Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Activitatea Senatului în săptămâna 08 – 12 februarie

Sinteză activității la Senat, săptămâna 08 – 12 februarie.

Activitatea Senatului în săptămâna 08 – 12 februarie
Foto: senat.ro.

Articol de Nucu Jalea, 12 Februarie 2016, 12:15

Conducerea Senatului a decis luni să retrimită la comisiile de specialitate proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Rapoartele anterioare ale proiectului de lege al PNL au fost anulate, noile comisii sesizate fiind cea juridică şi cea de constituţionalitate. Totodată plenul Senatului a respins cu majoritate de voturi solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi a dezbaterii iniţiativei legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Senatorii PNL au părăsit lucrările Senatului după ce Plenul a respins cu majoritate de voturi solicitarea liberalilor de introducere pe ordinea de zi a dezbaterii iniţiativei legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Ca urmare şedinţa plenului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Biroul Permanent al Senatului va solicita Comisiei pentru politică externă o analiză a modului în care s-a întocmit raportul MCV, în sensul respectării procedurilor dintre Comisia Eurpeană şi autorităţile române. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că este nevoie de această analiză pentru a vedea dacă observaţiile făcute şi trimise de partea română Comisiei Europene au fost incluse în acest raport.

Senatorul PNL Ionuţ Elie Zisu a demisionat luni din Senat, iar plenul a adoptat o hotărâre de vacantare a mandatului deţinut până luni de acesta.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat luni că, la întâlnirea avută cu senatorii PSD, s-a ajuns la concluzia că trebuie să se înceapă discuţiile în Parlament pe marginea punerii în acord a prevederilor din Codul de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale. De asemenea Ministrul Justiţiei a spus că trebuie creat un orizont scurt de aşteptare pentru ridicarea mecanismului de cooperare şi verificare, punct de vedere împărşit şi de majoritatea senatorilor PSD.

Senatul a aprobat, în şedinţa plenului de marţi, propunerea legislativă a senatorului UNPR Marian Vasiliev care modifică OUG 82/2006 în sensul atribuirii calităţii de veteran şi celor care au participat la misiuni militare desfăşurate în afara României înainte de anul 1990.

Senatorii au aprobat proiectul de lege privind achiziţiile publice iniţiat de Guvernul României. Actul normativ stabileşte praguri valorice noi pentru diferite contracte de achiziţie şi reduce termenele limită în cadrul procedurilor de atribuire. Totodată se prevede obligativitatea utilizării mijloacelor electronice pe tot parcursul procedurii de atribuire şi consultarea pieţei anterior realizării unei achiziţii. Prin promovarea actului normativ se urmăreşte şi accesul cât mai larg al IMM-urilor la procedurile publice de atribuire. Senatul este prima Cameră sesizată.

Comisia pentru buget a Senatului a amânat cu o săptămână dezbaterea cererii de reexaminare a legii privind darea în plată. Preşedintele comisiei, senatorul PSD, Viorel Arcaş a precizat pentru Radio România că se lucrează la amendamentele ce vor fi aduse legii. În acest scop , la Camera Deputaţilor a fost creat un grup de lucru care să pună de acord solicitările de modificare a legii cerute de preşedintele României,reprezentanţii bancilor şi ai ANPC.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, domnul senator Petru Filip, a avut o întrevedere pe data de 9 februarie 2016 cu E.S. dna. Faouz El Achchabi, ambasadorul Regatului Maroc la Bucureşti. În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de relaţia bilaterală România-Maroc pe plan politic, cultural şi economic - Regatul Maroc ocupând în permanenţă unul din primele două locuri în rândul partenerilor comerciali ai României în Africa.

Situaţia din Orientul Mijlociu, prin prisma conflictului din Siria, a fost abordată, miercuri, în cadrul întrevederii preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash, aflată într-o vizită de prezentare.Ambasadorul Samash a prezentat punctul de vedere israelian privind conflictul din Siria, faţă de care şi-a exprimat speranţa că, va putea fi găsită o soluţie în sensul stabilizării şi pacificării zonei.

Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, miercuri, 10 februarie a.c., cu E.S. domnul Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a prezentat ultimele evoluţii din Republica Moldova şi a confirmat faptul că una dintre problemele majore ale Republicii Moldova o constituie necesitatea consolidării instituţiilor statului.La finalul întrevederii, Preşedintele Senatului României a subliniat necesitatea reluării dialogului bilateral, inclusiv la nivel parlamentar.

Partidul Naţional Liberal va lansa în dezbatere publică strategia pentru Republica Moldova . Documentul va cuprinde un set de măsuri în diferite domenii de activitate, agreate de ambele părţi şi în beneficiul cetăţenilor din cele două ţări. Senatorul PNL , Viorel Badea a mai precizat că documentul se doreşte a fi baza de pornire a unor negocieri între toate forţele politice pentru a stabili o strategie comună pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei.

Normele metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru parlamentari au fost trimise pentru aviz Ministerului Muncii şi de Finanţe. Avizul este unul consultativ, dar necesar pentru a evita riscurile inerente unor necoordonări cu ministerele de specialitate. Discuţiile pe marginea acestui proiect vor fi reluate peste două săptămâni în şedinţa Conducerii celor două Camere ale Parlamentului.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat, joi, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de Guvern prin care sunt stabilite documentele necesare exercitării votului prin corespondenţă ce trebuie transmise alegătorilor. Proiectul de hotărâre de Guvern elaborat de AEP vizează aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Şedinţa Grupului mixt de lucru pentru redactarea unor proiecte legislative în domeniul Justiţiei din data de 11 februarie 2016 a fost moderată de Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, şi a beneficiat de prezenţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi al asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, precum şi al unui grup de senatori. Din perspectiva unei mai bune definiri a incompatibilităţilor, în cadrul dezbaterii s-a desprins necesitatea introducerii unor descrieri mai bune a condiţiilor care să restrângă activitatea magistraţilor care au avut relaţii de colaborare cu fostele servicii de informaţii. Preşedintele Senatului a identificat, în faţa presei, şi dezbaterile din Grupul de lucru care au vizat stabilirea modului în care să aibă loc evaluările periodice ale judecătorilor şi procurorilor. Dezbaterile au plecat de la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care vizează anumite excepţii. S-a stabilit ca CSM şi asociaţiile magistraţilor să încerce să găsească formule cât mai potrivite, care urmează a fi prezentate la următoarea întâlnire a grupului mixt de lucru, din 18 martie a.c., la ora 11.00.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat joi că şefa CNA, Laura Georgescu, poate fi demisă, potrivit legii, numai în cazul în care raportul de activitate al instituţiei este respins de plenul reunit al Parlamentului, Comisiile pentru cultură urmând să analizeze acest raport.

Plenul Senatului de marţi, 16 februarie, va include Ora ministrului, fiind invitat să participe ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Politică 25 Martie 2024, 16:40

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliției de guvernare au stabilit și modul în care împart candidaturile la primăriile de municipii reședință de...

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR
Politică 25 Martie 2024, 14:40

Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR

PSD și PNL vor susține candidați unici și în București, la Sectorul 1 și la Sectorul 2.

Algoritmii împărțirii candidaturilor PSD și PNL pentru primăriile reședințe de județ care sunt conduse de USR
Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD
Politică 25 Martie 2024, 11:07

Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD

Președintele PNL Timiș, Alin Nica, spune că nu este normal ca într-un județ cu alegători de dreapta și într-un oraș ca...

Filiala PNL Timiș se opune alianței electorale cu PSD
„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii
Politică 24 Martie 2024, 13:40

„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii

Reprezentanții USR îl acuză pe ministrul agriculturii că i-ar fi tratat cu dipreţ pe fermierii care au protestat la începutul...

„Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura românească": Deputații vor dezbate moțiunea simplă USR împotriva ministrului agriculturii
Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”
Politică 23 Martie 2024, 08:44

Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat că obiectivul ambelor partide este recâştigarea primăriilor municipiilor reşedinţă...

Numele candidaţilor comuni cu care PSD şi PNL vor participa la alegerile locale din 9 iunie „vor fi stabilite luni”
PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare
Politică 22 Martie 2024, 07:40

PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare

PSD şi PNL şi-au validat, ieri, candidaţii la alegerile europarlamentare, dar în fruntea listei cu cele 20 de poziţii...

PSD şi PNL şi-au validat candidaţii la alegerile europarlamentare
PNL a validat lista de candidați pentru alegerile europarlamentare
Politică 21 Martie 2024, 18:56

PNL a validat lista de candidați pentru alegerile europarlamentare

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că cele două formațiuni urmează să ia o decizie în ceea ce privește retragerea...

PNL a validat lista de candidați pentru alegerile europarlamentare
Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat oficial candidatul comun la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu
Politică 21 Martie 2024, 08:08

Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat oficial candidatul comun la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu

Coaliţia de guvernare şi-a prezentat, oficial, candidatul comun PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei,...

Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat oficial candidatul comun la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu