Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pentru armata israeliană „ar fi o joacă să intre în Gaza”

Situaţia din Israel - Interviu cu Dragoș Nelersa, redactorul şef al publicației în limba română "Gazeta Românească" din Israel.

Pentru armata israeliană „ar fi o joacă să intre în Gaza”
Smoke billows from an explosion following an Israeli air strike in Rafah in the southern Gaza Strip on May 13, 2021. SAID KHATIB / AFP

Articol de Pavel Ionescu, 14 Mai 2021, 05:29

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 mai, ora 22:39) - Agenda globală - Realizator: Pavel Ionescu - Este a patra zi de schimburi de tiruri și atacuri armate între Israel și Fâșia Gaza, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că actuala campanie "va dura ceva timp"'.

Potrivit agenției Reuters, violențele s-au răspândit între comunitățile mixte de israelieni şi arabi, cu sinagogi atacate și inclusiv ciocniri de stradă. Statele Unite și-au trimis un emisar în zonă și eforturi diplomatice se fac inclusiv din partea Egiptului, Qatarului și a Națiunilor Unite. Aviația israeliană a distrus la Gaza o clădire de șase etaje, despre care afirmă că aparține grupării teroriste Hamas și, potrivit premierului Netanyahu, au fost lovite în total peste o mie de ținte aparținând militanților islamiști.

Ministerul Sănătății din Gaza a relatat că 87 de persoane, inclusiv copii și femei, au fost uciși, iar potrivit armatei israeliene 7 cetățeni israelieni şi-au pierdut şi ei viaţa de la începutul acestor ciocniri.

Înainte de intrarea în emisie l-am intervievat telefonic pe Dragoș Nelersa, redactorul şef al publicației "Gazeta Românească", singura în limba română care apare în Israel, cum a evoluat situaţia.
Dragoş Nelersa: Deocamdată toate zilele arată la fel: alarme. Chiar astăzi am mers în Tel Aviv şi ne-a prins alarma, eram în centrul Tel Aviv-ului, am oprit imediat maşina, ne-am dat jos cu toţii, ne-am adăpostit, au trecut rachetele, au bubuit, în sensul că nu au căzut dar au fost interceptate de sistemul de apărare Cupola de Fier, după care ne-am continuat viaţa. Asta este viaţa pe care o trăim acum, printre rachete.

Realizator: Aşa cum arată situaţia în momentul de față, există speranțe ca lucrurile să evolueze în vreo direcție sau alta, fie să intervină o perioadă de calm, fie, nu știu, poate, înțeleg că există trupe terestre masate la frontiera cu Gaza, să existe o intervenție militară mai aplicată terestră a Israelului?
Dragoş Nelersa: În primul rând că acesta nu este un conflict nou, este un conflict vechi care după o perioadă de acalmie în care a fost corona şi au fost preocupaţi cu problemele de sănătate, iată că conflictul a reizbucnit. În această perioadă, organizaţia teroristă Hamas a acumulat arme, a acumulat rachete mai sofisticate care, iată, au reuşit să păcălească şi reuşesc să păcălească sistemul de apărare al Israelului şi, aşa cum ştiţi, sunt şi victime, din păcate. Trebuie să existe un sfârşit! La ora actuală, aşa cum aţi spus, sunt masate trupe la graniţa cu Fâşia Gaza şi în acest moment cabinetul guvernamental discută posibilitatea intrării terestre. Până acum s-a acţionat pe cale aeriană şi acum se discută intrarea pe cale terestră. Au fost mobilizaţi foarte mulţi rezervişti şi vom vedea ce va fi în continuare. Din câte am fost anunţaţi, primul ministru şi cu ministrul Apărării, Benny Gantz, au spus că operaţiunea va dura încă cel puţin două săptămâni. Deci nu este ceva să se termine în seara asta sau mâine.

Realizator: Sunteţi la curent sau presa israeliană a relatat despre inițiative diplomatice care se derulează în același timp?
Dragoş Nelersa: Da. Din câte am aflat, Hamas ar dori deja o încetare a focului. Sunt pe drum, din câte ştim, negociatori egipteni - de obicei statul Israel nu negociază cu teroriştii, dar sunt intermediari egipteni care sunt pe drum, se poartă nişte discuţii. Din câte am înţeles şi preşedintele american Joe Biden a trimis un emisar ce urmează să sosească în Israel...

Realizator: Chiar în seara aceasta a spus că are contacte mai extinse în regiune.
Dragoş Nelersa: Da, pentru Israel, Donald Trump a fost o mână de fier care a ţinut mult mai bine Orientul Mijlociu în mână şi care, după părerea noastră, făcuse progrese reale în găsirea unei soluţii de pace. Să sperăm că şi actualul preşedinte american Joe Biden va reuşi să găsească o soluţie să se liniştească problemele în zonă, pentru că, în fond şi la urma urmei noi nu vrem decât pace, nu vrem nici să cucerim Gaza, nu vrem nici să intrăm în Gaza. Singura problemă este că dorim să trăim în pace. Sigur că, în momentul în care suntem atacaţi ripostăm şi, precum ştiţi, armata israeliană este foarte bine dotată şi este o armată puternică. Pentru această armată ar fi o joacă să intre în Gaza, dar nu ne dorim aşa ceva şi să sperăm că se va găsi o cale diplomatică de a stinge acest conflict.

Realizator: Nu putem să desprindem acest moment militar, aceste schimburi de focuri, de tiruri dintr-o parte şi cealaltă de contextul politic. În Israel, guvernul actual nu a reuşit să se menţină la putere, ar fi în calcul un alt guvern să fie creat. În acelaşi timp, în teritoriile palestiniene se vorbeşte tot mai mult de alegeri. Cum modelează aceste două fenomene partea militară a lucrurilor?
Dragoş Nelersa: Sigur că sunt și interese politice în spate, numai că, surprinzător, în acest conflict nu intervin interesele politice israeliene. Ţin să vă reamintesc că Israelul este condus de un guvern provizoriu de mai bine de doi ani şi iată că acest guvern provizoriu a reușit să treacă primul în lume ţara peste coronavirus și economia Israelului a cunoscut o înflorire și o dezvoltare uimitoare. Din cealaltă parte, s-au anunțat alegeri. Preşedintele Autorității Palestiniene, Abu Mazen, nu a mai organizat alegeri de peste opt ani de zile, dacă nu mă înşel eu, şi se doreşte acolo - dânsul are o vârstă - se doreşte foarte mult acolo să se organizeze alegeri. Totul a izbucnit de la sărbătorirea Zilei Ierusalimului, când Hamasul a vrut să se impună, să arate că din Fâşia Gaza poate controla, poate ajuta, în ghilimele, ca să spun aşa, Cisiordania, şi atunci a început această acţiune de forţă, această ploaie de rachete, ca să-şi demonstreze puterea, ca să aibă de fapt un pretext electoral pentru ei, pentru că ei vor nu numai să conducă Fâşia Gaza, doresc să preia şi controlul Cisiordaniei. Iar Ierusalimul, aşa cum v-am spus, a fost scânteia, şi iată că a izbucnit conflictul.

Realizator: Şi acum, ca să revenim şi la un aspect românesc al întregii aceşţi poveştim totuşi tragice, înţeleg publicaţia dvs este în strâns contact cu comunitatea evreilor de origine română, cum privesc ei această situaţie? Cât de greu suportă aceste momente teribile totuşi?
Dragoş Nelersa: "Ziarul Gazeta Românească", fiind singurul ziar de limbă română tipărit din Israel care se distribuie pe tot teritoriul statului Israel, sigur că este în centrul comunităţii vorbitorilor de limbă română. Am primit nenumărate telefoane la redacţie, ziarul este aşteptat cu informaţii proaspete în fiecare zi. Ne străduim să fim la zi, ne străduim să ajutăm publicul, care să ştiţi că se află într-o situaţie grea, pentru că după atâta stat în casă închişi din cauza coronavirusului, acum să fie din nou obligaţi să stea în casă, obligaţi să se adăpostească în buncăre, le e foarte greu. Sunt foarte mulţi copii, sunt foarte mulţi oameni în vârstă cărora le e frică. Aţi văzut probabil imagini la televiziune cum cerul este brăzdat de rachete. Ele fac un zgomot asurzitor în momentul în care pocnesc. Este un spectacol terifiant. Şi oamenii vor să se termine asta, vor să nu mai fie acest conflict, vor să fie pace.

