Ultima dezbatere prezidenţială, miercuri, la Universitatea Nevada
Democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump se vor confrunta în direct pentru ultima dată în cadrul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 17 Octombrie 2016, 00:43
Cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale şi cu trei zile înaintea ultimei dezbateri prezidenţiale, care va avea loc miercuri seară la Universitatea Nevada, Las Vegas, un nou sondaj de opinie "Washington Post" - ABC News arată că democrata Hillary Clinton conduce la nivel naţional cu 4% împotriva republicanului Donald Trump, şi aceasta după ce nu mai departe de vineri, titluri mari în principalele cotidiane americane arătau că în urma din în ce mai multor acuzaţii de asalturi sexuale la /adresa/ candidatului republican, campania Trump părea în cădere liberă.
Este, sigur, încă o mare necunoscută întrucât state care nu au votat de generaţii întregi pentru democraţi, sunt acum în joc.
Există posibilitatea unei realinieri istorice a hărţii electorale de-a lungul celei din 2008, când Barack Obama a câştigat în state ca Virginia, Indiana şi Carolina de Nord.
Ultimele sondaje, care au venit din Alaska, Texas şi Utah, arată că domnul Trump are un foarte mic avans înaintea doamnei Clinton. Or, ultima dată când un democrat a câştigat Alaska a fost în 1964, când Lindon Johnson a câştigat împotriva lui Barry Goldwater, iar Texasul nu a votat pentru un democrat din 1976, când a votat pentru Jimmy Carter.
Analiştii spun că nu numai că este în pericol de a pierde, ci că Donald Trump ar putea fi cauza unei reorganizări fundamentale a hărţii electorale, care i-ar putea defavoriza pe republicani mai multe cicluri electorale de-aici înainte.
Donald Trump a îmbrăţişat ideea unei conspiraţii globale, care îl va împiedica să ajungă la Casa Albă. Strategia consolidează, este adevărat, sprijinul nucleului dur al suporterilor săi, dar aceştia nu sunt destui pentru a-l aduce în poziţia de a obţine cele 270 de voturi electorale, de care are nevoie. Cert este că acuzaţiile privind asalturile sexuale au avut un impact minim asupra suporterilor domnului Trump. Aproape 7 din 10 respondenţi spun că, probabil, Donald Trump a făcut avansuri sexuale neintenţionate. Dar, în acelaşi timp, o majoritate a respondenţilor cred că scuzele sale nu sunt sincere.