Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Osama bin Laden, ucis de trupele "Navy Seals"

Anunţul preşedintelui american, Barack Obama, că liderul organizaţiei teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis, a adus în lume bucurie, dar şi îngrijorare.

Osama bin Laden, ucis de trupele "Navy Seals"
Osama bin Laden (stg) şi numărul doi din Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri(dr), poză din anul 2001. Foto: Reuters.

Articol de Sorin Solomon, 02 Mai 2011, 19:32

Un oficial de la Washington a spus ca operaţiunea de ucidere a lui Osama bin Laden a fost efectuată de soldaţi din marina militară, aşa-numita Navy Seals, trupele speciale ale Forţelor Navale americane, şi a fost coordonată chiar de către directorul CIA, Leon Panetta.

În urma celei mai mari victorii de securitate naţională într-un deceniu întreg, preşedintele Obama va primi cu siguranţă mai multe procente de susţinere publică într-un moment în care aceasta a scăzut semnificativ, relatează corespondentul Radio România în Statele Unite, Doina Saiciuc.

Dar ar putea primi în acelaşi timp cereri şi mai vocale pentru încheierea mai rapidă a războiului din Afganistan.

Dacă uciderea lui Bin Laden este un moment definitoriu în războiul american împotriva terorismului, rămâne de văzut dacă ea îi va mobiliza pe suporterii fostului terorist şef sau dacă va întoarce pagina în războiul din Afganistan, venind poate cu victorii semnificative pentru forţele americane.

Dar uciderea lui subliniază o realitate care nu poate fi ignorată: hotărârea administraţiei Obama, ca şi a celei George Walker Bush, de a-i vâna şi a-i ucide pe cei vinovaţi de atacurile de la 11 septembrie 2001.

Fostul preşedinte Bush a deschis calea după atacurile de la 11 septembrie atunci când a spus că îl vrea pe Bin Laden mort sau viu.

Formula a fost etichetată atunci de vocile critice drept aceea a unui cowboy arogant, dar ea a reflectat importanţa absolută pe care preşedintele şi cea mai mare parte a naţiunii au acordată pentru a face dreptate pedepsindu-l pe cel responsabil pentru cel mai grav atac terorist pe teritoriu american din istoria naţiunii.

Teroriştii trebuie "eliminaţi"

Când a venit la Casa Albă, preşedintele Obama a autorizat ca avionele Predator să-i ucidă pe liderii Al-Qaeda.

Chiar înainte de a fi preşedinte, el şi-a atras atacuri din partea unora pentru a fi anunţat că, dacă va fi preşedinte şi va avea informaţii operaţionale, nu va ezita să trimită forţele americane peste graniţa Afganistanului, în Pakistan, pentru a-i elimina pe terorişti, adică exact ce s-a întâmplat.

Dar în vreme ce uciderea lui Bin Laden încheie un capitol în lupta Statelor Unite împotriva terorismului, deschide în acelaşi timp un altul care ridică multe întrebări.

Până la a formula un răspuns în faţa potenţialelor scenarii, secretarul de stat Hillary Clinton a arătat că dreptatea a fost servită.

"Parteneriatele noastre, inclusiv strânsa cooperare cu Pakistanul au ajutat la a face presiuni fără precedent asupra Al-Qaeda. Continua cooperare va fi tot atât de importantă, pentru că nu trebuie să uităm că lupta pentru a opri Al-Qaeda şi reţeaua terorii sale nu se încheie cu moartea lui Bin Laden. În Afganistan vom continua să luptăm împotriva Al-Qaeda şi a aliaţilor săi talibani" a adirmat Hillary Clinton.

Lumea democratică salută uciderea lui Osama bin Laden

NATO salută uciderea lui Osama bin Laden, a declarat secretarul general Anders Fogh Rasmussen.

El a mai spus că această acţiune nu reprezintă nici pe departe sfârşitul războiului împotriva terorismului şi că operaţiunile militare ale Alianţei în Afganistan trebuie să continue.

