Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul muncii, Marius Budăi: Cine va câștiga mai mult de la 1 ianuarie

Apel matinal - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi

Ministrul muncii, Marius Budăi: Cine va câștiga mai mult de la 1 ianuarie
Ministrul Muncii, Marius Budăi Foto: facebook.com/Ministerul.Muncii.Romania

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 30 Noiembrie 2022, 10:26

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 noiembrie, ora 8:30:45) - Emisiunea: "Matinal ... de sărbătoare" - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie, dar fără a depăși grila, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat de Guvern. Documentul mai prevede ca indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și cele asimilate acestora se mențin la nivelul lunii decembrie 2022.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Proiectul are în vedere, între altele, și majorarea de la 1 ianuarie a punctului de pensie, dar și ajutoare pentru cei cu pensii mici. Aflăm mai multe amănunte chiar acum de la invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi. Bună dimineața!
Marius Budăi: Bună dimineața, tuturor! Mulțumesc frumos pentru invitație și permiteți-mi să urăm împreună tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, la mulți ani cu multă sănătate.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Și mulți ani frumoși. Domnule ministru, au tot fost discuții, speculații, le-am putea spune, despre tot ceea ce se va întâmpla cu data de 1 ianuarie, cu salariile de bază, cu soldele de funcție, salarii, indemnizații de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit, cu punctul de pensie. Haideți să elucidăm, dacă pot spune așa, toate aceste mistere.
Marius Budăi: În acest moment sunt certitudini, coaliția politică care susține actualul guvern a luat decizia finală și discutăm despre măriri de venituri pentru multe categorii de cetățeni din România. Aș porni aici cu copiii noștri, cu integrarea alocației, după care continuăm cu salariul minim, care crește până la 3.000 de lei. Se instituie și în acest an, la fel ca în luna ianuarie 2022, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, văduvele și veteranii de război, pentru că trebuie să avem grijă de ei și să-i onorăm pe înaintașii noștri, se majorează și aici indemnizația cu 30%, după care salariile din întreg sistemul bugetar vor crește cu 10 %, dar fără să depășească grila prevăzută în Legea 153/2017, grila prevăzută pentru anul 2022. Și, bineînțeles, pentru seniorii României, acea majorare a valorii punctului de pensie cu 12,5%, o majorare de valoare de la 1.586 de lei la 1.785 de lei. Este o majorare nominală, cea mai mare de până acum, de 199 de lei. Practic, depășim un pic acel 40% din Legea 127 și după care urmează măsurile de sprijin. Vreau să vă spun că noi, coaliția politică, guvernul actual, nu facem un titlu de glorie, pentru că nu e atât de glorie pentru noi, este ceea ce trebuie să facem și sunt măsurile pe care guvernul le ia pentru a apăra puterea de cumpărare a cetățenilor români într-o perioadă care este extrem de grea, nu numai pentru noi, ci pentru întreg globul pământesc.
Realizator - Daniela Petrican: Dar, în ceea ce privește indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, ce decizie a fost luată?
Marius Budăi: A fost luată decizia să rămână la nivelul din 2018, care, de atunci, a fost înghețată această indemnizație.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ați vorbit mai devreme despre cuantumul salariului minim și am primit deja câteva întrebări de la ascultători. Este vizat și domeniul construcțiilor, în mod special?
Marius Budăi: Este vizat și domeniul construcțiilor. Vă reamintesc că, încă din 2018, când am avut onoarea pentru prima dată fac parte dintr-un executiv al României, am avut un pact cu domeniul construcțiilor, cu partenerii sociali de aici, cu patronate, sindicate, în care Guvernul României a declarat pentru 10 ani de zile domeniul construcțiilor un domeniu prioritar. Am avut un salariu minim de 3.000 de lei, cu o fiscalitate separată față de ceea ce se întâmplă cu taxarea muncii în România. Am decis acum, prin discuțiile purtate cu partenerii sociali din acest domeniu, ca acest salariu să fie majorat, acest salariu minim să fie majorat la valoarea de 4.000 de lei. Între timp, în acest an știți că am mai introdus această posibilitate și în agricultură și industria alimentară. Dar acolo salariul rămâne la 3.000 de lei; numai în construcții se majorează la 4.000.
Realizator - Daniela Petrican: Ce se va întâmpla cu pensiile militare de stat? Este o altă întrebare pe care am primit-o de la ascultători.
Marius Budăi: Este o decizie a coaliției ca și pensiile militare de stat să nu fie indexate doar cu rata inflației, care ar fi fost de 5,2% pentru anul 2021 și atunci majorarea și pentru pensiile militare este de 12,5%, cu mențiunea că și pensiile militare vor intra la măsurile de sprijin, pentru că trebuie să știe cetățenii că sunt pensionari din sistemul militar care au pensie până în 3.000 de lei.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, și la ei se va indexa cu 12,5%. E adevărat, pensiile mari până în 10.000 de lei - doar cu 3,5 procente...
Marius Budăi: Va fi o indexare în trepte, va fi o indexare a pensiilor până în 3.000 de lei de 12,5, după aceea, pe categorii de venituri, pe grupe de venituri, până la 10.000 de lei va descrește, va scădea acest procent.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Vor fi impozitate pensiile sub 3.000 de lei? - o altă întrebare.
Marius Budăi: Este prevederea fiscală care rămâne. Pensiile până în 2.000 de lei nu sunt impozitate și /rămân/ la fel.
Realizator - Daniela Petrican: Mai avem o întrebare de la un pensionar care vă întreabă când se va repara nedreptatea referitoare la coeficientul de corecție? Dumnealui ne spune că are 1,15, iar alții au 1,40.
Marius Budăi: Alții înaintea dumnealui au avut 1,07, de exemplu; a fost în funcție de calculul din Legea 263 privitoare la /indicele de corecție/. Acest lucru se va închide odată cu implementarea legii pensiilor, unei noi legi a pensiilor.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, vor fi bani pentru toate aceste măsuri de sprijin și creșteri despre care ne-ați vorbit la buget?
Marius Budăi: Încă de la sfârșitul lunii august, când am fost delegat și mi s-a delegat această răspundere de către președintele partidului, Marcel Ciolacu, și de întreg PSD, până la urmă, să prezint aceste măsuri, am spus foarte clar că venim în spate cu susținerea cifrelor, și, cu siguranță, vor fi bani pentru aceste măsuri, că altfel nu le luam./asalar
Realizator - Daniela Petrican: Dar ce efecte vor avea aceste majorări asupra creșterii economice, asupra gradului de ocupare a forței de muncă și, de ce nu, asupra muncii la negru?
Marius Budăi: În primul și în primul rând, pe lângă aceste măsuri, avem în bugetul pentru anul 2023 și în plan pentru anul 2023 și alte măsuri, pentru că în acest an, noi am gândit echilibrat, a sprijini echilibrat între măsurile cu caracter social, dar și măsurile economice. Vreau să vă spun, de exemplu, că recent, prin Ministerul Muncii, am mai accesat încă două proiecte cu finanţare europeană în valoare de 57 de milioane de euro, care se referă la încurajarea ocupării, adică venim în sprijinul mediului de afaceri pentru a-și păstra locurile de muncă, să îi încurajăm să încadreze tineri /.../, dar și șomeri de lungă durată. Astfel, sprijinim ambele părți, atât angajații, sau /.../ angajați, cât și angajatorii. Ideea este să mergem în două etape, în primul rând, să sprijinim mediul de afaceri să-și apere locurile de muncă existente, după care, să creăm și alte locuri de muncă. Cu siguranță, cu siguranță - și aici vorbim din punct de vedere economic - nu poţi să sprijini doar o parte - și mă refer aici la cerere, mă refer la... Dacă sprijini doar cererea și nu sprijini și oferta, sau dacă sprijini doar oferta și nu sprijini și cererea, sau, ca să înțeleagă toată lumea, dacă sprijini doar economia şi nu sprijini și cetățenii, cei care trebuie să cumpere sau dacă sprijini doar cetățenii şi nu sprijini economia, lucrurile nu sunt în regulă. Și atunci, de aici a venit această necesitate de sprijin echilibrat între economie și pachetele și măsurile sociale.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, pe final de interviu, încă o întrebare primită de la ascultători. Se vor încărca cardurile sociale pe luna decembrie?
Marius Budăi: Nnoi avem în continuare, în aceste măsuri, până să vă răspund la această întrebare, mai avem și celelalte măsuri din pachetele "Sprijin pentru România", care vor continua și în anul 2023, pe categorii de venituri, până la 1500, între 1501 și 2000 și 2001 și 3000, pe sprijin semestrial, valoare, pe tot anul de 1000 de lei, 800, 600, vor continua pentru anul 2023, acea măsură de care dumneavoastră m-aţi întrebat acum, cei 250 de lei la două luni de zile, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023, cu mențiunea că pragul a fost crescut de la venitul de 1500 de lei la venitul de 1700 de lei și, bineînțeles, acest sprijin pentru plata facturilor din energie, de 1400 de lei, la fel, partajat în două părți egale semestriale pe anul 2023. De menționat că dacă până acum, în acest an, am avut măsuri de sprijin până la /.../ sumei de 2000 de lei, până la cei care au venituri de până la 2000 de lei, am preferat în acest an să ridicăm acest prag până la valoarea de 3000 de lei. Sigur, în perioada, în decembrie 2022, în perioada de 20-21 ale lunii vor fi încărcate acele vouchere de o valoare de 250 de lei.
Realizator - Daniela Petrican: Dar ne întreabă un ascultător dacă nu este prea târziu data de 19 pentru încărcarea cardurilor sociale.
Marius Budăi: Da, nu știu dacă este târziu, dar eu cred că important este că cetățenii se pot baza pe această sumă./dsirbu/ Noi avem un anumit calendar stabilit cu Comisia Europeană, /.../ pentru că acum se /plăteau/ în data 25-26, ținând cont de sărbătorile legale, de sărbătorile de iarnă, am devansat acest termen cu o săptămână. Suntem într-un calendar convenit cu Comisia Europeană și trebuie să fim serioși, să-l respectăm. Am explicat Comisiei Europene că avem nevoie de o plată un pic mai devreme, am primit înțelegere și procedăm ca atare.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da. Să știți că au venit, iată, la ceas de sărbătoare foarte multe întrebări, e chiar ultima de la această... Legea mamelor...
Marius Budăi: Am să răspund cu drag, dacă se poate, dacă mai aveți mai multe de răspuns.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Legea mamelor cu trei copii intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor?
Marius Budăi: Nu este legea mamelor cu trei copii, este o prevedere din Legea 127, Legea pensiilor, susținută de Partidul Social Democrat în guvernarea trecută. Din păcate, această lege a fost /.../ în PNRR. Vreau să faci o paranteză aici, că ar trebui să vorbesc toată ziua, cred că știe toată lumea opinia mea aici, însă nu știm ce va ieși din analiza cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană cu privire la această prevedere.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Așteptăm, așteptăm vești. Mulțumim pentru toate precizările pe care ni le-ați adus.
Marius Budăi: Și eu vă mulțumesc și La mulți ani, România și La mulți ani, români, pentru mâine!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu uităm, astăzi este ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, iar mâine, 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Marius Budăi, ministrul muncii și solidarității sociale, a fost invitatul nostru astăzi la "Apel matinal", iar "Ordonanța trenuleț", așa cum este deja cunoscută în peisajul media din România, va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între venituri mari și cele mici în rândul populației
Economie 19 Aprilie 2024, 10:14

