Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Campionatul mondial al specialiștilor în pizza de la Napoli

FOTO: Napoli este de șase zile-capitala pizzei: pe faleză, Lungomare Caracciolo, pe o distanta de 1,5 km, 50 de cuptoare de lemne au oferit clienților 110.000 de pizze.

Campionatul mondial al specialiștilor în pizza de la Napoli. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Septembrie 2014, 11:59

Napoli este de șase zile - capitala pizzei: Pe faleza de pe lungul mării, Lungomare Caracciolo, pe o distanta de 1km și jumătate, între 2 și 7 septembrie, 50 de cuptoare de lemne au oferit clienților, fie ei localnici, fie turiști din toată Italia și din toată lumea 110.000 de pizze, adica 46 de bucăți pe minut.

Totodată 500 de specialiști în pizza din 40 de țări s-au întrecut între ei într-un adevărat maraton. Opt au și câștigat.

La doar 28 de ani – campion mondial al specialiștilor în pizza

Campionul mondial al specialiștilor în pizza pe 2014 este un napoletan - Valentino Libro de la pizzeria Ke vuo' din Quarto, o localitate de lângă Napoli - care la cei 28 de ani ai săi, cu 15 ani de experiență în această meserie, - recunoaște ca a fost foarte emoționat atunci când a fost nominalizat.

AUDIO: Campionatul mondial al specialiștilor în pizza de la Napoli.

”Este un premiu pe care mi-l doream de multă vreme, iar anul acesta visul mi s-a împlinit. De câte ori nu m-am dus acasă plângând pentru că nu câștigam nimic! Acum însă a fost rândul meu” a declarat pentru Radio România Actualități, Valentino Libro, care de 11 ani participă și concurează la acest campionat.

”Sunt întreceri importante care te pot ajuta foarte mult în viață, în carieră și îi sfătuiesc pe toți să participle la astfel de competiții” spune tânărul bucătar. Valentino povestește că a început această meserie din joacă: ”Nu îmi plăcea să merg la școală, la fel ca alți copii, și în loc să pierd vremea pe străzi am început să învăț cum se face pizza. În timp a apărut dragostea față de această meserie și așa am ajuns să mă perfecționez, să vreau să fiu dacă nu cel mai bun, măcar unul dintre cei mai buni. Cred că nu voi schimba niciodată ceea ce fac acum”.

Pizza cea mai bună se face cu pasiune și faină de calitate

Pentru a fi cel mai bun, Valentino consideră că ”înainte de toate e nevoie de pasiune. După aceea trebuie să folosești produse de bună calitate, cum este faina ”caputo”, cea măcinată într-un ritm lent care ne oferă nouă posibilitatea de a obține un aluat autentic” explică Valentino.

Foto: Elena Postelnicu.

Valentino își dorește ca nu peste mult timp pizza napoletană, care este autentică, să faca parte din patrimoniu cultural Unesco.

La categoria pizza clasică, premiul a fost câștigat de o japoneză – Maya Ota

Incredibil dar adevărat premiul pentru pizza clasică napoletană a fost câștigat de un specialist - femeie din Japonia., Maya Ota. ”Încă nu-mi vine să cred că am obținut acest premiu, că am fost aleasă dintre atâția italieni, dar și dintre alți specialiști străini din toată lumea care au participat. Sunt fericită că voi purta acest trofeu in Japonia” a declarat pentru Radio România Actualități, Maya Ota, care a participat pentru prima data la Pizza Village din Napoli. Femeia recunoaște că în Japonia se mănâncă destul de mult pizza și în special cea de tip napoletană.

Anul acesta la modă este - Pizza ”Sofi”

În fiecare an, la Pizza Village sunt și tot felul de tendințe sau de pizze surpriză. Una este cea numită ”Sofi” - .dedicată actritei Sofia Loren, pizza care a fost concepută de Giuseppe Vesi de la pizzeria Vesi din Napoli.