De aceeaşi părere sunt şi oficiali ai Uniunii Europene, de exemplu coordonatorul acţiunilor comunitare de combatere a terorismului, care a spus că autorităţile trebuie să rămână "vigilente" după moartea şefului Al Qaeda, pentru că ideea pe care o reprezintă fostul lider terorist ar putea să îi mai inspire pe terorişti.

Moartea lui bin Laden, "răzbunată"


Din lumea arabă vin şi declaraţii de furie şi condamnare a acţiunilor militarilor americani, transmite Cătălin Lenţa.

Talibanii din Pakistan, care sunt aliaţi cu organizaţia Al Qaeda, au jurat să-l răzbune pe Osama bin Laden.

Într-un interviu acordat prin telefon agenţiei France Presse, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor din Pakistan spune că moartea lui bin Laden va fi răzbunată şi că mişcarea pe care o reprezintă va lansa atacuri împotriva administraţiilor americane şi pakistaneze, precum şi a forţelor acestora de securitate.

Şi şeful guvernului mişcării palestiniene Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh, a condamnat raidul american în care a fost ucis liderul reţelei Al Qaeda, iar un oficial iranian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a afirmat că acum, după omorârea lui bin Laden, americanii ar trebui să plece din zonă pentru că nu ar mai avea împotriva cui lupta.

Moartea lui Osama bin Laden ar elimina pentru Statele Unite şi aliaţii lor orice scuză pentru a mobiliza forţe în Orientul Mijlociu sub pretextul luptei împotriva terorismului - a spus oficialul iranian.

În acest timp, în Egipt reacţiile populare par a fi mai mult de tristeţe, după cum ne-a declarat jurnalista Dina Gamil de la cotidianul "Al Shouruk".

"Unii sunt indiferenţi, alţii însă sunt trişti pentru felul în care a fost tratat corpul neînsufleţit, Mai precis, pentru faptul că a fost aruncat în mare, ceea ce este inacceptabil în religia noastră. eporter: Cât priveşte o reacţie din partea islamiştilor egipteni, aceasta se lasă aşteptată" ne-a mai declarat ziarista Dina Gamil.

Gruparea Frăţia Musulmană, cunoscută drept una radicală şi care recent şi-a făcut şi partid politic pentru a participa la alegerile din Egipt, nu a avut până acum o reacţie publică, nicio declaraţie, nicio luare de poziţie, nicio condamnare a uciderii lui bin Laden sau vreo ameninţare la adresa Statelor Unite, ne-a mai spus ziarista Dina Gamil.

Trebuie menţionat că numărul doi în ierarhia reţelei teroriste Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, este de origine egipteană.

Luări de poziţie în favoarea acţiunii militare americane

Astfel, preşedintele Afganistanului Hamid Karzai le-a spus talibanilor să tragă învăţăminte din moartea lui Osama bin Laden şi, într-o declaraţie publică, el le-a cerut talibanilor să înceteze luptele şi să oprească să-şi distrugă ţara şi să-şi omoare fraţii musulmani.

Regimul din Yemen a salutat anunţul uciderii liderului Al Qaeda.

Un oficial din cadrul preşedinţiei Yemenului a spus, "sperăm că moartea lui bin Laden va fi începutul sfârşitului terorismului".

Autorităţile din Arabia Saudită se arată mulţumite de eliminarea lui bin Laden, iar mulţi cetăţeni saudiţi şi-au exprimat speranţa că odată cu moartea liderului terorist vor înceta şi atentatele.

Iar premierul libanez Saad al-Hariri a spus că bin Laden a fost "o pată neagră în istoria Islamului pentru că a pus religia în situaţii ostile şi nepotrivite în relaţia cu alte culturi şi credinţe".

Ministrul de interne Traian Igaş, a declarat că nu se modifică gradul de alertă teroristă în urma uciderii lui Osama bin Laden.

Ministrul de externe Teodor Baconschi comenta această declaraţie, cum că "orice panică artificială este contraproductivă".

În ultimele luni însă multe ţări din Uniunea Europeană, din partea vestică a Uniunii Europene, şi-au întărit măsurile de securitate şi alerta antiteroriste.

Administraţia americană a fost mai activă de această dată şi le-a cerut propriilor cetăţeni aflaţi în străinătate să dea dovadă de prudenţă, afirmând că acum există riscul producerii unor violenţe antiamericane.

