Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii din Italia – în număr mare să viziteze Bricul Mircea

FOTO: Bricul Mircea se află la acest sfârșit de săptămână, pentru trei zile, în Portul italian Civitavecchia – Portul lui Traian.

Românii din Italia – în număr mare să viziteze Bricul Mircea
Bricul Mircea ancorat în Civitavecchia, Italia. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Iulie 2015, 08:06

Bricul Mircea se află la acest sfârșit de săptămână, pentru trei zile, în Portul italian Civitavecchia – Portul lui Traian - prilej cu care oferă posibilitatea românilor din regiunea Lazio, dar chiar și italienilor să fie vizitat.

Bricul Mircea a plecat la 1 iulie din Portul Constanța în voiajul anual de instrucţie, care durează o lună şi 10 zile, perioadă în care elevii şi studenţii şcolilor militare din Constanţa, dar şi cadeţi străini, vor învăţa ce înseamnă viaţa de marinar și totodată vor promova litoralul românesc. În total, nava va parcurge aproximativ 4600 mile marine în Marea Neagră şi Marea Mediterană. În cele 40 de zile, atât cât va dura marşul, Bricul Mircea face escale în porturi din Italia - Civitavecchia, Spania - Barcelona, Franţa - Marsilia şi Muntenegru - Bar. În portul italian echipajul românesc a fost vizitat de un număr foarte mare de conaționali încă din prima zi.

”Suntem mândrii și onorați că românii din zona Lazio au venit să ne viziteze și văd că în număr foarte mare” a declarat pentru Radio România Actualități căpitanul comandor al navei – Gabriel Moise, impresionat să vadă un număr atât de mare de vizitatori îmbrăcați în costume tradiționale încă de la prima oră în care s-a permis accesul pe nava școală. ”Alături de dumnealor și noi - prin activitățile noastre de practică - vrem să prezentăm comunității internaționale ceva din cultura și tradițiile românești, iar noi - în mod particular - din cultura și tradițiile marinărești” a mai adăugat căpitanul navei.

Bricul așteaptă cât mai mulți români la bord

Bricul Mircea nu este pentru prima oară în Italia. A mai fost anii trecuți în porturile din Palermo și Catania (insula Sicilia), Cagliari (insula Sardinia) și la Genova în 2007. Se află însă pentru prima dată în Portul de la Civitavechhia. ”În fiecare an facem un marș de instrucție ca durată mai lung sau mai scurt, iar pe durata marșului de instrucție acostăm în diverse porturi cu obiective oficiale” explică Gabriel Moise. ”Obiectivele noastre pe durata marșului de instrucție sunt două: în primul rând instruirea cadeților la bord și de asemenea activități de reprezentare, de diplomație navală atunci când venim în port, iar activitățile acestea de diplomație navală le facem alături de comunitatea românească în fiecare port. Sunt convins că vom fi primiți la fel de bine și de cei din Spania și de cei din Franța. E foarte important pentru noi să vină cât mai mulți români la bord” completează căpitanul navei.

Anul acesta la bordul navei-școală ”Mircea” sunt 169 de marinari dintre care 81 cadeți români. Ei sunt studenți ai Accademiei Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanța și elevi ai Școlii militare de maiștri de marină tot din Constanța. ”Așadar Marina militară pregătește ofițeri și maiștri militari în două școli separate, iar alături de ei mai avem la bord și 11 cadeți străini: doi din Bulgaria, doi din Polonia, unul din Turcia, cinci din Grecia și un instructor și doi din China. Așadar e un marș internațional, internaționalizat - ca să spun așa” ne explică Gabriel Moise, căpitanul comandor al navei.

Mulți dinte români – pentru prima dată la bordul unei nave

Irina Ștefănescu, originară din Bacău, de doi ani la Roma, a aflat de venirea navei ”Mircea” la Civitavecchia prin intermediul Ambasadei României la Roma, datorită anunțurilor de pe rețeaua de socializare, și recunoaște că nu putea să ”rateze” o astfel de ocazie. ”Ghidul a fost minunat. Mulțumesc cadetului care ne-a însoțit la bordul acestei minunate nave. Am ținut neapărat să am tricolorul românesc cu mine” spune Irina, la finalul vizitei. Aceasta a fost prima dată când tânăra a avut posibilitatea să urce la bordul unei nave, motiv pentru care a profitat să stea cât mai mult, să facă fotografii și să vorbească cu cadeții despre această călătorie de 40 de zile pe mare. Irina ne-a mărturisit că a fost ”fascinată”de tot ceea ce a văzut, dar și de prezența românilor, care - ca și ea – au dorit să viziteze această navă din istoria flotei române: ”Mă bucur că nu le este rușine să-și arate apartenența, chiar dacă unii sunt de foarte mulți ani în Italia sau pe alte meleaguri” comentează tânăra, sfătuindu-i pe conaționali ca întotdeauna ”să nu rateze astfel de ocazii, să socializeze și să se mândrească cu ceea ce este al lor, oriunde s-ar afla în lume”.

Constănțenii din Italia – cu lacrimi în ochi pe Bricul Mircea

”Sunt deosebit de încântată, pentru că eu sunt constănțeancă ” ne spune și Maria Bogdan, de 16 ani la Roma, care a fost printre primii vizitatori de pe Bricul Mircea: ”Pot spune că m-am născut pe valea portului, fac parte dintr-o familie de marinari, am fost făcută pionier în 1973 pe această navă – Bricul Mircea, la fel și fata mea – în 1989, în portul Tomis, iar băiatul meu – student al Accademiei de Marină ”Mircea cel Bătrân” - a făcut practică pe acest vas”.

Maria face parte din grupul ”Noi suntem români” de la Roma. Când merg la evenimente adepții acestui grup se îmbracă întotdeauna cu o ie, iau tricolorul cu ei și coșul tradițional ”cu mici obiecte care reprezintă un colț de România, cum ar fi portul românesc de la Piatra Neamț, Brăila și Constanța în miniatură, o ie și tricolorul” ne mai spune Maria Bogdan.

Majoritatea românilor au venit la bordul navei cu copiilor lor: Gabriel, 10 ani, îmbrăcat cu o ie tradițională cu tentă modernă, iar Alessio, 9 ani, cu un steguleț al României. Amândoi s-au aflat pentru prima dată pe o navă și au fost foarte încântați de timon. Mândrii că sunt prezenți alături de părinții lor și de alți români veniți de la Roma, de la 100 de km distanță, copiii au făcut nenumărate fotografii pe care doresc să le păstreze ca amintire și chiar au cerut autografe cadeților de la bord.

”Îmi place foarte mult. Este nava noastră românească. Sunt elevii noștri români, care sunt bine instruiți, educați, ne-au răspuns la toate întrebările” spune la finalul vizitei Petronela Vlad, originară din Făgăraș, de 17 ani la Roma. ”Este foarte important ca toți românii - și în special tineretul - să vină să vadă cum sunt alți tineri care studiază, care sunt bine isntruiți și poartă navele noastre românești pentru viitorul țării și pentru viitorul poporului român” completează Petronela Vlad, impresionată de experiența tinerilor din echipaj.

Experiență unică și pentru cadeții de la Constanța

De cum ajungeau la bordul navei, vizitatorii erau preluați de cadeți care le descriau cu mare elan nava. Ana Maria Nechifor, elev fruntaș de la Școala de maiștri din Constanța ne-a mărturisit că nu se aștepta să vadă atât de mulți români la bord. ”Este o experiență minunată. Oarecum îmi formez meseria mea ca maistru militar. Chiar mi se pare foarte frumos, chiar dacă am mai întâmpinat și greutăți, dar numai astfel poți vedea cum poți deveni un adevărat maistru de marină” spune fata. ”Nu am mai urcat înainte pe o navă și chiar nu credeam că o să ajung practic să merg la bordul unei nave, să văd cum se conduce pe mare când este agitată. Este minunat mai ales ca fată să ai o astfel de ocazie” ține să mai completezze Ana Maria Nechifor.

