Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rebelii câştigă teren în Tripoli (LIVE UPDATES)

Opozanţii regimului condus de Muammar Gaddafi au reuşit să obţină importante victorii în capitala Tripoli, capturând încă un fiu al liderului libian dar şi televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Rebelii câştigă teren în Tripoli (LIVE UPDATES)
Oamenii sărbătoresc pătrunderea insurgenţilor în Tripoli. Foto: Reuters.

Articol de Cristina Ghioca, 22 August 2011, 07:19

Ora 18.24: Secretarul gerneral al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut forţelor loiale colonelului Gaddafi să înceteze violenţa şi să facă loc către o tranziţie paşnică.

Ora 18.02: Postul de televiziune Al-Arabiya susţine că rebelii l-au capturat pe cel de al treilea fiu al lui Muammar Gaddafi, Saadi.

Ora: 17:15:
Televiziunea de stat din Libia şi-a încetat emisia, iar un reprezentant al rebelilor a declarat pentru Reuters că au preluat controlul asupra acesteia.

Ora 17.06 :
Premierul britanic, David Cameron, a discutat cu liderul consiliului rebelilor Mustafa Abdul Jalil.

"Jalil a confirmat că rebelii deţin acum controlul asupra majorităţii oraşului Tripoli deşi mai există anumite puncte de rezistenţă nu numai în capitală dar şi în restul ţării", a declarat David Cameron.

Premierul britanic a mai afirmat că NATO îşi va continua misiunea de a-i proteja pe civili până ân momentul în care aceştia vor scăpa de ameninţarea lui Muammar Gaddafi.

Ora: 15:52:
Şeful rebelilor din Libia, Abdul Jalil, citat de BBC, spune că fiii lui Gaddafi, Mohammed şi Saif al-Islam, au fost capturaţi şi se află "sub controlul revoluţionarilor", în locuri sigure.

Ora 15:07
: Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, citat de BBC, l-a catalogat pe Muammar Gaddafi "criminal şi cinic", pe motiv că "ar fi încercat să se agaţe de putere în ciuda prăbuşirii aparente a regimului său". Sfârşitul regimului liderului libian este "inevitabil şi aproape", a adăugat preşedintele francez.

Ora14:24: Poliţia din capitala bosniaca Sarajevo au înconjurat ambasada libiei după ce mai multe persoane au intrat în clădire, au aruncat din imaginile care îl reprezentau pe colonelul Gaddafi şi au ridicat steagul rebelilor.

Ora 13:55: Insurgenţii libieni au creat puncte de control în apropiere de Tripoli şi verifică maşinile din regiune, informează BBC.

Ora 13:51: Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a afirmat că Uniunea Europeană va menţine sancţiunile împotriva Libiei, dar acestea vor putea fi ridicate "rapid" "la momentul potrivit".

Ora 13:20: Premierul britanic David Cameron a afirmat că i-ar plăcea ca Muammar Gaddafi să fie adus în faţa justiţiei, însă decizia aparţine poporului libian, transmite Reuters.

Ora 13:17: Premierul britanic, David Cameron, le-a cerut insurgenţilor să respecte drepturile omului şi să evite represaliile, informează Reuters.

Ora 13:13: Franţa a anunţat, prin vocea ministrului de externe, că intenţionează să organizeze săptămâna viitoare o reuniune cu partenerii săi pentru stabilirea unei foi de parcurs pentru Libia. Potrivit agenţiei Reuters, ministrul francez de externe a declarat că nu se ştie dacă Muammar Gaddafi se mai află în Tripoli şi le-a cerut susţinătorilor acestuia să depună armele.

Ora 12.30: Potrivit Reuters, sute de insurgenţi se îndreaptă spre piaţa Verde din Tripoli, locul de întâlnire al susţinătorilor regimului sirian. Ei se deplasează în camioane încărcate cu lansatoare de rachete.

Ora 12.13: Susţinători ai insurgenţilor din Libia au pătruns în clădirea ambasadei libiene din Ankara, unde au înălţat un drapel al Consiliului Naţional de Tranziţie, organismul politic al insurgenţilor.

Ora 11.27: Insurgenţii libieni citaţi de CNN afirmă că un fiu al colonelului Gaddafi a fost arestat. Anterior ei anunţaseră arestarea a doi copii ai acestuia.

Ora 11.23: Ministrul de externe chinez a declarat că ţara sa acceptă alegerile poporului libian. China speră că situaţia se va stabiliza cât mai curând. Săptămâna trecută, liderii insurgenţilor au promis că vor onora toate contractele pe care China le are cu Libia. De asemenea, ei au cerut sprijinul Chinei pentru reconstrucţia ţării.

Ora 10.33: Uniunea Europeană îi cere colonelului Gaddafi să renunţe la putere "fără alte întârzieri", a afirmat un purtător de cuvânt, citat de Reuters. În plus, acesta le-a cerut insurgenţilor libieni să dea dovadă de prudenţă în acţiunile lor şi să-i protejeze pe civili.

Ora 8.58: Potrivit insurgenţilor libieni, citaţi de Al-Jazeera, un tanc al trupelor aflate sub comanda colonelului Gaddafi a bombardat o parte a oraşului Tripoli.

Ora 8.35: Corespondentul BBC în Libia, Jonathan Head, spune că grupările înarmate ale insurgenţilor se subordonează direct propriilor comandanţi, care au la răndul lor propriile agende şi propriile viziuni despre ce e important pentru Libia. Coordonarea acestor grupări este una dintre cele mai dificile provocări în era post-Gaddafi, în opinia corespondentului BBC.

Ora 8.32: Potrivit unui purtător de cuvânt al insurgenţilor, citat de Reuters, susţinătorii regimului Gaddafi continuă să opună rezistenţă în Tripoli. În prezent aceştia mai deţin controlul a 15-20% din oraş.

Ora 8.20: Premierul britanic, David Cameron, şi-a scurtat vacanţa în Cornwall pentru a se întoarce la Londra. El va prezida o reuniune de securitate specială privind situaţia din Libia.

Ora 8.14: În zona reşedinţei colonelului Gaddafi sunt semnalate lupte din ce în ce mai violente, transmite France Presse.

Insurgenţii libieni controlează în prezent, mai multe cartiere din capitala libiană, bastion al regimului Gaddafi.

Ei au pătruns în Tripoli, după o zi de lupte sângeroase, scriu agenţiile de presă internaţionale.

Potrivit unor imagini difuzate de posturile de televiziune internaţionale, aceştia ar fi ajuns în Piaţa Verde, situată în centrul oraşului.

Un oficial din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie le-a cerut combatanţilor rebeli să se abţină de la orice răzbunare la Tripoli.

"Fac apel la conştiinţa şi responsabilitatea voastră: nu vă răzbunaţi, nu furaţi, nu atacaţi străini şi respectaţi prizonierii", a declarat acesta, într-o alocuţiune susţinută la televiziunea rebelilor.

Tripoli "s-a eliberat de sub jugul unui tiran"

La rândul său, preşedintele american Barack Obama, a făcut un apel către insuregenţi, cărora le-a cerut să respecte drepturile populaţiei, să păstreze instituţiile statului şi să se îndrepte spre democraţie.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că regimul colonelului Gaddafi a ajuns într-un "punct fără întoarcere", iar "tiranul" libian trebuie să plece pentru a evita o baie de sânge.

"În această noapte, mişcarea împotriva regimului Gaddafi a ajuns într-un punct fără întoarcere. Tripoli s-a eliberat de sub jugul unui tiran", a afirmat preşedintele american, într-un comunicat de presă.

"Regimul Gaddafi dă semne de agonie. Poporul libian este pe cale să demonstreze că aspiraţia universală către demnitate şi libertate este cu mult mai puternică decât jugul de fier al unui dictator", a adăugat el.

Cea mai sigură modalitate de a evita o baie de sânge este simplă, afirmă preşedintele american:"Muammar Gaddafi şi regimul său trebuie să recunoască faptul că domnia lor a luat sfârşit".

Barack Obama a reamintit faptul că Statele Unite au recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie, instanţa politică a rebelilor, ca guvern legitim şi afirmă că, "în acest moment istoric şi decisiv, Consiliul trebuie să continuie să dea dovadă de autoritatea necesară pentru a conduce ţara spre o tranziţie care să respecte drepturile poporului libian".

De cealaltă parte, colonelul Muammar Gaddafi le-a cerut susţinătorilor săi să "cureţe" capitala de rebeli, informează agenţiile de presă internaţionale.

Între timp, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie a anunţat că unul dintre fii liderului libian a fost arestat.

Informaţia a fost confirmată de Curtea Penală Internaţionlă. Potrivit instituţiei, bărbatul este acuzat de crime împotriva umanităţii.

Căderea regimurilor autoritare în lumea arabă
În lume 22 August 2011, 17:29

Căderea regimurilor autoritare în lumea arabă

Şefii de stat din Tunsia şi Egipt au cedat puterea în urma revoltelor. Liderii mondiali cer vehement demisia preşedintelui...

Căderea regimurilor autoritare în lumea arabă
Un oficial de la Moscova acuză Occidentul că "duce un război informaţional împotriva Rusiei"
În lume 21 Martie 2023, 13:11

Un oficial de la Moscova acuză Occidentul că "duce un război informaţional împotriva Rusiei"

"Sunt folosite metode murdare şi nedemne de a desfăşura un război informaţional, minciuni făţişe, acuzaţii nefondate şi...

Un oficial de la Moscova acuză Occidentul că "duce un război informaţional împotriva Rusiei"
România va obține cea mai mică sumă dintre cele acordate țărilor UE pentru compensarea agricultorilor  afectați de importul de cereale din Ucraina
În lume 21 Martie 2023, 10:50

România va obține cea mai mică sumă dintre cele acordate țărilor UE pentru compensarea agricultorilor afectați de importul de cereale din Ucraina

Consiliul Miniștrilor Europeni ai Agriculturii a înaintat ultimele sume pentru compensarea agricultorilor afectați de...

România va obține cea mai mică sumă dintre cele acordate țărilor UE pentru compensarea agricultorilor afectați de importul de cereale din Ucraina
O explozie în Crimeea a distrus un transport de rachete ruseşti de croazieră, susțin autoritățile ucrainene
În lume 21 Martie 2023, 10:46

O explozie în Crimeea a distrus un transport de rachete ruseşti de croazieră, susțin autoritățile ucrainene

Ucraina anunţă că o explozie în Crimeea anexată de Rusia a distrus un transport de rachete de croazieră ruseşti,...

O explozie în Crimeea a distrus un transport de rachete ruseşti de croazieră, susțin autoritățile ucrainene
Republica Moldova a reluat achiziţiile de gaze de la Gazprom
În lume 21 Martie 2023, 09:21

Republica Moldova a reluat achiziţiile de gaze de la Gazprom

Începând din luna decembrie a anului trecut, grupul rus Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria.

Republica Moldova a reluat achiziţiile de gaze de la Gazprom
Guvernul Franței a supraviețuit celor două moțiuni de cenzură, după ce și-a asumat răspunderea pe reforma pensiilor
În lume 21 Martie 2023, 08:39

Guvernul Franței a supraviețuit celor două moțiuni de cenzură, după ce și-a asumat răspunderea pe reforma pensiilor

Guvernul Franței a supraviețuit celor două moțiuni de cenzură, după ce și-a asumat răspunderea pe reforma pensiilor, astfel...

Guvernul Franței a supraviețuit celor două moțiuni de cenzură, după ce și-a asumat răspunderea pe reforma pensiilor
"Adevăratul sens al vizitei lui Xi la Putin"
În lume 21 Martie 2023, 08:31

"Adevăratul sens al vizitei lui Xi la Putin"

FINANCIAL TIMES: Discuțiile despre un plan de pace pentru Ucraina vor distrage atenția de la consolidarea relațiilor între...

"Adevăratul sens al vizitei lui Xi la Putin"
SUA l-au îndemnat pe președintele chinez, Xi Jinping, să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin să înceteze crimele de război comise de Rusia în Ucraina
În lume 21 Martie 2023, 08:14

SUA l-au îndemnat pe președintele chinez, Xi Jinping, să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin să înceteze crimele de război comise de Rusia în Ucraina

SUA l-au îndemnat pe președintele chinez, Xi Jinping, să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin să înceteze crimele de...

SUA l-au îndemnat pe președintele chinez, Xi Jinping, să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin să înceteze crimele de război comise de Rusia în Ucraina