Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Veneţia în carnaval

Până pe 8 martie străzile şi piaţetele din Veneţia sunt învăluite în sărbătoare, costume şi măşti. Ediţia din acest an este dedicată femeilor, având ca temă apa.

Cuplu costumat în Piaţa San Marco din Veneţia. Foto: Ionut Dragu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Februarie 2011, 12:52

În perioada 26 februarie - 8 martie la Veneţia se desfăşoară tradiţionalul carnaval, în acest an o sărbătoare dedicată femeilor, având ca temă apa.

Ediţia din acest an are o conotaţie cultural-istorică importantă, evocând 150 de ani de la unificarea Italiei.

Sub titulatura ”Ottocento. Da Senso a Sissi. La città delle donne” (Opt sute. Dă sens lui Sissi. Oraşul femeilor), evenimentul a avut deschiderea oficială sâmbătă seara, însă conform tradiţiei, Carnavalul începe abia după ce în prima duminică a sărbătorii are loc ”volo del angelo ”("zborul îngerului”), iar ducele strigă deschiderea în Piaţa San Marco.

Surpriza din acest an a fost că tânăra veneţiancă Silvia Bianchi, câştigătoarea de anul trecut a Sărbătorii Mariei, nu a purtat, conform tradiţiei un veşmânt complet alb, ci era îmbrăcată într-un costum roşu de epocă veneţian, extrem de îndrăgit de localnici.

Pe umeri fata avea o pelerină lungă de 12 metri, cu vechiul steag al Republicii Italiene.

Tânăra a coborât duminică, la miezul zilei din Turnul Campanelle, de la o înălţime de 88 de metri, pe două cabluri, pe scena amenajată asemănător celei a Teatrului La Fenice în Piazza San Marco.

Un Carnaval de criză din ce în ce mai scump

Duminică, la miezul zilei, în Piazza San Marco erau aproximativ 80 de mii de persoane.

Pentru prima dată însă, pentru a sta cât mai aproape de scenă sau pentru a face fotografii celor cu costume, publicul era nevoit să cumpere bilete în valoare de 25 de euro.

De la an la an, Carnavalul îşi micşorează oferta de programe oferite publicului venit la eveniment.

Duminică, după ”zborul îngerului”, a urmat o pauză de mai bine de trei ore.

Clara Maschiatti, 25 de ani, venită la sărbătoare de la Palermo, din Sicilia a crezut că de la ora 12.00, "după acest obicei, începem dă dansăm, să râdem, în schimb ne-au trimis la masă”.

”Eu am venit totuşi din Italia, dar sunt atâţia străini. Ei pentru ce au venit?” se întreabă fata, explicând că pe ea această ”distracţie” a costat-o 500 de euro pentru trei zile.

De la ora 15.00 pentru o oră, pe scena din San Marco s-a jucat un spectacol de teatru, după care până în jurul orei 23.00, persoanele (în mare parte străini) au ascultat emisiunile postului Radio Italia (emisie doar în italiană), chiar dacă în program mai era trecută o ”serată de tango”.

Dacă la ora 12.00 erau 80.000 de persoane, la ora 20.00, nu erau mai mult de 30 de persoane în locul respectiv.

Veneţienii, din ce în ce mai nemulţumiţi de Carnaval

170 de mii de persoane au fost prezente, la acest sfârşit de săptămână, la tradiţionalul carnaval de la Venezia, carnaval care într-un fel, a ajuns să îi deranjeze pe localnici.

Franco Zallo a declarat pentru Radio România Actualităţi că este împotriva carnavalului pentru că "oraşul suferă, şi odată cu el suferim toţi locuitorii. Să fie Carnaval, dar este o sticlă care se menţine pe jumătate plină. Prea multă lume. Această sărbătoare este mult schimbată. Pare că sufocă astăzi. În schimb măştile şi costumele sunt mult mai frumoase acum faţă de anii trecuţi”.

Pe de altă parte, Maria Terezzo spune despre carnaval că "reprezintă o perioadă care ar putea să placă tuturor, dar pentru veneţianul de astăzi ajunge să fie puţin trist, deoarece carnavalele din trecut erau gestionate de noi. Participam noi în mod special.