AUDIO: Interviu cu Dragoș Nelersa, redactorul şef al publicației în limba română "Gazeta Românească" din Israel.

Etichete : (ii) israel hamas conflict
Atacul rusesc de vineri a provocat întreruperi suplimentare de curent
În lume 14 Decembrie 2024, 08:54

Atacul rusesc de vineri a provocat întreruperi suplimentare de curent

La Kiev, alimentarea cu energie electrică a fost restricţionată în cea mai mare parte a zilei.

Atacul rusesc de vineri a provocat întreruperi suplimentare de curent
Urmează sancţiuni pentru agenţii ruşi de informaţii acuzaţi că au pus la calea atacuri hibrid în UE
În lume 13 Decembrie 2024, 23:31

Urmează sancţiuni pentru agenţii ruşi de informaţii acuzaţi că au pus la calea atacuri hibrid în UE

A fost stabilită o listă cu 16 indivizi şi 3 entităţi a căror conturi vor fi îngheţate şi vor primi interdicţie pentru a...

Urmează sancţiuni pentru agenţii ruşi de informaţii acuzaţi că au pus la calea atacuri hibrid în UE
Ucraina: Infrastructura energetică, grav afectată de atacul masiv al Rusiei
În lume 13 Decembrie 2024, 19:18

Ucraina: Infrastructura energetică, grav afectată de atacul masiv al Rusiei

Acest ultim atac e încă o piedică în calea discuțiilor pentru pace. 'Un atac masiv trebuie întâmpinat cu o reacție masivă', a...

Ucraina: Infrastructura energetică, grav afectată de atacul masiv al Rusiei
În Republica Moldova, recursul prin care oligarhul Ilan Şor contestă condamnarea la închisoare a fost respins
În lume 13 Decembrie 2024, 19:12

În Republica Moldova, recursul prin care oligarhul Ilan Şor contestă condamnarea la închisoare a fost respins

Ilan Şor rămâne cu pedeapsa de 15 ani de detenție și interzicerea unor drepturi.

În Republica Moldova, recursul prin care oligarhul Ilan Şor contestă condamnarea la închisoare a fost respins
François Bayrou este noul premier al Franței
În lume 13 Decembrie 2024, 18:46

François Bayrou este noul premier al Franței

Președintele Macron l-a numit, vineri, în funcția de prim-ministru pe aliatul său centrist, François Bayrou, după consultări...

François Bayrou este noul premier al Franței
Germania: Patru din zece companii intenţionează să efectueze disponibilizări în 2025
În lume 13 Decembrie 2024, 15:53

Germania: Patru din zece companii intenţionează să efectueze disponibilizări în 2025

Nume grele din industria germană au anunţat deja că vor trimite acasă zeci de mii de oameni, pe fondul stagnării economice şi...

Germania: Patru din zece companii intenţionează să efectueze disponibilizări în 2025
În Franţa, François Bayrou a fost desemnat să formeze un nou guvern
În lume 13 Decembrie 2024, 15:28

În Franţa, François Bayrou a fost desemnat să formeze un nou guvern

Premierul desemnat a mai deţinut, în trecut, diverse poziţii în executiv, precum ministrul al educaţiei şi al justiţiei.

În Franţa, François Bayrou a fost desemnat să formeze un nou guvern
Sistemul energetic din Ucraina, ţinta unui atac masiv rusesc cu rachete şi drone
În lume 13 Decembrie 2024, 13:31

Sistemul energetic din Ucraina, ţinta unui atac masiv rusesc cu rachete şi drone

Autorităţile încearcă să minimalizeze daunele.

Sistemul energetic din Ucraina, ţinta unui atac masiv rusesc cu rachete şi drone