Și vizitatori italieni - interesați de Bricul Mircea

Dar nu numai românii din regiunea Lazio au vizitat această navă-școală, ci și numerosși italieni. Giovanni C. a avut ocazia încă din România, trei ani consecutiv, să fie prezent de Sărbătoarea Marinei de la 15 august, pe Bricul Mircea, dar auzind că de data aceasta nava se află în portul orașului în care locuiește – Civitavecchia - încă de dimineață s-a prezentat la bord, dorind să salute echipajul constănțean. ”Acest port se numește Portul lui Traian, deoarece a fost construit pe vremea lui Traian. Era un port foarte important pentru Roma în perioada imperiului, după ce Traian a cucerit Dacia. Acest oraș are deci o legătură foarte strânsă cu România și sunt încântat să văd că nava a ajuns și aici” ne explică în limba română, Giovanni C.

Foto: Elena Postelnicu.

Posted by România Actualităţi on Saturday, July 11, 2015

Turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare
Life & Style 24 Aprilie 2024, 18:59

Turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare

Mâine este prima zi în care turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare în oraș.

Turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare
Life & Style 24 Aprilie 2024, 18:18

Cai ai armatei britanice, scăpaţi pe străzile din Londra

Caii au provocat rănirea a cel puţin patru persoane.

Cai ai armatei britanice, scăpaţi pe străzile din Londra
Ziua Forţelor Terestre, marcată în mai multe oraşe din ţară
Life & Style 23 Aprilie 2024, 19:33

Ziua Forţelor Terestre, marcată în mai multe oraşe din ţară

În Capitală a avut loc, astăzi, o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori la Monumentul eroilor...

Ziua Forţelor Terestre, marcată în mai multe oraşe din ţară
Platforma "Tik Tok" ar putea fi în situația de a încălca legislaţia comunitară
Life & Style 23 Aprilie 2024, 18:41

Platforma "Tik Tok" ar putea fi în situația de a încălca legislaţia comunitară

Comisia Europeană avertizează platforma chineză "Tik Tok", că o aplicaţie de-a sa este de natură să creeze dependenţă, mai...

Platforma "Tik Tok" ar putea fi în situația de a încălca legislaţia comunitară
Alternanţe semnificative de temperatură şi ploi în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni
Life & Style 22 Aprilie 2024, 15:01

Alternanţe semnificative de temperatură şi ploi în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni

Regimul termic prognozat de ANM pentru următoarele două săptămâni (22 aprilie - 5 mai) va fi unul cu alternanţe semnificative...

Alternanţe semnificative de temperatură şi ploi în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni
Marea Neagră, „în continuare o necunoscută pentru cei mai mulți dintre cei care trăiesc în vecinătatea ei”
Life & Style 22 Aprilie 2024, 11:08

Marea Neagră, „în continuare o necunoscută pentru cei mai mulți dintre cei care trăiesc în vecinătatea ei”

În ultimii ani au apărut noi categorii de poluanți, numiți și poluanți emergenți. „Începem să ne înecăm în plastic”, atrage...

Marea Neagră, „în continuare o necunoscută pentru cei mai mulți dintre cei care trăiesc în vecinătatea ei”
East European Comic Con, la Complexul Romexpo
Life & Style 19 Aprilie 2024, 16:53

East European Comic Con, la Complexul Romexpo

Aproximativ 52.500 de participanţi au fost prezenţi la ediţia de anul trecut a evenimentului.

East European Comic Con, la Complexul Romexpo
60%  dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte
Life & Style 19 Aprilie 2024, 08:41

60% dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte

Tarifele pornesc de la 3.000 lei la un hotel de trei stele, pentru 5 nopţi de cazare, şi conţin şi un program special de Paşte

60% dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte