Căpușele, o problemă de sezon
Recomandări privind măsurile de prevenţie faţă de căpuşe atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

11 Mai 2025, 15:27
La noi în țară, temperaturile ridicate și ploile din ultimele zile au favorizat apariția timpurie a căpușelor în parcuri şi zone cu vegetaţie mai abundentă.
Specialiştii avertizează că aceste insecte pot transmite boala Lyme şi recomandă măsuri stricte de prevenţie atât pentru oameni, cât şi pentru animale.
O măsură simplă de prevenţie este purtarea pantalonilor lungi, care reduc semnificativ riscul de de a fi muşcaţi. De asemenea, o verificare minuţioasă după revenirea acasă poate ajuta la depistarea rapidă a căpuselor.
Alina Cozma, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" Focşani: De la începutul lunii aprilie și până în prezent, la secția de boli infecțioase a Spitalului Judeţean "Sfântul Pantelimon Focșani" au ajuns 46 de persoane în urma mușcătorilor de căpușă. Recomandăm ca în aceste cazuri să nu se recurgă la remedii populari. Căpușa trebuie extrasă fără a fi strivită, deoarece acest lucru eliberează bacterii periculoase în piele. Zona trebuie bine dezinfectată și monitorizată, iar acolo unde este cazul, trebuie administrat și tratament profilactic. Dacă apar modificări ale zonei mușcate, precum modificări de culoare ale pielii sau umflături, este necesară prezentarea la medic.