SUA insistă pe combaterea corupţiei din Afganistan
Numeroşi membri ai Congresului american spun că eforturile anti-corupţie în Afganistan sunt esenţiale pentru eliberarea celor 3.9 miliarde de dolari fonduri adiţionale pentru reconstrucţia ţării.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 14 Septembrie 2010, 08:24
Consilierii pentru securitate naţională ai preşedintelui Barack Obama, care se vor întâlni săptămână aceasta cu preşedintele afgan Hamid Karzai pentru a discuta problema combaterii corupţiei în Afganistan, nu au convenit încă asupra noii abordări a administraţiei de la Washington.
Deşi în ultima sa conferinţă de presă din 10 septembrie preşedintele Barack Obama se angaja să continue presiunile asupra preşedintelui Hamid Karzai pentru ca acesta să facă eforturi de a combate ampla corupţie din Afganistan, ultimele analize ale administraţiei vin, cel puţin la nivel public, cu o abordare a compromisului.
Exista un consens crescând că dosarele cheie de corupţie împotriva membrilor guvernului Karzai ar trebui rezolvate în spatele uşilor închise în loc să aibă loc în public.
Tensiunile dintre preşedintele Karzai şi SUA au escaladat după arestarea în urmă cu 6 săptămâni a unuia dintre consilierii acestuia pe baza acuzelor de primire de mită.
Arestarea consilierului palatului prezidenţial de către unul dintre organismele anti-corupţie care a primit o importantă asistenţă financiară şi de antrenament din partea FBI s-a dovedit extrem de jenantă pentru Hamid Karzai.
Acesta a ordonat imediat eliberarea consilierului şi a cerut ministerului afgan al justiţiei să impună noi regulamente care să limiteze implicarea internaţională în investigaţiile privind cazurile de corupţie.
Mutarea politică a administraţiei americane riscă însă să pară slabă în faţa obiecţiilor liderului afgan dar există şi posibilitatea ca departamentele americane ale Justiţiei şi Trezoreriei, ca şi Pentagonul şi unii membri ai Congresului să se opună cu vehemenţă.
Aceştia din urmă spun că eforturile anti-corupţie sunt esenţiale pentru asigurarea aprobării celor 3.9 miliarde de dolari fonduri adiţionale pentru reconstrucţia Afganistanului. .
Talibanii câştigă control în Afganistan
Dezbaterea este centrată, până la urmă, în jurul analizei diverşilor oficiali ai administraţiei privind legătura dintre corupţie şi insurgenţă.
Unii acuză că incompetenţa şi corupţia guvernului sunt principalele motive pentru care afganii se alătură, sprijină sau îi tolerează pe talibani.
Alţii, în special oficialii militari de nivel mai înalt cred că, alături de "sanctuarele" talibanilor din Pakistan, resentimentele tribale istorice şi furia în faţa prezenţei forţelor străine pe teritoriul afgan, corupţia guvernamentală este numai unul dintre numeroşii factori pentru care afganii simpatizează cu talibanii.
Într-o analiză publicată în urmă cu 5 zile dupa revenirea sa din Afganistan, analistul Gilles Dorronsoro de la Carnegie Endowment For International Peace, arăta că talibanii câştigă în forţă în vreme ce coaliţia continuă să se erodeze.
Talibanii au câştigat controlul în multe zone, şi chiar acolo unde nu îl deţin, guvernul afgan nu are un sprijin real din partea populaţiei.
Mai mult, prezenţa talibanilor poate fi simţită chiar în Kabul. Ei înconjoară, spune analistul Gilles Dorronsoro, din ce în ce mai mult capitala şi îşi consolidează controlul în ariile adiacente acesteia.
Gilles Dorronsoro crede că gruparea tinde să devină acum o mişcare naţională.
Un raport afgan arată că numărul atacurilor talibane a crescut de la 630 în august 2009 la 1353 în august 2010.