UE susţine că tarifele anunţate de Donald Trump sunt inacceptabile
Dacă nu va exista o soluţionare, se va recurge la taxare în oglindă.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iulie 2025, 23:37
Statele membre ale Uniunii Europene spun că tarifele anunţate de Donald Trump sunt inacceptabile pentru Uniunea Europeană, iar dacă negocierile nu aduc o soluţie mai bună, Uniunea ar trebui să recurgă la măsuri în oglindă.
Astăzi, la Bruxelles, a avut loc şedinţa Consiliului, în care Comisia Europeană a prezentat variantele de răspuns în cazul în care negocierile cu Statele Unite eşuează. Dincolo de tarifele în oglindă, Comisia a accelerat discuţiile pentru semnarea unor acorduri comerciale cu alte regiuni de pe glob pentru a găsi alte pieţe pentru exportul european.
Corespondenţă de la Bruxelles realizată de Bogdan Isopescu:
Preşedinţia daneză a Consiliului spune că nu a văzut până acum o unitate mai mare printre statele membre, conform cărora Uniunea nu poate să accepte tarifele de 30 de procente anunţate de Trump, dacă negocierile eşuează. Prima variantă pe care merg toate statele membre este negocierea pentru ca la 1 august - termenul limită anunţat de Trump - să se ajungă la o soluţie, iar soluţia pe care statele membre o pot accepta este cu mult sub 30 de procente. A doua soluţie, în cazul eşecului negocierilor, este ca Uniunea să impună tarife în oglindă, pentru că nu are nimic de pierdut în condiţiile în care tarifele de 30 de procente ar suspenda practic comerţul dintre cele două blocuri.
Comisarul Maros Sefčovič, negociatorul cu Statele Unite, pare a spune că anunţul lui Trump a fost o surpriză nu doar pentru echipa europeană de negociatori, dar şi pentru cea americană: Eram aproape să ajungem la un acord de principiu chiar la textul în sine, în ciuda faptului că existau foarte clar câteva arii în care aveam o diferenţă clară de opinie. Nu pot face publice aceste diferenţe rămase pentru că vreau să reiau negocierile cu partenerii noştri în condiţii bune, chiar în această seară. Dar, ca să ajungem undeva, această soluţie trebuie să fie una acceptabilă pentru toate statele Uniunii şi pentru Parlamentul European şi la asta voi lucra.
În cazul unui eşec al negocierilor, Comisia are deja pregătite două liste cu produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, produse care vor fi taxate în oglindă. O a doua soluţie la care lucrează Comisia este să semneze cât mai repede acorduri cu alte state pentru a găsi pieţe de desfacere noi pentru exportul european. În lucru este acordul MERCOSUR cu America Latină, cel cu Mexicul şi altele cu statele asiatice precum Indonezia, Thailanda, Filipine, Malaysia şi India.
Uniunea aminteşte că Statele Unite reprezintă doar 13 procente din comerţul global, aşa că restul de 87% reprezintă o uşă deschisă pentru exportul european. Spre deosebire de Statele Unite, care stau mai slab, Uniunea Europeană are semnate în prezent peste 40 de acorduri comerciale preferenţiale, inclusiv acorduri de liber schimb, parteneriate economice şi uniuni vamale, care acoperă peste 70 de ţări şi regiuni de pe glob.