Executivul își asumă răspunderea privind pachetul de măsuri fiscal-bugetare
Parlamentul se va reuni luni după-amiază pentru asumarea răspunderii Guvernului pe aceste măsuri.

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Iulie 2025, 10:38
Parlamentul se va reuni luni după-amiază pentru asumarea răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale de reducere a deficitului bugetar. Luni dimineaţă, în legislativ se centralizează amendamentele depuse de partide. USR solicită modificări în privinţa creşterii taxării jocurilor de noroc, anumite schimbări propune şi PSD, în schimb, PNL nu a dorit să depună amendamente. Ulterior, este aşteptată o şedinţă extraordinară a Executivului pentru analizarea şi eventuala acceptare a unora dintre acestea.
Proiectul Guvernului prevede două cote de TVA, de 11 şi 21 la sută, eliminarea scutirii de la plata CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei, creşterea accizelor la tutun, alcool şi carburanţi, precum şi impozitarea suplimentară a profiturilor băncilor. Opoziţia a anunţat că pregăteşte o moţiune de cenzură, imediat după angajarea răspunderii Guvernului.
Ce presupune această procedură prevăzută în Constituţie, ne spune Cătălin Purcaru:
”Angajarea răspunderii este o procedură avantajoasă pentru executiv, pentru ca măsurile propuse să se aplice cât mai repede, practic, se evită debzaterile parlamentare şi votul final. O moţiune de cenzură pentru demiterea guverunului poate fi iniţiată în cel mult trei zile, cu condiţia să fie semnată de un sfert din numărul total de senatori şi deputaţi, adică 117 parlamentari.
Pentru adoptarea documentului este nevoie de votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Dacă executivul nu este demis, atunci proiectul de lege se consideră adoptat, iar aplicarea lui devine obligatorie pentru guvern. Procedura angajării răspunderii guvernului a fost folosită până acum, în timpul cabinetelor conduse de Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta şi Ludovic Orban.
Cele mai multe angajări de răspundere au fost în perioada în care Emil Boc a fost premier, pe diferite proiecte, inclusiv controversata lege privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25 de procente. Singura angajare a răspunderii pe un program de guvernare a fost a cabinetului Ponta, în 2014. Până acum, nicio moţiune de cenzură depusă după angajarea răspunderii nu a dus la demiterea guvernului.”/ editor Florin Lepadatu/