Cetăţenii americani aflaţi în zone unde evenimentele recente pot provoca violenţe antiamericane sunt sfătuiţi ferm să îşi limiteze deplasările în afara reşedinţei sau hotelului şi să evite adunările şi manifestaţiile, avertizează Ministerul de Externe de la Washington.

În afară de avertismente, obiectivele diplomatice americane din întreaga lume se află în stare de alertă, iar paza acestora a fost întărită.

"Este aproape sigur că teroriştii vor încerca să-l răzbune pe Osama bin Laden", avertizează directorul CIA, Leon Panetta.

"Chiar dacă bin Laden este mort, Al Qaeda nu este. Va trebui să rămânem vigilenţi şi hotărâţi şi vom fi" susţine într-un comunicat directorul Agenţiei Centrale de Informaţii, cel care a condus urmărirea şi lichidarea liderului Al Qaeda.

Principalele atentate atribuite reţelei teroriste Al-Qaida
În lume 02 Mai 2011, 13:51

Principalele atentate atribuite reţelei teroriste Al-Qaida

Reţeaua Al-Qaida, condusă de Osama bin Laden, a comis din 1993 şi până în prezent nu mai puţin de 23 de atentate soldate cu...

Principalele atentate atribuite reţelei teroriste Al-Qaida
Proteste în mai multe ţări ale lumii cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii
În lume 01 Mai 2024, 18:39

Proteste în mai multe ţări ale lumii cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii

Proteste şi manifestaţii de stânga au loc astăzi în mai multe ţări ale lumii cu ocazia Zilei de 1 Mai - Ziua...

Proteste în mai multe ţări ale lumii cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii
UE marchează 20 de ani de la cea mai mare extindere din istoria sa
În lume 01 Mai 2024, 17:18

UE marchează 20 de ani de la cea mai mare extindere din istoria sa

Anul 2004 a marcat reunificarea unui continent divizat, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UE marchează 20 de ani de la cea mai mare extindere din istoria sa
Al treilea portavion al Chinei, Fujian, și-a început cursa inaugurală
În lume 01 Mai 2024, 15:16

Al treilea portavion al Chinei, Fujian, și-a început cursa inaugurală

"Fujian" este cel mai avansat portavion al Beijingului. Cursa inaugurală a portavionului Fujian a fost relatată pe larg de...

Al treilea portavion al Chinei, Fujian, și-a început cursa inaugurală
Premierul israelian anunță un asalt iminent în Rafah
În lume 01 Mai 2024, 07:56

Premierul israelian anunță un asalt iminent în Rafah

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit în Israel pentru a preveni o operaţiune israeliană în Rafah.

Premierul israelian anunță un asalt iminent în Rafah
Orașul Odesa - Inima economiei din Ucraina în timpul războiului
În lume 01 Mai 2024, 07:38

Orașul Odesa - Inima economiei din Ucraina în timpul războiului

În Odesa, în plin război, porturile sunt funcționale. Orașul port are comerț internațional chiar și într-o mare minată.

Orașul Odesa - Inima economiei din Ucraina în timpul războiului
"Ce înseamnă de fapt pentru Ucraina noul ajutor - și pentru Putin"
În lume 30 Aprilie 2024, 22:01

"Ce înseamnă de fapt pentru Ucraina noul ajutor - și pentru Putin"

THE FINANCIAL TIMES: Ucraina va fi nevoită să-și utilizeze atent noile resurse, mai înainte de a încerca să elibereze mai...

"Ce înseamnă de fapt pentru Ucraina noul ajutor - și pentru Putin"
Guvernul Cehiei a aprobat creșterea vârstei de pensionare și reducerea viitoarelor pensii
În lume 30 Aprilie 2024, 21:29

Guvernul Cehiei a aprobat creșterea vârstei de pensionare și reducerea viitoarelor pensii

Pensiile din Cehia, finanțate din contribuțiile actuale ale angajaților și agenților economici, au avut creșteri automate în...

Guvernul Cehiei a aprobat creșterea vârstei de pensionare și reducerea viitoarelor pensii