Foto: Elena Postelnicu.

”Noi dedicăm în fiecare an un tip de pizza unei vedete. În acest an, în întâmpinarea aniversarii a 80 de ani pe care ii împlinește Sofia Loren la 20 Septembrie ne am gândit să-i dedicăm o pizza. Dar si pentru faptul ca tot acum se împlinesc 60 de ani de cand a apărut faimosul film ”Aurul din Napoli”, film in care ea a debutat ca actriță într-un rol de bucătar” explică pentru Radio România Actualități, Giuseppe Vesi.

Pizza ”Sofi” este gustoasă și datorită modului în care este coaptă în cuptor. ”Am adăugat o folie de aluminiu. Dedesubt am pus si ulei de masline extravirgin. Iar îngredientele sunt cele de la o pizza prăjită, cele pe care Sofia Loren le folosea si in filmul ei: brânză, caș, șuncă prăjită, roșii și piper. Noutatea este că este coaptă in cuptorul de lemne cu aceasta metoda noua a noastra de a folosi o folie de aluminiu.” dezvăluie câteva dintre secretele acestei pizze, Giuseppe Vesi.

În urmă cu doi ani Giuseppe Vesi împreună cu fratele său cu care lucrează încă de mic copil au dedicat o pizza lui Marek Hamsik, iar la ediția din 2013 i-au adus un omagiu atacantului de la echipa Napoli, Higuain, cu pizza "mimetica”.

35 de secunde pentru a prepara o pizza

La categoria pizza cea mai rapidă, premiul a fost obținut de Roberto Barone de la Pizzeria Peppe Quaglia di Volla, care în 35 de secunde a terminat pizza sa, cu o secundă mai puțin decât rivalul său.

Foto: Elena Postenicu.

”Trebuie să fim tot timpul și mai buni, trebuie să ne menținem între primii” ne spune Roberto Barone, care de 36 de ani face această meserie. ”Este nevoie de iubire, pasiune pentru această muncă, implicare. Este o muncă în care tot timpul trebuie să înveți” completează Roberto, care este prezent pentru a treia oară la Pizza Village.

L-am mai întrebat pe Roberto, ce pizza mă sfătuiește să mănânc în general la Napoli și mi-a mărturisit că fiecare pizzerie are pizza ei. Cu toate astea merită încercat în afară de clasica margherita, pizza cu baccala, cu flori de dovleac, cu salam sau cu mozzarella di buffala.

Lecții despre cum se face cea mai bună pizza

Este al 13-lea an consecutiv când napoletanii, dar și turistii pot manca o pizza, pot asculta muzică , pot vedea concursurile dintre specialiștii în pizza și pot învăța cum se face o pizza adevarată. Aproximativ 300 de persoane de toate vârstele și de toate naționalitațile - chiar si copii - au asistat la lecțiile specialiștiilor în pizza din cadrul Campionatului mondial de pizza organizat pe parcursul a șase seri la Napoli.

”Sunt foarte bucuroasă că am reusit sa fac pentru prima data in viata mea o pizza prăjită. Am venit la Napoli la o prietena care m a adus aici pentru a descoperi acest oraș, dar si pizza adevarata. Voi povesti cu siguranta si in Franța de aceasta experiența, nu stiu insa daca voi mai repeta experiența de a găti o pizza, dar pot sa spun ca nu voi uita niciodată de participarea la acest curs” ne mărturisește Anne, o tânără din Paris, în timp ce frământa cu grijă aluatul de pizza.

”Încerc să învăț. Dat fiind că sunt un mare mâncător de pizza, m-am gândit că ar fi cazul să învăț să și pregătesc această pizza. Nu numai să o mănânc” spune Giovanni, un tânăr napoletan, care tocmai a terminat aluatul. Încântat de cee ace a învățat la lecție, Giovanni deja promite că va experimenta acasă și că e convins că îi va ieși o pizza și mai bună. El este încântat de acest eveniment – Pizza Village – mai ales că astfel toate produsele napoletane sunt promovate peste tot în lume.

