Raport al ONU privind preţurile produselor alimentare

Articol de Radiojurnal, 05 Septembrie 2025, 23:36
Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a menţinut în august în apropierea celui mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care scumpirea cărnii, a zahărului şi a uleiurilor vegetale a fost contracarată de ieftiniri la cereale şi lactate, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură în raportul de astăzi citat de Reuters.
Redactorul RRA, Octavian Begu, a realizat o sinteză pe acest subiect: Preţurile la uleiurile vegetale au ajuns la cel mai ridicat nivel în ultimii trei ani, iar cele la carne până la un nou maxim istoric, graţie cererii puternice pentru cea de vită în Statele Unite şi China, dar şi pentru carnea de oaie. Zahărul s-a scumpit din nou în august, după cinci luni de scădere, pe fondul îngrijorărilor cu privire la producţia de trestie de zahăr în Brazilia şi al unei cereri mai mari la nivel global. Preţurile la lactate au fost trase în jos pe fondul cererii limitate la import de pe principalele pieţe asiatice. Şi cerealele s-au ieftinit uşor pentru a cincea lună la rând, graţie recoltelor mari de grâu în Uniunea Europeană şi Rusia. Într-un raport separat, Agenţia ONU şi-a revizuit de altfel în sus estimările privind producţia mondială de cereale din acest an, până la aproape 3 miliarde de tone, cu 3,5% peste cea din 2024, urmând să se stabilească un nou nivel record de producţie.