Mâncarea, risipită mai degrabă acasă decât în restaurante sau piețe
În România, mai mult de jumătate din risipa alimentară se produce în gospodăriile oamenilor.

28 Septembrie 2025, 08:26
Duminica aceasta este marcată Ziua internațională de conștientizare a pierderilor și risipei alimentare. Potrivit datelor oficiale, în România mai mult de jumătate din risipa alimentară se produce în gospodăriile oamenilor, 47 de milioane de tone, iar apoi în serviciile de alimentație publică și de vânzare cu amănântul.
Colegii de la Radio România Cluj au discutat cu Andreea Bobiș, președinta Băncii pentru Alimente Cluj, despre cum putem evita să aruncăm la gunoi produse alimentare bune.
Andreea Bobiș: Ca să contribuim la reducerea risipei alimentare, ce ar trebui să facem fiecare dintre noi este, de exemplu, înainte să mergem la cumpărături, să ne facem o listă. În momentul în care suntem acolo și să cumpărăm ce avem nevoie, să ne ținem de lista respectivă. Să ne asigurăm că suntem sătui când mergem la magazin, pentru că altfel și asta se transformă într-o problemă și există posibilitatea să cumpărăm mult mai mult decât am avea nevoie. Și înainte de a merge la cumpărături este important și să facem o revizuire a frigiderului sau a cămării, pentru că există posibilitatea foarte mare să avem acolo produse de care noi nu mai știm.
Banca pentru Alimente Cluj este o organizație non-profit care colectează și distribuie persoanelor aflate în dificultate produsele pe care importatorii, distribuitorii, producătorii sau retailerii le donează.