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între venituri mari și cele mici în rândul populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din Uniunea Europeană între venituri mari și cele mici în rândul...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între venituri mari și cele mici în rândul populației
"Pentru prima dată, unităţile anti-aeriene ucrainene au distrus un bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune Tu-22M3”
În lume 19 Aprilie 2024, 09:55

"Pentru prima dată, unităţile anti-aeriene ucrainene au distrus un bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune Tu-22M3”

Armata ucraineană a transmis că a distrus un bombardier rusesc Tu-22 în urma atacului cu rachete şi drone al Rusiei împotriva...

"Pentru prima dată, unităţile anti-aeriene ucrainene au distrus un bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune Tu-22M3”
”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroportul "Henri Coandă"
Cultură 19 Aprilie 2024, 09:28

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroportul "Henri Coandă"

Ziua Mondială a Circului va fi sărbătorită vineri la Aeroportul "Henri Coandă" din Bucureşti.

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroportul "Henri Coandă"
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
Informaţii din trafic
România 19 Aprilie 2024, 08:53

Informaţii din trafic

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria ar urma să fie deschis la Beba Veche, în judeţul Timiş.

Informaţii din trafic
Simpozionul presei francofone se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti
Cultură 19 Aprilie 2024, 08:47

Simpozionul presei francofone se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti

Simpozionul presei francofone cu titlul "Europa, mass-media şi ştirile false" se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

Simpozionul presei francofone se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti
Mai mult de jumătate dintre locurile de cazare din Poiana Braşov sunt rezervate pentru 1 Mai şi Paşte
Life & Style 19 Aprilie 2024, 08:41

Mai mult de jumătate dintre locurile de cazare din Poiana Braşov sunt rezervate pentru 1 Mai şi Paşte

60% dintre locurile de cazare din Poiana Braşov sunt rezervate pentru minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte.

Mai mult de jumătate dintre locurile de cazare din Poiana Braşov sunt rezervate pentru 1 Mai şi Paşte