Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Intenţii de vot, anunţate de social democraţii din teritoriu

Majoritatea delegaţiilor social democrate au anunţat intenţia de vot pentru Congresul de la Bucureşti.

Articol de Bogdan Mihai, 19 Februarie 2010, 15:35

Ponderea unor filiale PSD din teritoriu la Congresul partidului de sâmbătă

Alba: La congresul extraordinar PSD va participa o delegaţie de 25 de persoane din judeţul Alba. Pe lângă cei 21 de social-democraţi votaţi de Conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Alba la congres vor lua parte şi patru primari din comunele din judeţ. Delegaţii au păreri împărţite iar voturile lor vor merge fie spre Mircea Geoană fie spre Victor Ponta (Silvia Şerbănuţ).

Arad: Delegaţia arădeană a PSD la congresul partidului de la Bucuresti va fi formată din 21 de persoane care au fost desemnate în urma conferinţei judeţene desfăşurate loc în cursul săptămânii trecute. Pe lângă aceasta delegaţie vor fi prezente încă cinci persoane cu statut de invitat. Preşedintele PSD Arad Marius Lazăr a declarat că cele 21 de persoane nu au primit un mandat special de la Arad şi că acestea vor vota în mod individual, fiecare după constiinţa proprie (Ioan Suciu).

Argeş: Delegaţia din Arges va participa cu 60 de persoane, dintre care 55 cu drept de vot. Această listă a fost votată la Piteşti în cadrul Conferinţei Extraordinare a PSD la care au participat printre alţii şi Mircea Geoană, Cristian Diaconescu, Victor Ponta şi Adrian Severin. La conferintă au participat peste 900 de persoane. Delegaţii din Argeş au fost împuterniciţi privind două aspecte: respectarea statutului şi vot uninominal pentru desemnarea noii conduceri (Constantin Paşol).

Bacău: Preşedintele executiv al social-democraţilor băcăuani, Gabriel Vlase, şi-a depus candidatura pentru postul de vicepreşedinte al partidului. Scopul este „să reprezentăm Bacăul în conducerea centrală. Eu candidez individual, nu în cadrul unor partizanate inutile, care oricum nu vor funcţiona sâmbătă. Toată lumea a fost de acord, şi colegii, şi conducerea, asa încât ne vom strădui să strângem voturi din ţară”, a declarat Gabriel Vlase (Florin Filioreanu).

Bihor: Cei 29 de delegaţi ai organizaţiei PSD Bihor care vor participa la Congresul partidului nu au primit un mandat în vederea sprijinirii unui anumit candidat pentru funcţia de preşedinte al social-democraţilor români. Potrivit liderului PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, opinia generală a delegaţilor bihoreni este că reforma partidului trebuie continuată. El a declarat corespondentului nostru Stelian–Radu Cacuci că, personal, va acorda votul lui Mircea Geoană (Stelian–Radu Cacuci).

Bistriţa Năsăud: Liderul PSD Bistrita-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional al partidului, a declarat că si-a depus candidatura pentru o nouă functie de vicepresedinte la nivel national. Emil Radu Moldovan a declarat, că a decis să candideze la rugămintea colegilor săi din organizaţie şi a lui Victor Ponta pe care îl susţine să ajungă lider naţional. „Am două motive pentru care am decis să candidez. Pe de-o parte fiindcă mi-au cerut colegii mei din organizatţe şi, pe de altă parte, fiindcă mi-a cerut-o Victor Ponta. Eu sper ca şi el să ajungă preşedinte şi să facem împreună o echipă”, a declarat Emil Radu Moldovan. La Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Bistrita-Năsăud din 5 februarie, delegaţii la Congres au primit mandat să-l voteze, cu toţii, pe Mircea Geoană. Miercuri însă, Moldovan a făcut cunoscut faptul că îl va susţine pe Victor Ponta şi organizaţia Bistrita-Năsăud îi urmează exemplul (Cristiana Sabău).

Botoşani: Cei 46 de membri ai organizaţiei judeţene PSD Botoşani au fost desemnaţi, sâmbăta trecută, în cadrul Conferinţei Judeţene a PSD, la care a participat şi Mircea Geoană. Organizaţia din Botoşani a PSD se situează pe locul 7 în ţară în privinţa numărului de delegaţi, depăşit de Bucuresti, care se va prezenta cu 221 de delegaţi, Arges 55, Dolj 54, Iasi 52, Teleorman 50 şi Vrancea 49. La Botoşani, Geoană este susţinut atât de senatorul Gheorghe Marcu, liderul PSD Botoşani, cât şi de deputatul Costică Macaleţi, vicepreşedintele filialei (Gina Poenaru).

Braşov: 29 de delegaţi vor reprezenta Braşovul la Congresul PSD de sâmbătă. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene Braşov, Răzvan Popa ne-a declarat că aceştia nu au primit mandat în ceea ce priveşte votul pentru alegerea preşedintelui. În schimb, este bine cunoscută susţinerea liderului braşovean al acestui partid, Constantin Niţă, fost ministru al IMM-urilor pentru Mircea Geoană (Mariana Sebeni).

Brăila: Potrivit senatorului PSD Brăila Ion Rotaru, organizaţia locală este prezentă la Congres cu 39 de delegaţi şi cinci invitaţi. "Vom aveam o întâlnire şi vom decide cu ce candidat mergem şi să vedem modalitatea de vot, pe liste sau uninominal aşa cum a ieşit Mircea Geoană pe media şi a spus. Noi iniţial ne-am exprimat sprijinul pentru candidatura lui Adrian Năstase, ulterior după ce a zis că se retrage, ne-am îndreptat atenţia către Mitrea. Acum să vedem ce o să facem în condiţiile în care acum Năstase a zis că ar candida. Trebuie să ştim sigur ce candidaţi vor intra în cursă. Este posibil să avem o întâlnire chiar inainte de Congres pentru a lua o decizie la cu privire la opţiunea PSD Brăila pentru funcţia de preşedinte al partidului", a precizat senatorul PSD de Brăila, Ion Rotaru (Gina Bahor).

Buzău: De la Buzău vor pleca 39 de delegaţi PSD care îşi vor exprima opţiunea pentru unul dintre candidaţii la şefia partidului în momentul alegerilor. Liderul PSD Buzău, senatorul Ion Vasile, candidează pe filiera Mircea Geoană pentru un post de vicepreşedinte, în aceeaşi situaţie aflându-se şi primarul Constantin Boscodeala, însă pe filiera Cristian Diaconescu (Cristina Moise).

Călăraşi: Organizaţia judeţeană a PSD Călăraşi va participa la Congres cu 30 de delegaţi, ce au fost aleşi în cadrul conferinţei judeţene a partidului. Filiala a decis să nu-i mandateze pe cei 30 de delegaţi să susţină o anumită persoană la conducerea partidului, lasând la latitudinea fiecăruia opţiunea de vot. Delegaţii însă au primit recomandarea de a se consulta cu organizaţiile din rândurile cărora provin (Daniela Mihaelache).

Cluj: Filiala clujeană a Partidului Social Democrat şi-a desemnat, prin vot, în cadrul unei Conferinţe extraordinare la care au participat 137 de membri, lista cu cei 21 de delegaţi care vor reprezenta judeţul la Congresul de sâmbătă. Deşi pe listă se aflau şi membrii "Grupului de la Cluj", respectiv Vasile Dâncu, Vasile Puşcaş şi Ioan Rus, acesta din urmă a subliniat într-un discurs că nu vor participa, în semn de protest faţă modul în care actuala conducere "gândeşte" partidul. Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, a afirmat că Biroul Permanent al filialei a decis să lase votul pentru preşedinţia partidului la alegerea fiecărui delegat în parte (Ciprian Iancu).

Constanţa: Conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Constanţa care s-a defăşurat la Mangalia a decis delegaţii care vor participa la Congresul Partidului Social Democrat. Astfel, la Congresul PSD vor participa 38 de delegaţi cu drept de vot şi 15 invitaţi speciali din judeţul Constanţa. Prim vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicusor Constantinescu a declarat că la Congresul PSD, delegaţii constănţeni îşi vor exprima dezacordul faţă de votul pe liste, fiind agreat cel uninominal. El a precizat ca pesediştii constănţeni doresc să se voteze omul, nu pe cei aflati alţi sub aripa lui. In ceea ce priveşte mandatul pe care il au delegatii de la Constanta la Congres, prim-vicepreşedintele organizaţiei, Nicuşor Constantinescu, a declarat că, după pierderea alegerilor prezidenţiale, pusă pe seama „maşinăriei PD-L” şi greşelilor făcute de Mircea Geoană, se impune o schimbare la nivelul conducerii naţionale dar nu a mentionat persoana pe care o vor susţine (Mona Constantinescu).

Galaţi: În urma Conferinţei Judeţeane a PSD Galaţi, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, s-a luat decizia ca la Congresul PSD să participe un număr de 42 de delegaţi. Cât priveşte mandatul cu care vor merge delegaţii la Bucureşti, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan, delegaţii la congres vor vota acel candidat care îl va lua în echipa sa de conducere pe liderul PSD Galaţi, Dan Nica, pentru încă un mandat de vicepreşedinte, funcţie pe care o ocupă în prezent (Maria Măndiţă).

Giurgiu: La Conferinţa judeţeană PSD Giurgiu s-a hotarât ca la Congresul PSD să participe 32 de delegaţi care vor prezenta mandatul PSD-iştilor giurgiuveni de a acorda votul lui Mircea Geoană. Organizaţia Judeţeană Giurgiu are ca preşedinte interimar pe Marian Vanghelie (Emil Talianu).

Gorj: Cei 43 de delegaţi ai organizaţiei judeţene PSD Gorj care vor face deplasarea la congresul extraordinar al partidului, au mandat de susţinere pentru Victor Ponta la funcţia de preşedinte al PSD (Titus Stoichiţoiu).

Hunedoara: Conferinţa Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PSD, organizaţie care a adus cel mai mare număr de voturi din zona Ardealului candidatului partidului la alegerile pentru Preşedinţia României, a desemnat pentru participarea la lucrările congresului 41 de delegaţi. Aceştia nu au mandatul conferinţei judeţene de a susţine un candidat sau altul pentru funcţia de preşedinte al partidului, ci, în funcţie de programele candidaţilor îşi vor exprima votul în favoarea unuia dintre ei, a precizat liderul organizaţiei hunedorene, Florin Cazacu. Conferinţa judeţeană a mai adoptat o rezoluţie prin care se susţine candidatura liderului hunedorean Florin Cazacu pentru o funcţie de vicepreşedinte al partidului la actualul congres (Dorin Corpade).

Ialomiţa: Cei 42 de delegaţi, ce au fost aleşi la Conferinţa Organizaţiei Judeţene Ialomiţa a PSD, nu au primit nici un mandat (recomandare) cum să voteze la congresul partidului. În cadrul amintitei conferinţe (ce a avut loc miercuri 17 februarie) Silvian Ciuperca a fost reales în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului (Gheorghe Zavelea).

Iaşi: După ce multă vreme, organizaţia a cochetat, prin preşedintele ei, Gheorghe Nichita, cu Mircea Geoană, în ultimele zile balanţa pare total schimbată, Victor Ponta fiind preferatul majorităţii, dacă nu chiar al tuturor delegaţilor (Ştefan Daraban).

Mehedinţi: De la Drobeta Turnu Severin, pentru Congresul Naţional al PSD va pleca o delegaţie formată din 38 de membri ai formaţiunii politice. Delegaţia mehedinţeană şi-a declarat intenţia de a-l vota pentru funcţia de preşedinte al partidului pe Mircea Geoană (Mihai Bădescu).

Mureş: Preşedintele PSD Mures, Alexandru Petru Frăţean, le-a cerut membrilor Conferinţei Judeţene Extraordinare a organizaţiei să fie de acord ca cei 24 de delegaţi la Congresul PSD, din 20 februarie, să voteze în favoarea lui Mircea Geoană pentru şefia partidului. Fratean a aratat că nu vede o soluţie mai bună pentru PSD în acest moment şi le-a cerut membrilor Conferinţei să fie de acord cu formula Mircea Geoană – preşedinte al PSD, iar Mureşul să aibă un loc în echipa de conducere (Gina Poenaru).

Olt: Delegaţia filialei judeţene Olt a PSD are mandat să voteze la Congresul Extraordinar al PSD pentru Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al partidului. Preşedintele PSD Olt, senatorul Ion Toma, a anunţat că, la Congresul Extraordinar al PSD din Olt vor participa 57 de delegaţi, ei având mandat să îl susţină pe Mircea Geoană şi votul pe echipe (Laura Stoican).

Prahova: Organizaţia PSD Prahova va participa Congresul din 20-21 februarie cu o delegaţie formată din 40 de membri. În ceea ce priveşte mandatul acestora, preşedintele organizaţiei, Mircea Cosma a declarat: „Noi considerăm că membrii noştri de partid şi cei care au fost desemnaţi ca delegaţi au maturitatea şi au orizontul politic suficient de clar conturat ca să poată vota în baza platformelor şi programelor care se vor prezenta la Congresul Naţional, apreciind în balanţa propriei minţi cu cine să voteze”, completând că „în cadrul Conferinţei Judeţene Extraordinare nu a fost dat un mandat pentru susţinerea vreunei candidaturi” (Simona Uţa).

Satu Mare: 32 de delegaţi au fost aleşi de către organizaţia locală a PSD să reprezinte judeţul Satu Mare la Congresul partidului. Desemnarea acestora a avut loc în prezenţa secretarului general adjunct al PSD, Valeriu Zgonea iar majoritatea membrilor prezenţi şi-au exprimat susţinerea pentru actualul preşedinte al PSD, Mircea Geoană (Adrian Leş).

Sălaj: La congresul extraordinar al PSD va participa o delegaţie de 24 de persoane din judeţul Sălaj. „Am decis că fiecare delegat să poată vota aşa cum apreciază că este corect pentru viitoarea conducere a partidului. Au fost exprimate păreri prin care s-a apreciat că există un anumit risc al votului pe liste închise şi s-a optat pentru a vota modificarea de statut, pentru a da posibilitatea candidaţilor să fie votaţi individual. Am decis ca fiecare să aibă libertatea să voteze aşa cum doreşte, lucru care s-a întâmplat şi la congresele trecute”, a declarat Tiberiu Marc, preşedintele PSD Sălaj, dupa Conferinţa Judeţeană (Adrian Lungu).

Sibiu: Cei 25 de sociali-democraţi sibieni, delegaţi la Congresul PSD, îl vor vota pe Mircea Geoană, potrivit hotărârii luate săptămâna trecută, prin vot, la Conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Sibiu. "Nu ne schimbăm decizia” a declarat preşedintele organizaţiei judeţene PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea. "Votul va fi secret, dar toţi delegaţii noştri vor tine cont de mandatul primit în urma conferinţei judeţene” a precizat Ioan Cindrea (Carmen Vulcan).

Suceava: La Congresul PSD vor participa 47 de delegaţi din partea organizaţiei judeţene PSD Suceava. Pentru funcţia de vicepreşedinte şi-a depus candidatura liderul PSD Suceava, Eugen Bejinariu. Membrii delegaţiei PSD Suceava care participă la Congres nu au un mandat stabilit de organizaţie (Mihaela Buculei).

Teleorman: Mesajul pe care delegaţii social-democraţi din Teleorman şi-au propus să-l transmită Congresului este: vot individual pentru toate funcţiile, program concret şi statut adecvat pentru modernizarea şi restructurarea partidului, cu scopul de a câştiga alegerile locale şi parlamentare din 2012, precum şi intrarea la guvernare. Organizaţia PSD Teleorman va fi prezentă la Congresul partidului cu 49 de delegaţi (Magda Cazacu).

Timiş: Organizaţia PSD Timişoara are mandat să-l susţină la congresul PSD pe Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al partidului. Preşedintele PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, a declarat că în acest moment partidul are nevoie de o schimbare, iar Victor Ponta este cel care ar putea să conducă PSD la victoria în alegerile locale si prezidenţiale viitoare. PSD Timis va trimite la congresul de mâine 26 de delegaţi (Alina Bujanca).

Tulcea: Cei 21 de delegati tulceni nu merg cu propunerile în plic la Congresul PSD. "Există o consultare firească înaintea Congresului, dar votul este individual, iar eu sper că liderii partidului, să gă­sescă la reuniunea Comitetului Executiv de vineri soluţia de eficienţă politică maximă pentru PSD şi să nu antagonizeze curentele din interior. Delegaţii aleşi de Conferinţa sunt oamenii devotaţi partidului şi nu echipelor, sunt oameni care au muncit în campaniile electorale şi care au performat în această perioadă aşa că am încredere deplină că vor face o alegere benefică partidului"a declarat şeful organizaţiei judeţene,Vladimir Mănăstireanu (Geta Negrişanu).

Vaslui: Liderul organizaţiei social-democrate din judeţul Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că şi-a depus candidatura pentru funcţia de secretar general al partidului. Organizaţia Judeţeană a PSD Vaslui s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Conferinţei judeţene extraordinare pentru a-şi alege cei 49 de delegaţi la congresul de sâmbătă. Cu toate că nu s-au făcut declaraţii oficiale în legătură cu susţinerea unu candidat sau altul, este cunoscută înclinaţia politică către fostul lider Adrian Năstase (Lăcrămioara Vidru).

Vâlcea: Din partea organizaţiei judeţene PSD, vor participa mâine la Congres 41 de delegaţi, dintre care 15 sunt propuşi pentru Consiliul Naţional al PSD. În ceea ce priveşte orientarea spre o anumită persoană în vederea acordării votului pentru alegerea conducerii PSD de la nivel central, social-democraţi ai organizatiei valcene nu au adoptat o rezoluţie prin care să susţină o anumită persoană (Ana Maria Cârstea).

Adrian Năstase: Ion Iliescu să conducă partidul o perioadă
Politică 19 Februarie 2010, 11:55

Adrian Năstase: Ion Iliescu să conducă partidul o perioadă

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a refuzat oferta.

Adrian Năstase: Ion Iliescu să conducă partidul o perioadă
"Şase candidaţi" la şefia PSD
Politică 18 Februarie 2010, 19:12

"Şase candidaţi" la şefia PSD

Unii membrii PSD susţin că şi în ziua congresului mai pot fi depuse candidaturi.

"Şase candidaţi" la şefia PSD
Marcel Ciolacu: Guvernul va menţine ritmul alert al investiţiilor
Politică 29 Aprilie 2024, 15:46

Marcel Ciolacu: Guvernul va menţine ritmul alert al investiţiilor

Cheltuielile cu investiţiile au însumat 22,50 miliarde lei în primul trimestru.

Marcel Ciolacu: Guvernul va menţine ritmul alert al investiţiilor
La BEC a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare
Politică 29 Aprilie 2024, 13:30

La BEC a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare

UDMR va ocupa prima poziție

La BEC a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare
Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Politică 29 Aprilie 2024, 08:10

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului

Marți este ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturile pentru alegerile locale din 9 iunie.

Până acum, sunt cinci candidaturi depuse la alegerile pentru primăria Bucureștiului
Raport final la noul Cod silvic
Politică 29 Aprilie 2024, 07:46

Raport final la noul Cod silvic

Agenda deputaților din comisiile de specialitate.

Raport final la noul Cod silvic
Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Politică 28 Aprilie 2024, 16:38

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei

Candidata PSD la Primăria Bucureşti, Gabriela Firea, a depus semnăturile necesare înscrierii în cursa pentru Bucureşti.

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot
Politică 28 Aprilie 2024, 09:37

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot

Tragerea la sorţi va fi făcută de preşedintele Biroului Electoral Central, luni de la ora 12:00.

Luni, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot