UE cere reducerea semnificativă a risipei alimentare
În România, cei mai mari risipitori sunt restaurantele și gospodăriile din mediul urban. Din estimările Ministerului Agriculturii, un român aruncă la gunoi 150 de kg de mâncare în fiecare an.

Articol de Radiojurnal, 15 Septembrie 2025, 07:38
Cetățenii Uniunii Europene aruncă până la 10% din alimentele pe care le au la dispoziție, iar România contribuie la risipă cu aproximativ 2,5 milioane de tone anual.
Aceste date vin în contextul în care decidenții europeni vor reducerea până la jumătate a risipei alimentare până în anul 2030 pe tot lanțul, de la ferme până la consumatori.
Potrivit statisticilor, gospodăriile generează mai mult de jumătate din risipa alimentară din Uniune, urmată de restaurante și de magazinele alimentare.
România se aliniază și ea aceastei tendințe, cei mai mari risipitori fiind restaurantele și consumatorii casnici din mediul urban. Din estimările Ministerului Agriculturii, un român aruncă la gunoi 150 de kg de mâncare în fiecare an.