Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Un nou atac, azi-noapte, la Londra. 6 morţi şi 20 de răniţi

O dubă a intrat în pietoni, din maşină au coborât câţiva bărbaţi care au înjunghiat mai multe persoane. Poliţia a ucis 3 suspecţi

Un nou atac, azi-noapte, la Londra. 6 morţi şi 20 de răniţi

Articol de Mihai Udroiu, 04 Iunie 2017, 00:15

Up-date ora 6.00: Surse de la Scotland Yard au precizat cu puţin timp în urmă pentru CNN că 6 persoane au murit, iar 3 atacatori au fost ucişi de forţele de ordine. Sunt şi mai mulţi răniţi, cel puţin 20 anunţă servicul britanic de ambulanţă.

Amintim că Londra a fost lovită de un nou atac terorist, cu 5 zile înaintea alegerilor legislative anticipate din Marea Britanie. O dubiţă a intrat în viteză în pietonii din zona Podului Londrei şi s-a oprit apoi într-o staţie de autobuz. Din ea au coborât mai mulţi bărbaţi înarmaţi cu cuţite şi i-au atacat pe trecători şi pe clienţii unui restaurant din piaţa Borough. În zonă au fost auzite focuri de armă. Poliţia a intervenit şi la un incident în zona Vauxhall, în sudul Londrei, dar a anunţat, ulterior, că acesta nu are legătură cu cel de la London Bridge. Premierul Theresa May a convocat, astăzi dimineaţă, o reuniune de urgenţă a cabinetului de securitate.

Pe 22 martie, un atentat pe Podul Westminster, tot din Londra, s-a soldat cu 5 morţi, iar acum două săptămâni au fost 22 de decese, în urma unui atentat sinucigaş cu bombă la Manchester. Între timp, reacţii de condamnare a atacului de aseară şi de solidaritate cu victimele şi familiile acestora au venit de la Washington, Bruxelles, Paris şi Ottawa.

Up-date ora 4.20: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord are în atenţie incidentele produse în noaptea de 3 spre 4 iunie la Londra. Misiunea diplomatica a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lânga autorităţile locale, în vederea obţinerii unor date suplimentare, precum şi informaţii cu privire la identitatea victimelor.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord monitorizeaza situatia si pastreaza în permanenta legatura cu autoritatile, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara. Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetăţenii români ca pot solicita asistenţă consulară la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065. Apelurile vor fi preluate în regim de urgenţă de catre operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinatate (CCSCRS). Totodată, Ambasada României la Londra poate fi contactată şi pe numarul de urgenţe consulare+44 7738716335.

Up-date ora 4.00: Deocamdată, poliţia a confirmat cel puţin un deces şi 5 răniţi. Potrivit "The Sun", sunt de fapt 7 morţi şi 20 de răniţi, iar 2 dintre cei 5 terorişti au fost ucişi.

Up-date 3.40: Poliţia londoneză a ucis mai mulţi atacatori implicaţi în incidentele violente produse în acestă noapte, la Londra. Publicaţia The Sun, care are sediul în apropiere de Podul Londrei, unde o dubiţă a lovit mai mulţi pietoni, scrie că sunt cel puţin 7 persoane decedate.

Up-date ora 3.05: Poliţia britanică a precizat, cu puţin timp în urmă, că incidentul din zona Vauxhall, în sudul Londrei, nu are legătură cu cele de la LONDON BRIDGE şi BOROUGH MARKET. Acestea sunt considerate, însă, incidente teroriste.

Up-date ora 3.00: Premierul britanic, Theresa May, a precizat, cu puţin tim în urmă, că incidentele din centrul Londrei sunt tratate drept un posibil act de terorism şi că ancheta avansează rapid. Ea le-a mulţumit poliţiei şi serviciilor medicale.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a apreciat incidentele din centrul Londrei ca fiind brutale şi şocante şi a afirmat, pe Tweeter, că gândurile sale sunt alături de victime şi familiile lor, mulţumind, în acelaşi timp, serviciilor de urgenţă.

