Pentagonul anunţă desfăşurarea de unităţi militare pe bază rotaţională
Pentagonul a anunţat că, în următoarele câteva luni, va desfăşura brigăzi de luptă pe bază rotaţională, în Irak, Afganistan şi Europa de Est
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 20 Aprilie 2018, 02:39
Departamentul Apărării a refuzat să dea detalii cu privire la numărul militarilor care vor fi desfăşuraţi. Pentagonul a început să nu mai dea asemenea detalii, anul trecut, după ce ani de zile le-a făcut publice.
În Europa, Brigada a VI-a Aviatică de Luptă şi Divizia a IV-a de Infanterie de la Fort Carson, din Colorado, vor acorda sprijin aviatic forţelor de antrenament NATO şi americane ca parte a Operaţiunii Atlantic Resolve, lansată în 2014, pentru a asigura aliaţii şi a descuraja agresiunea Rusiei în regiune. Brigada va avea sediul în principal în Germania şi va participa la misiuni de antrenament în Polonia, România, Ungaria şi statele baltice.
Pe de altă parte, comandantul Robert Abernethy, unul din noii lideri ai Armatei Americane în Europa, care şi-a asumat ieri, noua responsabilitate la sediul din Wiesbaden în Germania, aduce în Europa experienţa sa de fost şef al Comandamentului Operaţiunilor Speciale ale Armatei Statelor Unite, de la Fort Bragg, Carolina de Nord. A ajuta armatele partenere să se dezvolte şi să lucreze împreună este "o muncă vital de importantă, în mod special în mediul din ce în ce mai complex şi interconectat din jurul nostru" - a spus Abernethy, în cursul ceremoniei de la Wiesbaden. Prima sa prioritate va fi să viziteze diferite baze din Europa, pentru: "a înţelege mai bine oamenii şi mediul".
Între timp, la Washington, un conflict intern al Casei Albe privind impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei a fost expus public când noul consilier economic al preşedintelui Trump, Larry Kudlow, a sugerat că ambsadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite, Nikki Haley, ar fi suferit de o confuzie de moment când a anunţat, duminică, într-un interviu pentru CBS, că a doua zi ar fi urmat ca Administraţia Trump să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei. Nikki Haley i-a replicat scurt şi fără echivoc: "Cu tot respectul datorat, eu nu am confuzii."
După ce Haley a anunţat sancţiunile, Casa Albă s-ar fi grăbit să comunice Ambasadei Rusiei la Washington că nu va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei. Despre ce ar fi vorba, Jordan Fabian, corespondentul la Casa Albă al cotidianului "The Hill", cotidian care acoperă evenimentele Congresului, explică:
Jordan Fabian: "Aceasta a relevat o mulţime din dramele interne în termenii politicii şi personalităţii dintre Nikki Haley şi membrii echipei preşedintelui Trump. Este cel mai recent exemplu al faptului că Nikki Haley şi Donald Trump nu au aceeaşi perspectivă faţă de Rusia.
La Naţiunile Unite, Nikki Haley a fost o voce foarte dură la adresa Rusiei, acuzând-o pentru invazia din Ucraina, pentru sprijinul acordat lui Assad şi sigur, pentru amestecul său în alegerile din 2016.
Donald Trump a tăcut, mai curând. A fost mai reticent în a-l critica pe Vladimir Putin. Acesta a fost dezacordul politic numărul 1 dintre Nikki Haley şi Casa Albă.
Unii, la Casa Albă, cred că Nikki Haley încearcă să îşi folosească poziţia la Naţiunile Unite, pentru a-şi avansa propria carieră politică. Unii, la Casa Albă, suspectează că poziţia sa faţă de Rusia merge mai departe decât cea a preşedintelui, pentru a-şi avansa propria carieră.
Să ne amintim că Nikki Haley, înainte de a intra în Administraţia Trump, era o vedetă în ascensiune a Partidului Republican şi există speculaţii că ar dori să candideze pentru Preşedinţie".
Speculaţiile privesc şi faptul că Nikki Haley şi preşedintele Mike Pence ar putea încerca să formeze o echipă pentru prezidenţiale, la un moment dat.