Temele discuţiilor de la summitul NATO
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice să decidă împreună în privința retragerii din Afganistan.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 15 Februarie 2021, 05:55
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice să decidă împreună în privința retragerii din Afganistan.
Aceasta va fi cea mai importantă decizie a summitului ministerial prin videoconferință pe care alianța îl are programat marțea și miercurea viitoare.
Domnul Stoltenberg spunea săptămâna aceasta că alianţa se confruntă acum cu o alegere dificilă: să rămână în Afganistan și să se confrunte cu un angajament militar continuu sau să plece, cu riscul ca Afganistanul să devină din nou un refugiu sigur pentru teroriști. Indiferent ce cale alegem acum, trebuie să ne asigurăm că Afganistanul nu va mai fi niciodată o bază pentru terorism, spunea secretarul general al alianței.
Într-un comunicat transmis în perspectiva ministerialei NATO, talibanii semnalează: "prelungirea ocupației și a războiului nu este nici în interesul vostru, nici în cel al poporului vostru, nici în al nostru". România este parte a eforturilor NATO în Afganistan încă din 2002 și este printre principalii contributori la actuala misiune intitulată "Resolute Support", care are drept scop instruirea, consilierea şi acordarea de asistență Forțelor naționale afgane de securitate și apărare.
Reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO aduce și prima participare internațională a noului secretar american al apărării, Lloyd Austin. Aliații vor lua contact cu dimensiunea militară și de securitate a noii administrații, care este de așteptat să reconstruiască încrederea în NATO, dar și să continue presiunile ca ţările membre să aloce 2% din PIB apărării. Doina Sauciuc transmite din Washington.
Reporter: Lloyd Austin care va participa săptămâna viitoare pentru prima dată în calitate de secretar al apărării la o reuniunea ministerială NATO va face presiuni asupra aliaţilor pentru a-şi onora angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, continuând astfel politica fostei administrații, dar pe un ton mai blând. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a vorbit în conferința sa de presă de vineri despre agenda secretarului apărării la reuniunea de la Bruxelles.
John Kirby: Cred că secretarul apărării va reafirma faptul că viziunea noastră privind securitatea colectivă este o responsabilitate colectivă şi că fiecare aliat are această responsabilitate, iar parte din această responsabilitate este un nivel adecvat de cheltuieli pentru apărare: 2%. Dorim ca toți aliații să își asume partea lor de responsabilitate, dar cred, de asemenea, că secretarul apărării va recunoaște că mulți dintre aliații noștri din NATO contribuie cu cele două procente din PIB și chiar le depășesc. Secretarul apărării împărtășește dorința secretarului general NATO de a se asigura că alianța este deplin relevantă și total pregătită. Cred că veţi vedea un mesaj de susţinere din partea secretarului apărării despre cât de relevantă este Alianța NATO. El a dat primul său telefon ca șef al Pentagonului secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, și a avut un motiv pentru a face acest lucru: vrea să reînnoiască angajamentul nostru față de alianță. Acesta va fi mesajul general. Suntem mai puternici când acționăm împreună, iar securitatea colectivă este o responsabilitate colectivă, în interesul nostru colectiv, într-o lume foarte dinamică.
Analiștii spun că dacă sunt semne de întrebare în legătură cu direcția viitoare a politicii externe a președintelui Biden, rolul Statelor Unite în NATO nu este printre ele. Va fi o schimbare de ton în relațiile cu alianța. Dacă fostul președinte Trump și-a formulat cererile pentru reforma NATO și contribuții financiare în termeni tranzacţionali, președintele Biden nu o va face.
Deși va coborî tonul, echipa Biden nu va înceta presiunile asupra aliaților pentru contribuțiile financiare la apărarea colectivă. Fiecare președinte al epocii moderne a ridicat problema, iar Biden nu va fi diferit.