrea inițială----

La Parlament sunt în plină desfăşurare audierile candidaţilor propuşi pentru posturile de miniştri în cabinetul Orban.

Opt candidaţi sunt aşteptaţi astăzi să răspundă întrebărilor senatorilor şi deputaţilor din comisiile de specialitate reunite.

Primul audiat este Ioan Marcel Boloş, candidat la funcţia de ministru al fondurilor europene.

Carmen Gavrilă este la Parlament şi ne oferă detalii. Bună dimineaţa, Carmen. Te ascultăm.

Reporter: La şedinţă a participat aici la Comisiile reunite de Afaceri Europene. Până acum câteva clipe şi premierul desemnat Ludovic Orban care a promis că viitorul guvern va colabora strâns cu Parlamentul.

Marcel Boloş, desemnat pentru portofoliul fondurilor europene a lucrat mai toată cariera în domeniul atragerii de fonduri europene.

El a spus la audiere că în prezent rata de absorbţie a României de fonduri europene este de 32,5%, dar există un risc de dezangajare de fonduri anul viitor de 3,2 miliarde de euro.

Marcel Boloş a răspuns până acum, răspunde în continuare întrebărilor parlamentarilor după ce le-a prezentat un plan de măsuri de descentralizare care cuprinde şi înfiinţarea de programe operaţionale regionale croite special pentru nevoile diferite ale fiecărei regiuni.

Trebuie spus că avizul comisiilor pentru miniştrii desemnaţi este unul consultativ iar premierul desemnat Ludovic Orban a spus ieri că nu va ţine cont de eventualele voturi negative ale PSD şi Pro România

Astăzi vor mai fi audiaţi candidaţii propuşi pentru ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Culturii, Apărării, Internelor, Agriculturii şi Mediului.

Audierile continuă şi mâine.

Repartizarea candidaţilor propuşi la funcţia de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

Programul audierilor de marți

09.00 Ioan Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene

10.00 Victor Sebastian Costache, Ministrul Sănătăţii

11.00 Vasile-Florin Cîțu, Ministrul Finanţelor Publice

12.00 Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

13.00 Ionel Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale

14.00 Marcel Ion Vela, Ministrul Afacerilor Interne

15.00 Nechita-Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

15.00 Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Plenul reunit va avea loc săptămâna viitoare luni, pe 4 noiembrie, de la ora 14:00.

-------------------------------------

Miniştrii propuşi de Ludovic Orban sunt:


Vicepremier - Raluca Turcan

Ministerul Finanţelor Publice - Florin Cîţu

Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela

Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu

Ministerul Apărării Naţionale - general Nicolae Ciucă

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri şi Turismul - Virgil Popescu

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor - Lucian Bode

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Oros

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Costel Alexe

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - Ion Ştefan

Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş

Ministerul Sănătăţii - Victor Sebastian Costache

Ministerul Educaţiei Şi Cercetării - Cristina Monica Anisie

Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu

Ministerul Tineretului şi Sportului - Marian Ionuţ Stroe

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Violeta Alexandru

Programul de guvernare propus de PNL

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Politică 29 Aprilie 2024, 08:10

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului

Marți este ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturile pentru alegerile locale din 9 iunie.

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Raport final la noul Cod silvic
Politică 29 Aprilie 2024, 07:46

Raport final la noul Cod silvic

Agenda deputaților din comisiile de specialitate.

Raport final la noul Cod silvic
Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Politică 28 Aprilie 2024, 16:38

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei

Candidata PSD la Primăria Bucureşti, Gabriela Firea, a depus semnăturile necesare înscrierii în cursa pentru Bucureşti.

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Politică 28 Aprilie 2024, 09:37

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot

Tragerea la sorţi va fi făcută de preşedintele Biroului Electoral Central, luni de la ora 12:00.

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie
Politică 27 Aprilie 2024, 16:53

Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie

Autoritățile spun că pensionarii ar trebui să-și primească banii până de Paște.

Poșta anunță că a început să distribuie pensiile pe aprilie
Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM
Politică 27 Aprilie 2024, 13:18

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM

Sebastian Burduja a prezentat listele de semnături necesare la Biroul Electoral Municipal Bucureşti (BEM).

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi-a depus dosarul la BEM
Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie
Politică 27 Aprilie 2024, 10:58

Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit condiţiile pentru votul cu urna specială la alegerile europarlamentare şi locale.

Cum se va vota cu urna specială la alegerile din iunie
Legea combaterii traficului de droguri, pe masa deputaților
Politică 26 Aprilie 2024, 20:39

Legea combaterii traficului de droguri, pe masa deputaților

Tot săptămâna viitoare, Senatul este așteptat să dea un vot asupra noului cod silvic.

Legea combaterii traficului de droguri, pe masa deputaților