Sfaturi de protecţie în contextul valului de căldură
În aceste zile toride, corpul uman este supus unui stres suplimentar, iar categoriile de risc sunt copiii mici, bătrânii şi bolnavii cronici.

Articol de Radio România Actualităţi, 08 Iulie 2025, 08:20
Ne aşteaptă o nouă zi caniculară, cu disconfort termic în toată ţara, cu excepţia litoralului. Cele mai afectate regiuni sunt Muntenia şi Oltenia, care sunt sub cod roşu până miercuri. În aceste zile toride, corpul uman este supus unui stres suplimentar, iar categoriile de risc sunt copiii mici, bătrânii şi bolnavii cronici. Expunerea prelungită la temperaturi extreme produce tulburări în modul de funcţionare a organismului, de aceea sunt necesare măsuri de protecţie - a spus la Radio România Actualităţi profesorul doctor Radu Jecan.
Radu Jecan: ”În primul şi în primul rând, cred că cel mai important este să se hidrateze bine şi permanent pe tot cursul zilei. Trebuie să fim hidrataţi în permanenţă şi nu brusc să ne alimentăm cu cantităţi mari de apă. Este de preferat consumul repetitiv a unor cantităţi mici de apă, care să menţină echilibrul apei în organism.
Dacă ieşim afară, să ne protejăm de expunerea direct la soare, cu o pălărie cu boruri largi, cu purtarea de ochelari care să ne protejeze de expunerea la raze ultraviolete, îmbrăcăminte vaporoasă, nuanţe deschise, care nu înmagazinează căldura, să se evite ieşitul, statul în aer liber perioade de lungi de timp.”
Specialiştii atrag atenţia şi asupra riscului de cancer al pielii în urma expunerii prelungite la soare, mai ales pe litoral. Cremele cu factor mare de protecţie trebuie folosite de fiecare dată când stăm la soare./editor Florin Lepadatu/