Sectoarele energetic și bancar ale Rusiei, vizate de noul pachet de sancțiuni al UE
Opoziția Slovaciei față de acest pachet a fost rezolvată după ce Bratislava a primit asigurări că nu va avea de suferit din punct de vedere economic sau juridic.

Articol de Bogdan Isopescu, 15 Iulie 2025, 13:38
Miniştrii europeni de externe sunt aproape de un acord privind adoptarea unui nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei. Subiectul este pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe, care se desfăşoară astăzi la Bruxelles, şi în cadrul căruia se mai discută şi despre sprijinul militar pentru Ucraina, dar şi despre situaţia din Gaza şi relaţia Uniunii cu Israelul.
Reporter: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, se așteaptă ca astăzi sau cel târziu miercuri să fie aprobat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, un pachet care țintește către sectorul energetic și bancar al Moscovei.
Opoziția Slovaciei față de acest pachet a fost rezolvată după ce Bratislava a primit asigurări că nu va avea de suferit din punct de vedere economic sau juridic, dacă va renunța la gazul rusesc în 2028, așa cum prevede planul Comisiei Europene.
În privința ajutorului pentru Ucraina, Uniunea salută decizia Statelor Unite de a livra sisteme Patriot către Europa cu destinație finală Ucraina.
Pentru Kaja Kallas, acesta este semnalul că Washingtonul a înțeles că Putin nu dorește pacea și speră ca în viitorul apropiat să fie livrat și pachetul de sancțiuni americane la adresa Moscovei.
Ministrul român de externe, Oana Țoiu, spune că detaliile livrării sistemelor Patriot vor fi discutate cu Alianța Nord-Atlantică.
Oana Țoiu: Trebuie să discutăm împreună, în cadrul NATO, în ce fel arată asta ca mecanism de finanțare, ce înseamnă asta pentru statele membre și pentru bugetele noastre. Însă reamintesc că investiția pe care o face Uniunea Europeană, investiția pe care o face NATO în apărarea granițelor și în apărarea Ucrainei este de fapt o investiție indirectă în siguranța României.
În privința situației din Gaza, atât șefa diplomației europene, cât și ministrul român de externe spun că este bine că s-a ajuns la un acord cu Israelul, însă ar trebui să se vadă mai multe rezultate în teren, în privința livrării de ajutoare, pentru că situația este catastrofală.
Kaja Kallas afirmă că statele membre vor decide astăzi dacă vor merge mai departe cu amendarea acordului de asociere cu Israelul conform analizei Comisiei.