Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri locale 2012(LIVE UPDATES)

Prezenţa la urne pe ţară a fost, duminică, până la ora 21,00, de 56,39%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Alegeri locale 2012(LIVE UPDATES)
Foto: Agerpres.

Articol de Răzvan Stancu, 10 Iunie 2012, 10:41

Ora 19.20 - Bucureştenii au votat până la ora 17 în proporţie de 28,99%, cu 8% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din anul 2008, potrivit vicepreşedintelui Biroului Electoral Municipal, Sandra Ionescu.

Ora 19.10 - Peste 39% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale au votat până la ora 17, cei mai activi fiind alegătorii din mediul rural, cu o participare la vot de 46,47%, potrivit Biroului Electoral Central.

Ora 17.50 - Peste 680 de incidente electorale, dintre care 229 confirmate, au fost semnalate de la deschiderea urnelor şi până la ora 16.00, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru.

Ora 15.50 - În Bucureşti prezenţa la vot a fost de 21,99% până la ora 14.00, potrivit BEC.

Ora 15.40 - În 23 de judeţe prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivelul naţional. Procente mai mari s-au înregistrat în: Ilfov - 35,64% din total alegători înscrişi în liste; Dâmboviţa - 34,68%; Giurgiu - 34,09%; Teleorman - 32,80% şi Prahova - 31,19%.

Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în: Timiş - 23,08% din totalul alegătorilor înscrişi în liste; Maramureş - 23,15%; Arad - 24,70%; Satu Mare - 25,63%; Bistriţa Năsăud - 25,64%

Ora 15.37 - În Municipiul Bucureşti pentru ora 14.00 prezenţa la vot a fost de 21,99%.

Situaţia pe sectoare: Sector 1 - 24,15%, Sector 2 - 21,96%, Sector 3 - 20,09%, Sector 4 - 22,49%, Sector 5 - 21,59%, Sector 6 - 22,87%, potrivit datelor oferite de Biroul Electoral Central.

Ora 15.35 - Până la ora 14.00 şi-au exprimat votul 27,69% din numărul celor înscrişi în listele electorale, 24,72% în mediul urban respectiv 31,74% în mediul rural, se arată în comunicatul Biroului Electoral Central.


Comunicat privind participarea la vot pentru ora 14.00

Ora 15.20 - Aproape 15.000 de acte de identitate au fost eliberate, duminică, până la ora 12,00, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Ora 15.15 - Rata de participare la alegerile locale din acest an era, după primele trei ore de votare, mai mare cu 2% decât cea din 2008, informează vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ.

Ora 13.15 - Până la ora 10 la nivel naţional au fost raportate peste 300 de incidente de natură electorală fiind confirmate doar 66, a precizat inspectorul principal de poliţie Marius Militaru.

Ora 13.00 - Până la ora 10.00, în judeţul Sălaj au votat 7.41 la sută dintre sălăjeni, respectiv 8,22 la sută în mediul rural şi 6,36 în mediul urban, fiind unul dintre judeţele cu cea mai scăzută prezenţă la vot, potrivit corespondentului RRA, Adrian Lungu.

Ora 12.55 - Potrivit corespondentului RRA, Simona Uţă, Poliţia Prahova a deschis un dosar penal locţiitorului preşedintelui secţiei de votare 13 din localitatea prahoveană Băicoi pentru că a înmânat mai multe buletine de vot pentru o singura funcţie unui alegător.

Biroul Electoral Judetean Prahova urmează să ia decizia eliberării acestuia din funcţie.

La această oră, deşi cercetarea penală a fost demarată, locţiitorul îşi exercită în continuare atribuţiile în secţia de votare.

Până la această oră au fost înregistrate 11 sesizari cu caracter electoral la nivelul judeţului Prahova, mai informează corespondentul RRA.

Ora 11.45 - În Capitală prezenţa la vot era de 6,87% la ora 10.00, cei mai mulţi alegători care s-au prezentat la urne fiind în Sectorul 1, iar cei mai puţini în Sectorul 3, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ.

Situaţia pe sectoare: Sector 1 - 7,64%, Sector 2 - 6,87%, Sector 3 - 6,30%, Sector 4 - 6,74%, Sector 5 - 7,22%, Sector 6 - 6,91%.

Ora 11.40 - Judeţele Ilfov, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Olt au înregistrat o prezenţă la vot mai mare de 12 procente pentru ora 10.00, informează Biroul Electoral Central.

Ora 11.32 - Potrivit Biroului Electoral Central prezenţa la vot pentru ora 10.00 a fost de 8,99%. În mediul urban - 7,81 la sută, iar în mediul rural - 10,60 la sută.


Comunicat privind participarea la vot pentru ora 10.00

Ora 11.05 - Preşedintele Traian Băsescu a votat la secţia organizată la Colegiul A.D. Xenopol din Capitală.

După ce şi-a exercitat votul Traian Băsescu a declarat că "pentru mine este o zi test, pentru că cei care candidează astăzi sunt şi exponenţi ai celor care au guvernat în perioada de criză. Este extrem de important să vedem dacă într-adevăr populaţia a înţeles că nimeni nu a vrut să taie nici salarii, nici să impună măsuri de austeritate, ci ţara trebuia trecută prin criză. Iar cei care nu au observat pot să se uite astăzi la Spania şi la Grecia şi mai au unde se uita prin Europa".

Ora 10.50 - Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a votat la Liceul Jean Monet din Capitală.

"Este un moment politic important pentru ţară, când cetăţenii îşi aleg reprezentanţii în consiliile locale în cele din sectoare şi primarii. Important este să fie prezenţă bună la vot şi cetăţenii să voteze aşa cum ştiu ei mai bine", a declarat Ion Iliescu, la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, unde a votat.

Ora 10.35 - Potrivit Agerpres, candidatul PDL la Primăria sectorului 1, Theodor Paleologu, a votat duminică la Secţia 86 din Capitală, el punând ştampila greşit prima dată şi cerând să i se anuleze votul respectiv şi să i se dea un alt buletin.

Ora 10.25 - Până la această oră, au fost înregistrate doar câteva incidente minore, în timpul procesului de votare.

Astfel, o secţie de votare din Năvodari, judeţul Constanţa, şi-a suspendat activitatea timp de o oră, după ce au fost depistate câteva persoane care aveau asupra lor mai multe buletine de vot.

De asemenea, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, două secţii de votare din judeţul Focşani nu au fost deschise, până la îndepărtarea afişelor electorale amplasate în apropiere.

Potrivit redactorului RRA Adriana Turea, un candidat şi doi alegători din comuna Moviliţa, judeţul Ialomiţa au fost retinuţi pentru 24 de ore, fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de mită electorală.

Biroul Electoral Central va prezenta primele estimări legate de rata de participare la alegerile locale la ora 11.30, datele fiind valabile pentru ora 10.00.

Informaţiile sunt obţinute dintr-un eşantion de secţii de votare reprezentativ la nivel naţional şi judeţean.

Radio România Actualităţi va transmite în direct anunţurile Biroului Electoral Central privind prezenţa la vot.

Românii îşi votează aleşii locali

Secţiile de vot s-au deschis de la ora 7.00 în toată ţara, pentru ca românii să-şi poată vota aleşii locali.

Peste 280 de mii de candidaţi sunt în cursă pentru cele aproximativ 45 de mii de funcţii de primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni.

Pentru prima dată, primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, câştigător fiind candidatul cu cel mai mare număr de voturi obţinute, chiar dacă reprezintă mai puţin de 50% din totalul celor exprimate.

Peste 18.000 de secţii de votare îşi aşteaptă alegătorii până la ora 21.00, pentru a-i alege reprezentanţii administraţiei publice locale.

Toţi cei care au împlinit vârsta de 18 ani îşi vor putea alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, precum şi consilierii locali şi cei judeţeni.

Potrivit reporterului RRA, Cătălin Purcaru încă de la ora 6.00, în toate secţiile de votare s-au făcut ultimele pregătiri pentru ca votarea să se desfăşoare în bune condiţii.

Preşedinţii, în prezenţa membrilor fiecărei secţii de votare, au verificat urnele, cabinele de vot, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor, după care au închis şi sigilat urnele.

La Biroul Electoral Central, reprezentanţii acestuia au luat legătura cu preşedinţii birourilor de circumscripţie, pentru a stabili ultimele detalii legate de procesul electoral din această zi, informează reporterul Cătălin Purcaru.

O noutate pentru alegerile locale o reprezintă faptul că primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.

Cel care va obţine cele mai multe voturi, va primi mandatul respectiv.

Alegătorii care se vor afla în secţia de votare la momentul închiderii urnelor îşi vor putea exercita dreptul de vot.

Se poate vota doar la secţia pe raza căreia alegătorul are domiciliul.

Autorităţile statului îndeamnă la alegeri corecte

Preşedintele României, Traian Băsescu, face un apel către toate instituţiile statului implicate în procesul electoral să asigure desfăşurarea corectă a alegerilor locale de duminică, şi îi îndeamnă pe români să meargă la vot.

Traian Băsescu solicită tuturor formaţiunilor politice care participă la acest scrutin să respecte regulile în timpul alegerilor şi să asigure desfăşurarea corectă a procesului electoral, se mai precizează în mesajul transmis de şeful statului cu prilejul alegerilor locale de duminică, 10 iunie.

Alegeri corecte, cu cât mai puţine incidente şi mobilizare totală este ceea ce le cere premierul Victor Ponta tuturor autorităţilor implicate în organizarea scrutinului, informează redactorul RRA, Angela Bărgăoan.

Premierul a subliniat că, potrivit prevederilor legale, nimeni nu mai are voie să facă acum campanie electorală şi a cerut măsuri imediate împotriva celor care încalcă aceste reglementări.

Măsuri ferme, de la amenzi până la dosare penale solicită prim-ministrul şi pentru a evita incidente sau probleme grave, obiectivul declarat fiind acela de a demonstra că instituţiile statului sunt un arbitru corect în această bătălie electorală.

Alegeri locale cu noi reguli
Politică 09 Iunie 2012, 11:13

Alegeri locale cu noi reguli

Noutatea la alegerile din acest an o reprezintă faptul că primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi...

Alegeri locale cu noi reguli
România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Politică 17 Aprilie 2024, 16:36

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită în Qatar.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
Politică 16 Aprilie 2024, 16:43

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic

Documentul urmează să stabilească un echilibru între interesele fiecărei părți implicate în acest domeniu, a spus în cadrul...

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Politică 16 Aprilie 2024, 15:07

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”

Minorităţile naţionale vor avea un reprezentant în Colegiul CNSAS, potrivit unei măsuri adoptate de Camera Deputaţilor.

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Politică 16 Aprilie 2024, 14:43

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”

La București are loc un forum internațional dedicat tehnologiilor digitale și modalităților de protejare a infrastructurii...

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Politică 16 Aprilie 2024, 08:16

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei, iar 10 din 15...

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Politică 16 Aprilie 2024, 07:37

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie

Campania electorală pentru europarlamentare, pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în data de...

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Politică 15 Aprilie 2024, 19:11

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului

Într-o declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor, Silviu Vexler a subliniat că acţiunile Iranului ameninţă atât Orientul...

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului