Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Tentativă militară de lovitură de stat" în Turcia

UPDATE: Presedintele Erdogan a declarat ca tentativei de lovitura de stat i se va da un raspuns pe masura si le-a cerut turcilor "sa iasa in strada".

Imagini de la televiziunea turca arata cum tancurile au blocat accesul la aeroportul Ataturk din Istanbul. Foto: Twitter.com.

Articol de Ionuţ Iamandi, 15 Iulie 2016, 23:23

Live Updates suspendat sâmbătă, la ora 04.00. Mai multe informații despre evenimentele din Turcia găsiți pe pagina noastră specială.

UPDATE: Ministerul de Externe anuntă că, în contextul evenimentelor în desfășurare în Turcia, a fost constituită o Celulă de criză în cadrul Ministerului, care va analiza atât cele mai eficiente modalităţi de a acorda asistenţa consulară cetățenilor români aflați in Turcia care vor solicita acest lucru, cât şi implicațiile politice ale evenimentelor în cauză.

Ministerul de Externe cere românilor aflați în Turcia sa evite orice deplasare care nu este absolut necesară. Mae precizeaza ca evolutia situației rămâne imprevizibilă iar prudența și înțelegerea sunt esențiale pentru a preîntâmpina riscurile de securitate.

UPDATE: Se relateaza ca oamenii, in special sustinatori ai presedintelui Erdogan, au inceput sa se adune in Piata Taksim din Istanbul si in centrul Ankarei, si ca armata incearca sa impuna ordinea in conditiile in care a anuntat la televiziunea de stat aplicarea legii martiale.

Altii cauta sa se aprovizioneze cu benzina si alimente, formand cozi de masini pe strazile din marile orase turcesti.

People rushing to petrol stations, bakeries, atms. Curfew fear. Noone stopping at red lights #Antalya#TurkeyCouppic.twitter.com/LcQrf7FP7v

— Seref Isler (@seref_i) July 15, 2016

UPDATE: Potrivit BBC, care publica si o fotografie cu presedintele Erdogan inconjurat de ziaristi, acesta se afla in concediu in statiunea Marmaris de la Marea Mediterana.

UPDATE: Evenimentele din Turcia au fost analizate şi de secretarul de stat american, John Kerry şi de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleavski, transmite ca sefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry, au declarat la finalul convorbirilor de 11 ore de la Moscova că nu dispun de detalii privind evenimentele din Turcia.

"Ministrul rus de externe a subliniat necesitatea de a se evita orice fel de confruntări sângeroase şi de a rezolva toate problemele în cadrul constituţional, în timp ce secretarul de stat american a declarat că nu comentează situaţia, dar speră ca în Turcia să fie stabilitate, pace şi continuitate. Serghei Lavrov a cerut cetăţenilor ruşi din Turcia sa nu părăsească locuinţele până la clarificarea situaţiei", mai spune corespondentul RRA.

UPDATE: Ministerul de externe de la Bucuresti le recomandă turiștilor și celorlalți români aflați in Turcia să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

"De asemenea, având în vedere că, potrivit informațiilor disponibile, aeroporturile internaționale și alte căi de comunicații din Turcia sunt momentan blocate, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile.

"Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579", se spune intr-un comunicat al ministerului de externe de la Bucuresti.

UPDATE: Sunt mai multe postari pe retelele de socializare in care se aud explozii si tiruri de arma in zona palatului administrativ prezidential de la Ankara.

UPDATE: VIDEO - CNN Turcia a publicat interviul pe care presedintele Erdogan i l-a acordat prin Skype.

UPDATE: Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a scris pe Twitter ca urmareste situatia din Turcia, unde trebuie sa se manifeste "retinere si respect pentru institutiile democratice".

