Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Viitorul presei, "dependent de responsabilitatea jurnaliştilor"

Pe 3 mai e Ziua Mondială a Presei. Jurnalistul francez Jean Kouchner spune că "semnătura jurnaliştilor" va supravieţui schimbărilor tehnologice şi de consum din mass-media.

Viitorul presei, "dependent de responsabilitatea jurnaliştilor"
Foto: Arhivă.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Mai 2013, 10:44

Ca în fiecare an, la 3 mai, este marcată Ziua Mondială a Presei. Un prilej tocmai bun pentru a ne gândi la viitorul mass-media, în condiţiile în care noi toţi suntem dependenţi de consumul produselor pe care ni le oferă această industrie.

Am obţinut nişte răspunsuri interesante de la jurnalistul francez, Jean Kouchner, care pe lângă o experienţă de aproape 40 de ani de jurnalism radio, dar şi de presă scrisă şi televiziune, a devenit anul acesta secretarul general al Uniunii Internaţionale a Presei Francofone.

Redactor: În ultimii ani, peisajul media s-a schimbat radical. Au dispărut zeci de ziare şi reviste de la chioşcuri, însă în paralel avem - nu ştie nimeni câte - site-uri de informaţii de toate felurile şi din toate domeniile. Aşa că, în acest moment, e greu să ne imaginăm cum va arăta mass-media viitorului. D-voastră vă încumetaţi să o faceţi?

Jean Kouchner: Mai întâi să lămurim la ce foloseşte mass-media şi jurnaliştii. În primul rând, îi ajută pe oameni să fie tot mai bine informaţi.

Există o evoluţie cu care aproape că nu se poate ţine pasul,cea a mijloacelor tehnice, care deja îi permite fiecăruia dintre noi să trimită informaţii la celălalt capăt al lumii.

Diferenţa este că jurnalistul face ca aceste informaţii să fie adevărate, corecte, autentice, verificate şi să fie puse în context şi în perspectivă. Acestea le face doar profesionistul.

Pentru că mai sunt şi ceilalţi, care postează informaţii pe internet, fără să o facă, însă, într-un mod profesionist.

Aşa că lucrurile se complică: avem, pe de o parte, mijloace tehnice din ce în ce mai performante, care ne ajută să transmitem tot mai rapid şi mult mai departe informaţia şi, pe de altă parte, obstacolul, riscul ca aceste informaţii la care au acces milioane de oameni să fie neverificate sau chiar false.

Pentru viitor - totul va continua să se dezvolte, nu numai mijlocele tehnice, ci şi informaţia, comunicarea şi, poate că peste 20-30 de ani, media va arăta altfel decât astăzi.

Vom pune cât putem de repede informaţia pe internet, dar, în paralel, rămâne unicitatea semnăturii, calitatea, originalitatea specifice şi uşor de recunoscut, de exemplu, ca fiind Radio România sau Radio France.

Astfel, vom şti cine îşi asumă responsabilitatea pentru difuzarea pe piaţă a informaţiei. Acesta este rolul asumat de mass-media. Esenţial pentru viitor este conţinutul comunicării şi responsabilitatea jurnaliştilor.

Şi de aceea, toţi jurnaliştii au nevoie de formare şi perfecţionare permanentă, pentru a-şi putea exercita meseria într-un mod cât mai responsabil posibil, pentru că cetăţenii au nevoie de asta.

Redactor: Singura presă care o duce încă bine este presa tabloidă, numită adesea presă de scandal, care furnizează informaţii, în special, din lumea mai mult sau mai puţin mondenă sau, de multe ori, chiar provoacă subiecte de acest gen. Cât va mai continua publicul să consume astfel de informaţie?

Jean Kouchner: Nu putem opri printr-un decret presa tabloidă! Există şi aceasta este realitatea. Dacă vrem să progresăm este ca noi, jurnaliştii, să avem o altă viziune despre meseria noastră şi să fim din ce în ce mai buni.

Pentru că, în fine, presa tabloidă nu este făcută întotdeauna de jurnalişti, este mai mult o operaţiune pur comercială. Singura soluţie este ca informaţia de calitate să le fie propusă cetăţenilor şi ca, încet-încet, ei să abandoneze tabloidele şi să vină către informaţia esenţială.

Pe de altă parte, însă, lumea are dreptul să fie informată în legătură cu subiectele care o interesează. Aşa că şi aceste publicaţii sau emisiuni vor avea întotdeauna publicul lor.

Dar, noi, jurnaliştii, trebuie să lucrăm mai bine pentru a-i atrage către produsele de calitate pe care noi le propunem.

Audio: Secretarul general al Uniunii Internaţionale a Presei Francofone, Jean Kouchner.

Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”
Life & Style 02 Mai 2024, 13:40

Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”

Medicii atrag atenția că digestia va fi pusă la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale.

Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”
Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele
Life & Style 02 Mai 2024, 08:42

Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele

În timp ce copiii se plimbă prin pădurea umbroasă sau se opresc să se joace în aer liber, prezența unui câine prietenos le...

Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele
„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK
Life & Style 02 Mai 2024, 08:31

„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK

Pe fondul progreselor în tehnologia inteligenței artificiale, conţinuturile fictive devin tot mai realiste.

„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK
STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor
Life & Style 01 Mai 2024, 11:22

STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor

Studiul recomandă oamenilor simpli ca, dacă au de ales între a lua liftul sau a urca scările, să nu ezite și să opteze pentru...

STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor
Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane
Life & Style 29 Aprilie 2024, 08:19

Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane

Taxa se pune pe sejur, nu pe fiecare zi de cazare.

Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane
Din cauza vremii călduroase, căpușele „au devenit active mult mai devreme în acest an”
Life & Style 29 Aprilie 2024, 08:07

Din cauza vremii călduroase, căpușele „au devenit active mult mai devreme în acest an”

Medicii din țară spun că anul acesta primii oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la spitale sau cabinetele medicale încă...

Din cauza vremii călduroase, căpușele „au devenit active mult mai devreme în acest an”
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște
Life & Style 29 Aprilie 2024, 08:00

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște

În multe zone din țară, kilogramul de carne se vinde cu 50-55 de lei.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște
Călătorii gratis cu trenul prin Europa pentru o categorie restrânsă de tineri
Life & Style 27 Aprilie 2024, 16:30

Călătorii gratis cu trenul prin Europa pentru o categorie restrânsă de tineri

Mai sunt doar trei zile de înscriere la ediţia din acest an a programului DiscoverEU al Comisiei Europene, la care pot...

Călătorii gratis cu trenul prin Europa pentru o categorie restrânsă de tineri