Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Europa celor patru viteze: „Importantă este voința de a juca un rol în Uniunea Europeană”

"Apel matinal" - Invitat: Ştefan Popescu, analist și comentator de politică externă.

Europa celor patru viteze: „Importantă este voința de a juca un rol în Uniunea Europeană”
Fotografia de familie a liderilor europeni, Republica Moldova, 1 iunie 2023. Foto: Foto: Agerpres/ EPA/ DUMITRU DORU

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 21 Septembrie 2023, 12:09

Extinderea Uniunii Europene și reforma acesteia merg mână în mână și trebuie să începem cu asta acum, a declarat la Bruxelles ministrul german pentru Europa, poziție care aduce tot mai aproape ideea de acum câțiva ani a Europei cu mai multe viteze. Un grup de experți francezi și germani au realizat deja un raport, evident, cu concluzii și propuneri privind modul în care va putea fi condusă o viitoare Uniunea Europeană cu 30 sau chiar mai mulți membri, document ce propune, în esență, o schimbare a tratatului și reformele necesare.

Raportul vorbește de patru cercuri concentrice: nucleul dur, Uniunea Europeană, membrii asociați și comunitatea politică europeană, și asta undeva la orizontul anului 2030. El are o mare importanță mai ales în perspectiva Consiliului European de la sfârșitul lunii decembrie, unde cei 27 de șefi de stat și de guvern vor decide dacă vor deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova și, totodată, vor trebui să facă un gest în direcția țărilor Balcanilor Occidentali, care așteaptă deja în anticamera Uniunii Europene.

Prin urmare, așa cum s-a spus în conferința de presă în care a fost prezentat acest raport, Franța și Germania doresc să piloteze, să orienteze discuțiile și, bineînțeles, așa cum ați spus foarte bine, nucleul central, nucleul dur al acestei inițiative, care, atenție, este o inițiativă care reunește experți, dar sub patronajul ministerelor de externe al Franței și Germaniei. Prin urmare, este mai mult sau mai puțin un angajament. Ei bine, centrul acestui raport este Europa cu mai multe viteze. Cu alte cuvinte, integrarea sau procesul de lărgire al Uniunii Europene, care a devenit inevitabil în contextul războiului din Ucraina, va deschide un șantier care va schimba fizionomia politică și economică a Uniunii Europene. Nu toate țările se vor afla în același cerc al integrării. Ceea ce nu ni se spune este ce înseamnă nucleul dur al Uniunii Europene, care va fi instituționalizat, deci, nucleul dur nu va însemna toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Despre ce înseamnă însă o Europă cu, iată, patru viteze discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal", Ștefan Popescu, analist și comentator de politică externă.
Ştefan Popescu: Schimbările principale vizează decizia în Uniunea Europeană. Ați amintit chiar dvs., o comunitate politică europeană, care să cuprindă peste 30 de state, nu pot intra cu aceleași drepturi și responsabilități în ce privește decizia Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, o țară, un drept de vot, un drept de veto pe deciziile Uniuni Europene. Uniunea Europeană trebuie să fie înțeleasă nu numai ca o familie, trebuie să fie înţeleasă și ca o structură bazată pe echilibrul de putere şi, bineînțeles, acest echilibru de putere creează o anumită ierarhizare între statele care participă la această inițiativă. Aceasta vine în mod natural, pentru că unitățile care o compun nu sunt egale nici ca populație, nici ca economie, nici ca tradiție și nici ca voința de a exercita un rol în Uniunea Europeană. Acum, întrebarea care se pune este de ce Germania și Franța au venit cu acest raport, de ce nu au existat și alte inițiative, de pildă, România ar fi putut să se asocieze în perspectiva acestei date importante - Consiliul European din decembrie -, ca țară de frontieră, ca ţară interesată de integrarea Moldovei, a Ucrainei, a Balcanilor de Vest, o țară care legitimitate să vorbească pe aceste subiecte și care are și experiența tranziției și a procesului de aderare într-o tranziție economică și politică, de ce nu a luat inițiativa împreună cu alte state europene să vină ea cu un raport tot la nivel de experți, dar patronat de Ministerul de Externe.

Cătălin Cîrnu: De ce?
Ştefan Popescu: Păi, da, dar vreau să vă spun că nouă ne produc îngrijorări asemenea inițiative și scenariul Europei cu mai mult viteze, dar și noi lăsăm un spațiu liber în procesul european de reflecție pe marile teme europene.

Daniela Petrican: Și în acest context, ce rol joacă vetoul național?
Ştefan Popescu: Păi, vetoul național, deși este un pericol, şi am văzut și am simțit-o pe pielea noastră în dosarul Schengen, în același timp reprezintă un atu pentru fiecare țară, pentru că în momentul în care ești o țară mai mică, o țară cu capacitate mai redusă de a iniţia coaliții pe anumite subiecte, dreptul de veto îți dă garanția că vei fi întrebat, că vei fi consultat. Or, dacă acest drept de veto dispare, bineînțeles că va rămâne capacitatea țărilor membre de a influența jocul european. Nu va mai fi acest lucru automat.

Cătălin Cîrnu: Da, dar cum se va putea reflecta acest proces asupra României? Că tot aminteam de Spațiul Schengen.
Ştefan Popescu: Păi, cum se va putea? Trebuie să plecăm de la întrebarea dacă România este sau nu în sau va face sau nu parte din nucleul dur al Uniunii Europene. Pentru că acest nucleu dur nu va însemna numai o capacitate sporită în decizia europeană, dar va însemna, bineînțeles, și o diferențiere în ce privește alocările fondurilor europene, diferențe tehnologice, diferențe demografice, pentru că este clar că o parte a populației europene va privi spre nucleul dur, care va avea o altă viteză de integrare, de dezvoltare. Va fi, bineînțeles, o dată, dacă vor fi instituționalizate, dacă vom ajunge acolo, vor fi consecințe asupra poziției internaționale a țărilor respective că se vor afla nucleul dur, în al doilea cerc al integrării UE la 27 și în țările asociate sau în Comunitatea Politică Europeană în cercul cel mai larg.

