Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul Greciei "se retrage" pentru formarea unui nou guvern

Prim ministrul Georgios Papandreou a fost de acord să se retragă, iar succesorul său va fi anunţat după discuţiile de luni. La 19 februarie ar urma să aibă loc alegeri anticipate.

Premierul Greciei "se retrage" pentru formarea unui nou guvern
Premierul grec, Georgios Papandreou. Foto: Reuters.

Articol de Cristina Ghioca, 07 Noiembrie 2011, 08:11

Răbdarea Germaniei faţă de guvernul elen va ajunge la un moment dat la capăt, a avertizat ministrul Economiei de la Berlin, Philipp Roesler, adăugând că Grecia trebuie să-şi reformeze economia sau să iasă din zona euro, potrivit Reuters.

"Grecii au de ales să adopte reforme în interiorul zonei euro sau să nu facă reforme şi să plece. Nu există a treia cale", a spus Roesler, într-un interviu pentru cotidianul Bild.

Întrebat dacă îi consideră pe greci "nerecunoscători", Roesler a afirmat: "guvernul Greciei trebuie măcar să înţeleagă că la un moment dat răbdarea noastră se va sfârşi".

UE a cerut politicienilor eleni să explice până luni seara cum intenţionează să formeze un guvern de uniune naţională pentru a relua implementarea pachetului de ajutor extern, după încercarea premierului Goerge Papandreou de a organiza un referendum pe această temă.

Întrebat de Bild dacă Germania ar putea organiza un referendum asupra unui nou sprijin pentru Grecia, Roesler a declarat că "şi-ar putea imagina" o consultare populară pe probleme precum transferul unor competenţe decizionale Uniunii Europene.

"Legal nu avem dreptul de a organiza referendumuri asupra chestiunilor financiare. Astfel de voturi ar putea fi influenţate de populism", a spus el.

Membri eurosceptici din partidul lui Roesler, care au depus o moţiune pentru stoparea oricărui nou ajutor financiar pentru Grecia la un congres programat săptămâna aceasta, consideră că germanii ar trebui consultaţi mai direct în astfel de chestiuni.

Guvernul grec "va respecta promisiunile asumate"

Ministrul grec de finanţe, Evangelos Venizelos, a dat asigurări luni, la Bruxelles, că formarea viitorul guvern de uniune naţională va permite ţării sale să îşi respecte promisiunile asumate, transmite AFP.

"După o săptămână dificilă, se aflăm acum într-o situaţie politică nouă în Grecia, avem un nou cadru politic. Avem un guvern de unitate naţională şi de responsabilitate naţională", a afirmat Venizelos, la sosirea la reuniunea miniştrilor de finanţe din statele zonei euro.

Acest guvern de uniune "este dovada angajamentului nostru şi a capacităţii noastre naţionale de a pune în aplicare programul' de austeritate prevăzut şi 'de a ne reconstrui ţara", a subliniat Venizelos.

La rândul său, şeful Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a discutat telefonic în cursul zilei cu premierul grec Georgios Papandreou, s-a declarat "încrezător că situaţia din Grecia evoluează de acum în direcţia cea bună".

"Nu cred însă că vom avea decizii definitive", la reuniunea de luni, în ce priveşte acordarea noii tranşe de împrumut de 8 miliarde de euro Greciei, a indicat Juncker.

"Acesta va depinde de răspunsurile ce vor fi date de guvernul grec. Avem un pic de timp pentru a studia problema", a mai afirmat şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Nouă propunere pentru premier

Viitorul premier grec ar putea fi fostul vicepreşedinte al BCE, economistul grec Lucas Papademos, afirmă liderul formaţiunii de extremă-dreapta elene Laos, fixând trei condiţii pentru a participa la guvernul de uniune naţională, informează AFP.

"Am putea spune habemus Papademos ("avem un Papademos", după formula latină folosită la desemnarea papilor), dar încă nu este cazul", a declarat Georges Karatzaféris, după o întrevedere cu preşedintele ţării, Carolos Papoulias.

Karatzaferis a fixat trei condiţii pentru participarea la viitorul Cabinet: încetarea reducerilor salariale şi ale pensiilor, nicio pierdere a suveranităţii naţionale şi suspendarea privatizărilor.

Laos (Mişcarea ortodoxă populară) a susţinut planul european de susţinere financiară a Greciei în mai 2010.

Angela Merkel îşi exprimă "respectul"

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat luni pe premierul grec Giorgios Papandreou pentru a-şi exprima "respectul" faţă de decizia lui de a demisiona, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, relatează AFP.

Merkel i-a spus că apreciază "ceea ce a realizat el", lăudându-i "curajul şi forţa de convingere", a adăugat purtătorul de cuvânt al cancelariei Steffen Seibert, în cadrul unei conferinţe de presă.

Papandreou a promis duminică seara că va demisiona în cadrul formării unui guvern de uniune naţională desemnat să aplice politica de austeritate care ar urma să îi permită Greciei să îşi redreseze finanţele publice şi să rămână în cadrul zonei euro.

"Cancelarul şi-a exprimat respectul faţă de decizia premierului" de a renunţa la putere pentru a facilita o ieşire din criză a ţării sale, a declarat Steffen Seibert.

"Grecia are nevoie de reforme vaste şi de măsuri economice importante. Este un drum dificil (...) dar şi unul inevitabil", a subliniat Merkel în discuţia sa prin telefon cu Papandreou.

Papandreou a convenit cu rivalul său conservator Antonis Samaras asupra unui plan de austeritate dictat de UE şi FMI pentru aprobarea acordului de la Bruxelles din 27 octombrie privind salvarea ţării şi proclamarea alegerilor legislative anticipate în februarie.

Bursele reacţioneză pozitiv

Acţiunile băncilor la bursa de la Atena au urcat cu peste 7% după anunţul privind ajungerea la un acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională.

Indicele bancar al bursei de la Atena înregistra luni dimineaţă un avans de 7,73% după anunţul privind ajungerea la un acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională.

Creşteri au fost înregistrate şi la bursă, indicele bursei de la Atena urcând cu 2,9%.

Bursele din Italia şi Spania au deschis în schimb în scădere cu 2.4%, respectiv 3%.

Puterea şi opoziţia din Grecia au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională.

Primul ministru, Georgios Papandreou, a fost de acord să se retragă, iar succesorul său ar putea fi anunţat în cadrul discuţiilor de luni, informează BBC.

Potrivit ministrului de finanţe, actuala coaliţie va rămâne la putere până la 19 februarie, când ar urma să aibă loc alegeri anticipate.

Anunţul a fost făcut după o săptămână tensionată cauzată de criza datoriilor din Grecia.

După ce noul lider va fi numit, preşedintele ţării, Karolos Papoulias, va invita partidele la negocieri.

Guvernul, care va conduce ţara până la anticipate, va avea ca principală misiune aplicarea planului european anti-criză.

Video: Puterea şi opoziţia din Grecia au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern. Sursa: Reuters.

Discuţiile dintre premier şi principalul lider al opoziţiei au avut loc duminică în prezenţa preşedintelui.

Vineri, Georgios Papandreou a obţinut votul de încredere al parlamentului, vot crucial pentru aplicarea planului european de salvare.

În favoarea guvernului au votat 153 de deputaţi, iar împotrivă 145.

Anterior, Georgios Papandreou precizase că votul de încredere reprezintă mandatul pentru formarea unui guvern de coaliţie, care să asigure susţinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei.

La începutul săptămânii, premierul i-a luat prin surprindere pe liderii europeni prin anunţul că vrea un referendum pe tema acordului de salvare.

Anunţul a stârnit critici din partea puterilor europene, dar şi în interiorul cabinetului său.

Situaţia din Grecia, în atenţia miniştrilor de finanţe din zona euro

Grecia captează atenţia şi la reuniunea de luni a miniştrilor de finanţe din zona euro, la care ar urma să înceapă negocieri asupra calendarului în care Grecia ar urma să primească ajutorul financiar decis de liderii europeni.

Este vorba despre modalităţile prin care ar urma să fie oferiţi Greciei 80 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii februarie anul viitor din pachetul de aproximativ 100 de miliarde de euro aprobat la 27 octombrie.

Va fi în discuţie şi a şasea tranşă de opt miliarde de euro din împrumutul acordat Greciei în 2010, bani absolut necesari până la 15 decembrie pentru a evita falimentul, aşa cum a declarat chiar ministrul grec de finanţe, Vangelos Venizelos.

Europenii au spus clar că doresc un guvern de unitate naţională în Grecia care să pună în aplicare planul de reducere a datoriei, iar ministrul Vangelos Venizelos este aşteptat cu un raport în detaliu după acordul istoric reuşit duminică seară la Atena între principalele forţe politice.

Grecia, spre guvern de uniune
În lume 05 Noiembrie 2011, 15:38

Grecia, spre guvern de uniune

Premierul grec, Georgios Papandreou, a început sâmbătă, la prânz, discuţiile cu preşedintele Carolos Papoulias în vederea...

Grecia, spre guvern de uniune
GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania
În lume 03 Mai 2024, 14:32

GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania

Berlinul acuză serviciul militar rus de informaţii că s-ar fi aflat în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului...

GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania
Presiunile politice la adresa presei „s-au intensificat în toată lumea”
În lume 03 Mai 2024, 14:25

Presiunile politice la adresa presei „s-au intensificat în toată lumea”

La nivel global, condițiile pentru jurnalism sunt rele în trei sferturi dintre țări, arată un raport al organizației...

Presiunile politice la adresa presei „s-au intensificat în toată lumea”
Continuă negocierile privind o încetare a focului în Gaza și un nou schimb de prizonieri
În lume 03 Mai 2024, 08:49

Continuă negocierile privind o încetare a focului în Gaza și un nou schimb de prizonieri

Discuțiile au loc pe fundalul amenințărilor Israelului că va lansa o operațiune în orașul de frontieră Rafah

Continuă negocierile privind o încetare a focului în Gaza și un nou schimb de prizonieri
Trupele occidentale în Ucraina nu sunt excluse "dacă Moscova străpunge linia frontului"
În lume 02 Mai 2024, 22:16

Trupele occidentale în Ucraina nu sunt excluse "dacă Moscova străpunge linia frontului"

Președintele francez, Emmanuel Macron, consideră că dacă Rusia ar câștiga în Ucraina, ar exista consecințe grave pentru...

Trupele occidentale în Ucraina nu sunt excluse "dacă Moscova străpunge linia frontului"
Mii de persoane au blocat o importantă intersecţie rutieră din Tbilisi, capitale Georgiei
În lume 02 Mai 2024, 22:07

Mii de persoane au blocat o importantă intersecţie rutieră din Tbilisi, capitale Georgiei

Mii de manifestanţi au blocat joi, 2 mai, o intersecţie importantă din capitala Georgiei, Tbilisi, pe fondul continuării...

Mii de persoane au blocat o importantă intersecţie rutieră din Tbilisi, capitale Georgiei
Rusia neagă acuzațiile conform cărora ar folosi arme chimice în războiul din Ucraina
În lume 02 Mai 2024, 17:30

Rusia neagă acuzațiile conform cărora ar folosi arme chimice în războiul din Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a transmis săptămâna aceasta că trupele ruseşti au folosit cloropicrin, un lichid uleios...

Rusia neagă acuzațiile conform cărora ar folosi arme chimice în războiul din Ucraina
Cod portocaliu de precipitaţii și furtuni în şapte regiuni din Bulgaria
În lume 02 Mai 2024, 15:21

Cod portocaliu de precipitaţii și furtuni în şapte regiuni din Bulgaria

În restul zonelor, cu excepţia regiunilor Silistra şi Dobrici, a fost emisă o atenţionare de cod galben de precipitaţii.

Cod portocaliu de precipitaţii și furtuni în şapte regiuni din Bulgaria