Pe aceeaşi cale, preşedintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite vor face tot ce este posibil să ajute Marea Britanie şi a adăugat, cităm: suntem cu voi. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Într-un alt mesaj, el le-a cerut americanilor să fie inteligenţi, vigilenţi şi tari şi a precizat că este nevoie de interdicţiile de călătorie, pentru a creşte nivelul de siguranţă în ţară.

Şi Departamentul de stat i-a sfătuit pe cetăţenii americani din Regatul Unit să rămână vigilenţi şi să respecte indicaţiile autorităţilor locale.

Up-date ora 2.50: Incidentul produs în această noapte, la Londra, este tratat ca un posibil act de terorism, a afirmat premierul britanic Theresa May. Poliţia a precizat că cel puţin o persoană a fost ucisă după ce o dubiţă a intrat în pietonii aflaţi pe Podul Londrei.

Presa britanică vorbeşte însă de mai multe persoane decedate. Sunt informaţii şi despre oameni înjunghiaţi. Poliţia a acţionat şi în alte 2 zone a capitalei - Borough şi Vauxhall.

Premierul May, care se afla în campanie pentru alegerile legislative anticipate de la 8 iunie, a convocat în această dimineaţă o reuniune de urgenţă a cabinetului de securitate.

Între timp, Facebook a activat opţiunea safety check pentru ca cei din Londra să poată confirma că sunt în siguranţă.

Up-date ora 2.30: Publicaţia Mirror vorbeşte de 5 persoane decedate. Poliţia a confirmat, deocamdată, că este vorba de cel puţin un mort, iar poliţia transporturilor a precizat, într-un comunicat, că sunt mai mult victime.

Premierul Theresa May a convocat o reuniunea de urgenţă a cabinetului de securitate în această dimineaţă.

Up-date ora 2.00: Poliţia metropolitană ar fi intervenit, cu puţin timp în urmă, la un alt incident în zona Vauxhall, în sudul Londrei. Surse din Downing Street, citate de BBC, spun că premierul Theresa May se află în contact cu oficialii britanici şi l-a informat despre incidente pe preşedintele american Donald Trump. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a confirmat convorbirea telefonică. Responsabili europeni de securitate spun că este prea devreme pentru a se discuta de atacuri teroriste.

Up-date ora 1.35: Poliţia britanică este în căutarea a 3 persoane posibil înarmate în urma a două incidente care au avut loc în zona Podului Londrei.

Publicaţia britanică "The Mirror" vorbeşte de 4 persoane decedate după ce o dubiţă albă a urcat pe trotuar, aseară, şi a lovit pietonii de pe podul Londrei. Acesta a fost închis imediat după incidentul apreciat drept serios de poliţia metropolitană. Potrivit unor informaţii preliminare preluate de presa britanică sunt aproximativ 20 de răniţi.

Numeroase maşini ale forţelor de ordine şi ambulanţe sunt la faţa locului.

Între timp, poliţia ar fi intervenit pentru a răspunde la un alt incident care a avut loc în piaţa Borough, în timp ce CNN relatează despre răni provocate de cuţit într-un restaurant. Şi martori oculari citaţi de Reuters au vorbit despre oameni cu răni de cuţit.

Au fost deviate toate autobuzele şi a fost închis şi podul Southwark din apropiere. Totodată au fost închise mai multe staţii de tren Surse din Downing Street, citate de BBC, spun că premierul Theresa May este la curent cu desfăşurarea evenimentelor.

Up-date ora 1.20: Au fost deviate toate autobuzele şi a fost închis şi podul Southwark din apropiere, potrivit publicaţiei "The Mirror" Unele informaţii preliminare, preluate de presa britanică, spun că sunt aproximativ 20 de răniţi. Pe de altă parte, martori oculari citaţi de Reuters au vorbit despre oameni cu răni de cuţit.

În zona Podului Londrei au fost trimise numeroase ambulanţe, iar serviciile medicale fac apel la oameni să apeleze numai pentru cazurile de urgenţă.

Bărci rapide ale poliţiei britanice cercetează acum fluviul Tamisa, în zona London Bridge, în căutarea unor posibile victime, în timp ce o turistă franceză i-a declarat, unui reporter BBC, că vizita zona împreună cu doi prieteni care au dispărut, fiind posibil să fi căzut de pe pod în apă.

Primarul metropolei, Sadiq Khan, le-a cerut oamenilor să respecte indicaţiile poliţiei. De asemenea, numneorase ambulanţe sunt la faţa locului.

Au fost închise staţiile de tren London Bridge, Waterloo East, London Charing Cross şi London Cannon Street.Martorii

Up- date ora 1.00: O dubiţă albă a lovit 5-6 pietoni pe podul Londrei, care a fost închis imediat după incidentul apreciat dredpt serios de poliţia metropolitană. BBC mai anunţă că numeroase maşini de poliţie au ajuns la faţa locului.

Martori oculari, citaţi de publicaţia "The Independent" spun că au auzit împuşcături şi au văzut oameni întinşi la pământ, în timp ce reporterii de la Mirror vorbesc despre 20 de răniţi după ce dubiţa s-a urcat pe trotuar.

Staţia de metrou London Bridge a fost închisă la cererea forţelor de ordine britanice.

Pe de altă parte, un reporter Reuters citează o mărturie privind posibile răni provocate de cuţit. Tot BBC relatează despre o arestare.

Poliţia britanică a precizat, cu puţin timp în urmă, că a trimis importante resurse în zona incidentului de la London Bridge şi a cerut populaţiei să evite regiunea.

Incidentul intervine la mai puţin de două luni de la atentatul de la Westminter Bridge şi la 2 săptămâni de la atacul de la Manchester.

Breaking News: Londra, incident. În direct 0.45: O dubiţă a intrat cu puţin timp în urmă în oamenii aflaţi pe Podul Londrei din centrul capitalei Marii Britanii. Potrivit BBC, oamenii au relatat că la faţa locului sunt forţe de ordine. Incidentul a fost confirmat de politia metropolitana. Transportul pe Podul Londrei a fost blocat pe ambele sensuri.

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
În lume 25 Aprilie 2024, 14:36

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene

Rachetele cu rază lungă de acţiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat...

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
În lume 25 Aprilie 2024, 14:33

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie

La Strasbourg, urmează să se încheie astăzi, ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare...

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 14:10

Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză

Măsura intervine pe fondul creşterii tentativelor de manipulare prin dezinformare.

Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză
SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie
În lume 25 Aprilie 2024, 12:07

SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie

SUA au transmis că Ucraina s-a angajat să nu folosească armele pentru a ataca teritoriul rusesc.

SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie
"S-ar putea ca amiciția comercială China-Rusia să nu fie tocmai ce pare"
În lume 25 Aprilie 2024, 11:12

"S-ar putea ca amiciția comercială China-Rusia să nu fie tocmai ce pare"

THE FINANCIAL TIMES: Relațiile comerciale dintre cele două puteri par mai degrabă că recuperează de la un nivel de pornire...

"S-ar putea ca amiciția comercială China-Rusia să nu fie tocmai ce pare"
Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia
În lume 25 Aprilie 2024, 08:41

Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia

Procurorii o acuză pe Evghenia Guțul a fost implicată activ în introducerea în Republica Moldova a unor mijloace financiare...

Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia
Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni
În lume 25 Aprilie 2024, 08:29

Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni

Ingerinţa Rusiei în Parlamentul European şi sprijinul financiar pentru Ucraina sunt printre temele care vor fi...

Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni
Israelul "este decis să lanseze o operaţiune terestră masivă în Rafah"
În lume 25 Aprilie 2024, 07:52

Israelul "este decis să lanseze o operaţiune terestră masivă în Rafah"

Rafah se află la graniţa dintre Gaza şi Egipt şi circa o jumătate din populaţia enclavei palestiniene s-a refugiat acolo....

Israelul "este decis să lanseze o operaţiune terestră masivă în Rafah"