Daniela Petrican: Putem spune că Bruxelles-ul nu mai acceptă faptul că unele state au performanțe mai repede, iar altele mai încet?
Ştefan Popescu: Nu Bruxelles-ul, nu Bruxelles-ul. Atenție, noi spunem Bruxelles-ul, dar ce anume se află în spatele Bruxelles-ului? În spatele Bruxelles-ului se află decidenți, comitete de experți, care fac parte din anumite țări, care poartă, au cu ei un anumit orizont național. În spatele Bruxelles-ului, în ce privește inițiativa de care ați vorbit, stă, bineînțeles, Franța, Germania și am avut semnale, acest raport nu este ceva nou. Gândiți-vă în 2017, că Macron a avut o luare de poziție prin celebrul discurs de la Sorbona din Aula cea mare a Universității Sorbona, prin care anunța scenariul direcția Europei cu mai multe viteze.

Cătălin Cîrnu: De ce doar Franța și Germania?
Ştefan Popescu: Pentru că au voința de a exercita un rol conducător în Uniunea Europeană, în ciuda divergențelor care le separă. Deci, asta contează cel mai mult în relațiile internaționale și în politica europeană. Noi spunem că suntem a șasea ţară a Uniunii Europene, de acord. Asta este ceva contabil, importantă este voința de a juca un rol în Uniunea Europeană. Acela este principalul motor care îți imprimă creativitate, care îți imprimă, bineînțeles, o anumită poziționare pe dosarele europene. Dar, v-am spus, nu uitați faptul că noi am lăsat un spațiu liber în est. Nu e vorba numai de România. Nu am văzut o țară din est care, v-am spus, este învecinată cu Ucraina, învecinată cu Moldova, învecinată, mai aproape de Balcanii de Vest, care să vină cu o asemenea inițiativă pe care să o pună în atenția statelor europene în perspectiva Consiliului European de la sfârșit de decembrie.

2024, un an hotărâtor „pentru cum va arăta România viitorului”
Politică 01 Decembrie 2023, 17:57

2024, un an hotărâtor „pentru cum va arăta România viitorului”

2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului, spune președintele Klaus Iohannis.

2024, un an hotărâtor „pentru cum va arăta România viitorului”
Florin Cîţu: Le cer colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii
Politică 27 Noiembrie 2023, 16:31

Florin Cîţu: Le cer colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii

Plenul Senatului va discuta miercuri solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier...

Florin Cîţu: Le cer colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii
Agenda parlamentară
Politică 27 Noiembrie 2023, 07:37

Agenda parlamentară

Senatorii dezbat în această săptămână proiectul de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri, iar...

Agenda parlamentară
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că liberalii nu susțin introducerea de taxe noi anul viitor
Politică 24 Noiembrie 2023, 14:47

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că liberalii nu susțin introducerea de taxe noi anul viitor

Aflat la Timișoara pentru o întâlnire cu primarii partidului pe care îl conduce, el a mai spus că tema eventualei introduceri...

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că liberalii nu susțin introducerea de taxe noi anul viitor
”În anul 2024 sunt două lucruri foarte clare: nu vor fi măriri de taxe și va exista o stabilitate politică”
Politică 23 Noiembrie 2023, 16:12

”În anul 2024 sunt două lucruri foarte clare: nu vor fi măriri de taxe și va exista o stabilitate politică”

Premierul Marcel Ciolacu reafirmă că, anul viitor, nu vor exista măriri de taxe şi impozite, dar va trebui ca, în perspectiva...

”În anul 2024 sunt două lucruri foarte clare: nu vor fi măriri de taxe și va exista o stabilitate politică”
”Deasupra tuturor este să găsim acea formulă din Codul fiscal care este absolut necesar, nu doar că este trecut în PNRR, dar care să fie asumat de către toată lumea”
Politică 23 Noiembrie 2023, 15:07

”Deasupra tuturor este să găsim acea formulă din Codul fiscal care este absolut necesar, nu doar că este trecut în PNRR, dar care să fie asumat de către toată lumea”

Reducerea birocrației și flexibilizarea întregului proces administrativ ar fi de mare ajutor mediului de afaceri, a spus...

”Deasupra tuturor este să găsim acea formulă din Codul fiscal care este absolut necesar, nu doar că este trecut în PNRR, dar care să fie asumat de către toată lumea”
Nicolae Ciucă: Există disensiuni în coaliţie, dar neînțelegerile conduc spre o decizie care asigură stabilitate și echilibru
Politică 22 Noiembrie 2023, 20:36

Nicolae Ciucă: Există disensiuni în coaliţie, dar neînțelegerile conduc spre o decizie care asigură stabilitate și echilibru

Prezent la Forumul Investitorilor Străini, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a menționat că toți partenerii apreciază maturitatea...

Nicolae Ciucă: Există disensiuni în coaliţie, dar neînțelegerile conduc spre o decizie care asigură stabilitate și echilibru
Închisoare cu executare pentru traficanții de droguri
Politică 22 Noiembrie 2023, 20:11

Închisoare cu executare pentru traficanții de droguri

Măsura vine pe fondul tragediei de la 2 mai și își propune să combată traficul și consumul de droguri, mai ales în rândul...

Închisoare cu executare pentru traficanții de droguri