Premierul Cehiei a demisionat
Luni seară, primul ministru al Cehiei, Petr Necas, şi-a prezentat demisia ca urmare a unui scandal major de corupţie în care sunt implicaţi şefa sa de cabinet şi membrii ai PCD.
Articol de Anca Dragu, 18 Iunie 2013, 07:44
Luni seară, primul ministru al Cehiei, Petr Necas, şi-a prezentat demisia ca urmare a unui scandal major de corupţie în care sunt implicaţi şefa sa de cabinet şi membrii ai Partidului Civic Democrat, pe care l-a condus până luni.
Pe fondul nemulţumirii populaţiei faţă de clasa politică, mâine sunt programate la Praga mai multe mitinguri.
Coaliţia guvernamentală vrea să continue guvernarea cu un alt premier, iar opoziţia cere alegeri anticipate.
Preşedintele Cehiei a anunţat că va lansa o serie de consultări cu partidele parlamentare la sfârşitul acestei săptămâni înainte să ia o decizie definitivă.
Mulţi cehi au avut în ultima săptămână un sentiment de déja vu, încă un scandal de corupţie implicând politicieni şi încă un guvern, al 11-lea în ultimii 20 de ani, care a căzut din cauza lui.
A auzit că sistemul "funcţii bine plătite contra voturi în parlament" nu este o noutate şi nicio crimă, după cum declara chiar premierul Petr Necas săptămâna trecută, după ce poliţia a arestat trei din colegii săi de partid, acuzându-i că au fost actorii unei astfel de practici.
I-au ascultat pe procurori acuzându-o pe şefa de cabinet a primului ministru că a cerut ilegal serviciului de informaţii al armatei să o spioneze pe soţia acestuia.
Au citit cum un general de carieră cu trei misiuni în Afganistan şi una în Kosovo şi pieptul plin de medalii, inclusiv ale Alianţei Nord-Atlantice, i-a făcut pe plac acuzatei şi într-o zi toridă de iunie unii şi-au adus aminte de spusele compatriotului Franz Kafka "omul poate orice, numai să fugă de el însuşi nu".
"Vă accept demisia, dar vă împuternicesc să rămâneţi pe poziţie până va fi format noul guvern. Chiar dacă avem opinii diferite, vă respect şi vă doresc omeneşte să aveţi noroc şi să vă găsiţi liniştea sufletească" - i-a urat premierului demisionar preşedintele ceh Milos Zeman, proaspăt reîntors la vârful scenei politice în urma primelor alegeri prezidenţiale directe, care au divizat foarte mult populaţia la începutul anului.
Cehii sunt "sceptici"
Mulţi alegători nu au uitat pactul de neagresiune făcut cu opoziţia pe vreme când a fost prim-ministru, cu aproape o decadă în urmă.
Sociologul Luka Szinek consideră că alegătorii cehi sunt sceptici.
"În 2010 foarte mulţi alegători tineri au participat la vot şi i-au adus la guvernare pe Necas şi Partidul său Civic Democrat. La câtva timp după aceea mulţi dintre votanţii lor au descoperit că ceea ce doresc să implementeze în principal în politica economică este foarte diferit de programul prezentat la alegeri şi vechile probleme legate de sponsori şi corupţie au reieşit la iveală.
"În Cehia este înrădăcinată ideea că devin membri de partid doar cei care vor să aibă un avantaj din aceasta şi este foarte greu pentru formaţiunile politice, chiar cele nou formate, precum conservatorii de la TOP 09 să atragă oameni noi cu idei. Partidele clasice au dezavantajul unui trecut în stape care nu este imaculat. Formaţiunile noi sunt adesea lipsite de experienţă", susţine Luka Szinek.
Suporterii alegerilor anticipate vor organiza mâine după-amiază câteva marşuri de protest în Prag. Ei cer dizolvarea Camerei Deputaţilor şi curăţarea scenei politice de corupţie.