Washington: Discuţii între preşedintele Donald Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu
La Doha se desfăşoară convorbiri indirecte între delegaţiile Israelului şi Organizaţiei Hamas.

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Iulie 2025, 23:09
Discuţii prevăzute la Washington între preşedintele Donald Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu. Vizita are loc la câteva săptămâni după războiul israeliano-iranian şi bombardamentele americane asupra instalaţiilor iraniene. Pe fondul discuţiilor privind încetarea focului în Gaza, prima rundă de discuţii indirecte Israel-Hamas, care a avut loc deja la Doha, s-a soldat fără rezultate. Dar convorbirile vor continua.
Ioan Ştiubea detaliază de la Ierusalim:
Avionul guvernamental israelian "Aripile Sionului" a aterizat puţin după ora 7:00 pe aeroportul militar din apropierea Washington-ului, de unde perechea Netanyahu, însoţită de fiul lor, Yair, a plecat spre hotelul de cazare. După o scurtă perioadă de odihnă, membrii familiei au început pregătirile în vederea întâlnirii din cursul nopţii, ora 1:30, ora Israelului, cu preşedintele american Donald Trump la o cină oficială. Printre pregătirile anterioare, s-au numărat şi întrevederile premierului israelian cu ministrul american de externe, Marco Rubio, şi cu emisarul special al preşedintelui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
În centrul întâlnirii dintre şeful guvernului israelian şi liderul de la Casa Albă, se vor afla problema iraniană, cea mai importantă pe agenda americană, şi războiul din Fâşia Gaza, deopotrivă cu situaţia ostaticilor israelieni, socotită problema cea mai urgentă.
În paralel, la Doha, capitala Qatarului, se desfăşoară a doua zi a convorbirilor indirecte, dar apropiate, dintre delegaţiile Israelului şi Organizaţiei Hamas, care, după relatări contradictorii venite din direcţia ambelor părţi, ar fi intrat în impas ieri, sau, dimpotrivă, ar fi conţinut un progres prin simplul fapt că au avut loc. Prima poziţie aparţine palestinenilor, a doua, a Biroului de la Ierusalim al premierului Netanyahu. Despre starea lucrurilor, consemnată în prima zi, a scris şi cotidianul saudit Al-Arabiya, care a notat că discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă pozitivă, fără a se înregistra însă o deschidere de drumuri. Cu totul surprinzător, reţeaua Al-Jazeera a relatat din surse ale diferitelor formaţiuni politice palestiniene că şansele unor tratative fructuoase sunt considerabile şi că un armistiţiu ar putea fi obţinut în curând. Principalele obstacole care n-au fost încă înlăturate privesc cerinţele palestinienilor ca furnizarea ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza să nu se mai facă sub supravegherea Fondului American de Ajutor pentru Gaza şi ca punctul de trecere de la Rafa să fie redeschis în ambele direcţii, atât pentru circulaţia ajutorului umanitar, cât şi pentru transportul bolnavilor, răniţilor şi pentru alte cazuri urgente.
Cotidianul israelian Yedioth Ahronoth a relatat fragmente din discuţiile reporterilor săi cu membrii unor familii ale ostaticilor care deplâng reluarea eliberărilor în etape şi îşi exprimă profunda îngrijorare pentru soarta ostaticilor în viaţă care nu vor fi incluşi în prima fază a armistiţiului, prevăzută să aibă loc chiar în prima zi a încetării focului.