Republica Moldova, bază a războiului hibrid împotriva UE dacă Rusia preia controlul la Chişinău
Sunt presiuni crescute asupra securităţii ţării, pe fondul apropierii alegerilor parlamentare din 28 septembrie.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Iulie 2025, 23:30
Republica Moldova ar putea să devină o bază a războiului hibrid împotriva Uniunii Europene dacă Rusia preia controlul la Chişinău, susţine Maia Sandu. Uniunea Europeană a prelungit mandatul misiunii sale de parteneriat în Republica Moldova până în 2027, dublând bugetul şi mărind numărul de experţi trimişi la Chişinău. Decizia vine în contextul unor presiuni crescute asupra securităţii ţării şi al apropierii alegerilor parlamentare programate pentru 28 septembrie.
Corneliu Rusnac de la Radio Chişinău a transmis o sinteză pe acest subiect:
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, programate pentru 28 septembrie, vin într-un context marcat de intensificarea manipulărilor, atacurilor hibride şi fluxurilor financiare ilicite, spune şeful misiunii civile a Uniunii Europene în Republica Moldova, Cosmin Dinescu. Diplomatul a subliniat că, pe măsură ce se apropie scrutinul, intensitatea manipulărilor şi ameninţărilor hibride, inclusiv finanţările ilegale care susţin campaniile de dezinformare, creşte.
Cosmin Dinescu a explicat că misiunea Uniunii Europene oferă sprijin autorităţilor moldovene, pentru a identifica şi combate aceste fenomene: Este important ca instituţiile, pe de o parte, să fie pregătite să facă faţă acestora, dar să aibă şi o abordare pro-activă. Misiunea noastră este ca autorităţile să fie mai capabile şi mai ales reziliente. În acest moment există în cadrul misiunii o echipă specializată, care are rolul în a acorda consiliere în ceea ce priveşte fluxurile financiare ilicite. Ştim foarte bine că toate narativele şi inteligenţa artificială şi social media sunt practic finanţate. Aceşti bani sunt introduşi ilegal, iar aceşti colegi care sunt aici lucrează cu instituţiile competente, Ministerul de Interne, de exemplu, tocmai pentru a vedea cum se identifică aceste fluxuri, cum sunt folosite criptomonedele, de exemplu, chestiuni care vor avea, cu siguranţă, o relevanţă în ceea ce priveşte alegerile.
Pe de altă parte, Cosmin Dinescu a admis că, în ciuda eforturilor şi progreselor în pregătirea instituţiilor şi a societăţii civile, este dificil de anticipat amploarea şi natura exactă a atacurilor hibride care pot apărea. În ceea ce priveşte cele mai periculoase ameninţări hibride, Cosmin Dinescu a identificat un complex de factori interconectaţi, incluzând dezinformarea, atacurile cibernetice şi finanţările ilegale care susţin propagarea de falsuri şi manipulări.
Cosmin Dinescu a remarcat, în mod special, riscul pe care îl reprezintă răspândirea rapidă a naraţiunilor false prin intermediul inteligenţei artificiale: Într-adevăr, la nivelul societăţii, eu cred că este un mare risc, o mare vulnerabilitate de efecte sporite ale dezinformării. Aceasta este, într-adevăr, o chestiune importantă, iar atacurile cibernetice cel mai probabil se vor vedea mai aproape de alegeri.
Cosmin Dinescu a confirmat, de asemenea, că misiunea monitorizează şi riscurile dezinformării provenite din regiunea separatistă transnistreană, unde sunt semnalate frecvent acţiuni informaţionale ostile şi atacuri cibernetice coordonate. Pe termen lung, Uniunea Europeană consideră că Republica Moldova ar putea deveni un furnizor regional de securitate prin lecţiile învăţate în domeniul combaterii ameninţărilor hibride. Multe dintre metodele folosite aici sunt ulterior replicate în alte state membre. Moldova deja contribuie la securitatea noastră colectivă în Uniunea Europeană, a declarat Cosmin Dinescu.