In constant contact with EU Delegation in Ankara & Brussels from Mongolia.Call for restraint and respect for democratic institutions #Turkey

— Federica Mogherini (@FedericaMog) July 15, 2016

UPDATE: Intr-o prima interventie de la izbucnirea crizei, presedintele Erdogan a spus intr-un interviu telefonic cu CNN Turcia ca "asistam la un act sustinut de o structura paralela". El a mai declarat ca tentativei de lovitura de stat i se va da un raspuns pe masura si le-a cerut turcilor "sa iasa in strada".

Nu este clar de unde a facut presedintele Erdogan aceste comentarii, dar pe Twitter s-au vazut imagini din studioul televiziunii in care aparea telefonul moderatoarei si presedintele vorbind pe Skype.

Turkish TV broadcasts a message from Erdogan claiming he's in control and will punish the coup leaders pic.twitter.com/8grmFarUfl

— Eliot Higgins (@EliotHiggins) July 15, 2016

UPDATE: Redactorul RRA Carmen Gavrila, specilizata pe Orientul Mijlociu, spune ca un conflict între armată şi guvern exista de mai mult timp in Turcia.

"Ştim bine că armata turcă este profund secularistă, a detestat în timp, în mod evident, tendinţele de islamizare a ţării de care a fost acuzată şi din interior şi din exterior, dinspre Europa, dinspre Statele Unite, conducerea actuală a Turciei, în frunte cu preşedintele Erdogan şi în această armată au avut loc de-a lungul timpului o serie de epurări, părea o armată care ocupă un spaţiu marginal în noua politică turcă.

"Până acum, primele informaţii au fost foarte succinte din partea armatei că face acest lucru, a fost nevoită să întreprindă această lovitură militară pentru a proteja ordinea constituţională, drepturile omului şi democraţia. Nu întâmplător, o prima noţiune se referă la Constituţie. De ce? Pentru că nu este un secret, de ani de zile preşedintele Erdogan încearcă prin diverse formule şi diverse manevre politice să modifice Constituţia Turciei în aşa fel încât Turcia să devină o republică prezidenţială şi automat, preşedintele Erdogan să deţină şi oficial puterea pe care de facto o are în acest moment", a comentat in direct la RRA Carmen Gavrila.

UPDATE: Departamentul de Stat al SUA - Biroul de afaceri consulare anunta pe contul oficial de twitter ca "Elemente ale armatei turce incearca in prezent o revolta. Forte de securitate incearca sa contracareze revolta. Accesul in unele cladiri este blocat".

Turkish government states elements of Turkish army attempting uprising.Security forces attempting to contain.Some buildings under blockade.

— Travel - State Dept (@TravelGov) July 15, 2016

UPDATE: Televiziunea de stat ocupata de armata anunta stare de asediu si introducerea legii martiale pe teritoriul Turciei.

UPDATE: Sunt relatari citate de Reuters potrivit carora accesul la retelele de socializare cum ar fi Facebook si Twitter este restrictionat in Turcia in acest moment.

UPDATE: Bancomatele au fost luate cu asalt de catre populatie in orasele mari ale tarii.

Bankamatik kuyruğu. Şu an. pic.twitter.com/lmjADJP2HS

— Tevfik Uyar (@tevfik_uyar) July 15, 2016

UPDATE: Surse din cancelaria presedintelui Recep Tayyip Erdogan au declarat pentru Reuters si CNN Turcia ca presedintele este in siguranta. Nu se cunoaste insa unde anume se afla el in acest moment.

UPDATE: Secretarul de stat american John Kerry spune ca spera ca in Turcia va fi "pace, stabilitate si continuitate", potrivit Reuters.

UPDATE: Potrivit unor relatari citate de SkyNews, armata a intrat in sediul televiziunii de stat si a "confiscat telefoanele angajatilor".

UPDATE: Potrivit AFP, seful de stat major turc "a fost luat ostatic". Sunt relatari contradictorii si neconfirmate privind soarta presedintelui Erdogan.

UPDATE: Armata turca a emis un comunicat citat de agentiile internationale de presa potrivit caruia "a preluat integral administratia tarii".

Comunicatul mai precizeaza ca armata a intervenit "pentru apararea democratiei si pentru a se asigura ca mentinerea statului de drept ramane o prioritate".

__________________________________________

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a declarat la televiziune că "elemente din armată" au încercat să preia puterea în țară.

"Incercarea lor nu va avea succes", a spus el la televiziunea NTV iar initiatorii ei "vor plati scump" ceea ce fac.

Anuntul sau a venit dupa ce in capitala Ankara au fost vazute avioane survoland orasul.

Au fost relatari si despre tancuri care au ocupat pozitii in dreptul podurilor peste Bosfor in Istanbul si care au blocat si accesul la aeroportul Ataturk al celui mai mare oras al Turciei.

#BREAKING

Bosphorus bridge has been closed in #Istanbul by the Turkish army. pic.twitter.com/rXrIw7H5mh

— Raveen Aujmaya (@raveenaujmaya) July 15, 2016
Angajament internațional de triplare a capacității de energie regenerabilă „până în anul 2030”
În lume 02 Decembrie 2023, 17:58

Angajament internațional de triplare a capacității de energie regenerabilă „până în anul 2030”

118 țări au semnat la Conferința Climatică a ONU un angajament legat de triplarea capacității de energie regenerabilă până în...

Angajament internațional de triplare a capacității de energie regenerabilă „până în anul 2030”
Israelul își continuă bombardamentele în Gaza
În lume 02 Decembrie 2023, 15:24

Israelul își continuă bombardamentele în Gaza

Forțele israeliene afirmă că au lovit 400 de ținte Hamas, iar autoritățile din Gaza spun că 178 de persoane au fost ucise...

Israelul își continuă bombardamentele în Gaza
A doua zi a Conferinței climatice a ONU de la Dubai
În lume 02 Decembrie 2023, 08:48

A doua zi a Conferinței climatice a ONU de la Dubai

Participanții urmează să anunțe azi, în a doua zi a summitului, o promisiune de a tripla capacitatea de energie regenerabilă.

A doua zi a Conferinței climatice a ONU de la Dubai
Israelul a reluat cu intensitate bombardamentele din Gaza
În lume 02 Decembrie 2023, 08:40

Israelul a reluat cu intensitate bombardamentele din Gaza

Armata israeliană a anunțat că a lovit peste 200 de ținte teroriste, iar autoritățile din Gaza afirmă că 184 de oameni au...

Israelul a reluat cu intensitate bombardamentele din Gaza
Israelul și gruparea teroristă Hamas au reluat luptele în Fâșia Gaza
În lume 01 Decembrie 2023, 20:06

Israelul și gruparea teroristă Hamas au reluat luptele în Fâșia Gaza

Armistițiul din ultima săptămână nu a mai putut fi prelungit.

Israelul și gruparea teroristă Hamas au reluat luptele în Fâșia Gaza
Israelul reia luptele împotriva Hamas în Fâşia Gaza
În lume 01 Decembrie 2023, 08:43

Israelul reia luptele împotriva Hamas în Fâşia Gaza

Armata israeliană a anunţat vineri că a reluat luptele împotriva Hamas în Fâşia Gaza, după ce a acuzat gruparea islamistă...

Israelul reia luptele împotriva Hamas în Fâşia Gaza
Gaza: Alți opt ostatici israelieni au fost eliberați
În lume 01 Decembrie 2023, 08:07

Gaza: Alți opt ostatici israelieni au fost eliberați

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a vizitat, ieri seară, cartierul general al armatei din Tel Aviv, unde a declarat că...

Gaza: Alți opt ostatici israelieni au fost eliberați
Acord european de protecție a jurnaliștilor și a activiștilor pentru drepturile omului
În lume 30 Noiembrie 2023, 14:51

Acord european de protecție a jurnaliștilor și a activiștilor pentru drepturile omului

Parlamentul European și statele membre ale Uniunii au ajuns astăzi la un acord cu privire la noile reguli menite să protejeze...

Acord european de protecție a jurnaliștilor și a activiștilor pentru drepturile omului