Mangerul evenimentului, Claudio Sebilo, recunoaște că în urmă cu 13 ani Pizza Village a început cu câteva pizzeria locale și cu câțiva specialiști de pizza din zonă, iar că numerele la care s-a ajuns în prezent și acordurile internaționale cu alte țări, precum și prezența lor la mai multe evenimente din Statele Unite ale Americii, Japonia sau Germania, nu face decât să le ofere o mare satisfacție. ”Am plecat și am vrut să promovăm un singur produs – pizza – și am ajuns astăzi să promovăm peste tot în lume un oraș Napoli și împrejurimile sale, împreună cu cultura, istoria, tradiția sa” completează și Sergio Miccu, președintele Asociației specialiștilor în pizza din Napoli.

Post by România Actualităţi.

Condiţiile de schi sunt încă bune, pe mai multe pârtii din ţară
Life & Style 24 Martie 2024, 08:59

Condiţiile de schi sunt încă bune, pe mai multe pârtii din ţară

În Masivul Postăvarul din Poiana Brașov, stratul de zăpadă bătătorită ajunge în partea superioară la aproximativ 35 de cm.

Condiţiile de schi sunt încă bune, pe mai multe pârtii din ţară
Ora Pământului: Luminile de la Palatul Victoria din Capitală vor fi stinse
Life & Style 23 Martie 2024, 16:29

Ora Pământului: Luminile de la Palatul Victoria din Capitală vor fi stinse

Astăzi are loc cea de-a 18-a ediţie a evenimentului Ora Pământului.

Ora Pământului: Luminile de la Palatul Victoria din Capitală vor fi stinse
Chirurgii americani au realizat pe un pacient primul transplant de rinichi de porc modificat genetic
Life & Style 22 Martie 2024, 08:48

Chirurgii americani au realizat pe un pacient primul transplant de rinichi de porc modificat genetic

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, care suferea de insuficienţă renală în stadiu terminal, a devenit primul om care a primit...

Chirurgii americani au realizat pe un pacient primul transplant de rinichi de porc modificat genetic
Delhi, cea mai poluată capitală din lume în 2023
Life & Style 21 Martie 2024, 07:59

Delhi, cea mai poluată capitală din lume în 2023

Delhi a fost cea mai poluată capitală din lume în 2023, potrivit datelor unui grup de monitorizare a calităţii aerului din...

Delhi, cea mai poluată capitală din lume în 2023
SUA interzice utilizarea oricărei formule de azbest
Life & Style 19 Martie 2024, 08:20

SUA interzice utilizarea oricărei formule de azbest

Ultima formă de azbest încă folosit în SUA a fost interzisă, după o campanie de 30 de ani privind renunţarea la acest...

SUA interzice utilizarea oricărei formule de azbest
Mecenatul românesc la Bruxelles
Life & Style 18 Martie 2024, 10:14

Mecenatul românesc la Bruxelles

Reportaj dedicat românilor și companiilor din țară sau din străinătate care sprijină organizarea evenimentelor din Bruxelles....

Mecenatul românesc la Bruxelles
Lansare reuşită a rachetei Starship
Life & Style 14 Martie 2024, 16:19

Lansare reuşită a rachetei Starship

O rachetă puternică deţinută de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk a fost lansată în spaţiu de pe o rampă din Texas.

Lansare reuşită a rachetei Starship
Poliţia a oprit o conducătoare auto de 103 ani care circula fără permis şi fără asigurare
Life & Style 13 Martie 2024, 18:01

Poliţia a oprit o conducătoare auto de 103 ani care circula fără permis şi fără asigurare

Poliţia italiană a tras pe dreapta o femeie de 103 ani, care circula fără permis de conducere şi fără asigurare şi care se...

Poliţia a oprit o conducătoare auto de 103 ani care circula fără permis şi fără asigurare