"Acum, cum se întâmplă cu toate lucrurile, a ajuns să fie doar o afacere, o afacere susţinută de acest număr de turişti, care vin din alte părţi doar pentru distracţie, iar noi suntem un fel de spectatori. Pentru mine a trecut moda şi, prin urmare, îl consider un spectacol".

Pentru alţi veneţieni însă, carnavalul rămâne o importantă sărbătoare, indiferent de numărul de turişti din oraş.

Francesca Zarrago spune despre carnaval că astăzi înseamnă "perpetuarea unei tradiţii foarte vechi de a lupta pentru un Carnaval bun în contextul răului pe care îl provoacă turismul low-cost, care tinde să inunde Veneţia şi care distruge imaginea antică a Carnavalului.

"Aş vrea ca toţi să vină în costume la Veneţia. Chiar şi numai cu o mască tradiţională, una clasică poate demonstra că vin la Carnaval să îl trăiacă, nu doar să-l vadă”.

De la conţi şi duci la Ruby şi Berlusconi

Pe primul rând în privinţa costumelor rămân cele clasice, de conţi, duci, prinţi, prinţese, zâne.

Ernesto Romano, 72 ani, din Siena, n-a uitat că în acest an se aniversează 150 de ani de la Unificarea Italiei şi a ales să se îmbrace în drapelul ţării sale, pe care primeşte semnături.

Ernesto Romano

Ernesto spune că a ales să se îmbrace cu un costum care reprezintă ”Unificarea Italiei”, "deoarece astăzi se aniversează 150 de ani de la unificare şi acesta este un mod de a sărbători".

Venit la Carnaval de la Rimini, Marco a optat pentru pentru ceva la modă.

Ruby, minora de naţionalitate marocană, cu care premierul Silvio Berlusconi ar fi întreţinut raporturi sexuale.

Ruby luat la întrebări

Bărbatul deghizat este însoţit desigur şi de oficialul italian mascat şi de ”asociaţii” acestuia, Emilio Fede de la postul de televiziune TG4 si Lele Mora (aceştia însă nu erau deghizaţi).

Marco a recunoscut că lumea se amuză când îi vede, nu pune întrebări, ci vrea doar să facă fotografii.

În privinţa procesului care va începe la 6 aprilie, bărbatul Ruby a mărturisit că speră ”să meargă totul bine”.

Carnaval de criză la Veneţia
Cultură 06 Februarie 2010, 15:12

Carnaval de criză la Veneţia

La ediţia din acest an a Carnavalului, Institutul Cultural Român de la Veneția a prezentat costume și obiecte din epoca...

Carnaval de criză la Veneţia
Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”
Life & Style 02 Mai 2024, 13:40

Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”

Medicii atrag atenția că digestia va fi pusă la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale.

Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”
Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele
Life & Style 02 Mai 2024, 08:42

Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele

În timp ce copiii se plimbă prin pădurea umbroasă sau se opresc să se joace în aer liber, prezența unui câine prietenos le...

Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele
„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK
Life & Style 02 Mai 2024, 08:31

„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK

Pe fondul progreselor în tehnologia inteligenței artificiale, conţinuturile fictive devin tot mai realiste.

„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK
STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor
Life & Style 01 Mai 2024, 11:22

STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor

Studiul recomandă oamenilor simpli ca, dacă au de ales între a lua liftul sau a urca scările, să nu ezite și să opteze pentru...

STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor
Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane
Life & Style 29 Aprilie 2024, 08:19

Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane

Taxa se pune pe sejur, nu pe fiecare zi de cazare.

Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane
Din cauza vremii călduroase, căpușele „au devenit active mult mai devreme în acest an”
Life & Style 29 Aprilie 2024, 08:07

Din cauza vremii călduroase, căpușele „au devenit active mult mai devreme în acest an”

Medicii din țară spun că anul acesta primii oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la spitale sau cabinetele medicale încă...

Din cauza vremii călduroase, căpușele „au devenit active mult mai devreme în acest an”
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște
Life & Style 29 Aprilie 2024, 08:00

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște

În multe zone din țară, kilogramul de carne se vinde cu 50-55 de lei.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște