Parlamentul European a comemorat 80 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial
Întreaga săptămână de lucru a fost dedicată acestui moment, prin dezbateri şi comemorări zilnice la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului, Comisiei şi Consiliului Uniunii Europene.

Articol de Radio România Actualităţi, 08 Mai 2025, 16:43
Parlamentul European a comemorat şi joi, în sesiunea de la Strasbourg, 80 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. De altfel, întreaga săptămână de lucru a fost dedicată acestui moment, prin dezbateri şi comemorări zilnice la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului, Comisiei şi Consiliului Uniunii Europene. Cele mai multe discursuri au făcut paralela dintre conflictul declanşat de Germania nazistă şi cel din prezent, lansat de Rusia împotriva Ucrainei.
Corespondenţă de la Strasbourg - Reporter: Bogdan Isopescu: ”Indiferent de grup sau familie politică, toate discursurile au reamintit europenilor că dictaturile nu sunt o soluţie nici pentru democraţie, nici pentru bunăstare şi nici pentru pacea continentului. Însă, în timp ce condamnarea Germaniei naziste a fost prezentă în toate discursurile europarlamentarilor, condamnarea Rusiei pentru conflictul din Ucraina a fost evitată uneori de membri ai grupurilor considerate eurosceptice, de dreapta radicală sau extremă, cum ar fi cel al patrioţilor.
Ca o paralelă cu prezentul, europarlamentarul Român Dan Barna amintea că atât Germania anilor 40, cât şi Rusia acestui moment, au folosit manipularea pentru a începe sau pentru a justifica acţiunile militare. Ca naţiune cei mai vocali europarlamentare au fost cei din Polonia, cei care aminteau că această ţară a fost împărţită între Rusia şi Germania după Pactul Ribbentrop-Molotov.
Aceeaşi ţară a suferit pierderi de 6 milioane de vieţi omeneşti, cea mai mare cifră din Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea a pierdut 3 % din resurse şi, deşi s-a aflat mereu de partea corectă a istoriei, în sensul că nu a colaborat cu Germania nazistă sau cu Rusia Sovietică, nu a primit ulterior nici o compensare din partea celor două state.”/editor Florin Lepadatu/