Negocieri la Doha între Israel şi palestinieni încheiate fără rezultat
Piedica în discuţiile dintre cele două părţi o reprezintă în continuare cererea Israelului de a deţine 35% din sudul Fâşiei Gaza.

Articol de Radio România Actualităţi, 11 Iulie 2025, 23:27
Negocierile de la Doha dintre Israel şi palestinieni par să se fi încheiat practic fără niciun rezultat. Piedica în discuţiile dintre cele două părţi o reprezintă în continuare cererea Israelului de a deţine 35% din sudul Fâşiei Gaza. Negocierile pentru semnarea unui armistiţiu pe o perioadă de 60 de zile vor continua şi săptămâna viitoare, când părţile implicate speră să semneze totuşi documentul.
Corespondentul RRA la Ierusalim, Ion Ştiubea, a realizat o sinteză pe această temă:
Premierul Netanyahu a revenit în Israel într-un fel cu mâinile goale, referitor în special la negocierile pentru eliberarea ostaticilor. În ciuda declaraţiilor extrem de entuziaste din ultimele zile, atât din partea delegaţiei israeliene prezente la Doha, cât şi a celei palestiniene, ba chiar a ţărilor mediatoare, începând cu Statele Unite, practic nu s-a realizat nimic. Descrierea cea mai exactă a impasului actual a fost făcută de o sursă palestiniană implicată în tratative, care a declarat canalului public al televiziunii israeliene, că ambele delegaţii fac de cele mai multe ori un pas înainte şi doi înapoi, dar transmit declaraţii doar despre pasul făcut înainte. Conform afirmaţiilor sale, principalul obstacol în momentul de faţă este reprezentat de dorinţa Israelului de a păstra controlul asupra a 35% din Fâşia Gaza, în special în zona de sud, în apropierea axei Philadelphia, unde se vrea construirea unui oraş umanitar, fapt respins însă cu totul de delegaţia Hamas.
Nici problema ajutorului umanitar nu a fost în întregime rezolvată, deşi în acest punct cele două delegaţii s-au apropiat cel mai mult de soluţionarea ei. Cu toate acestea, emisarul special al preşedintului Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care trebuia să plece ieri spre Doha, şi-a amânat vizita cu câteva zile, nefiind sigur dacă va pleca la sfârşitul acestei săptămâni spre capitala Qatarului sau săptămâna viitoare, dar nu şi-a anulat-o. Deplasarea sa vine în consens atât cu declaraţiile preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cât şi cu cele ale premierului Netanyahu, care au afirmat că negocierile vor continua şi săptămâna viitoare, când se preconizează finalizarea lor şi semnarea armistiţului pe 60 de zile. Witkoff însuşi a declarat în urmă cu două zile că tratativele mai au un singur obstacol în faţă, dar cum se vede, situaţia s-a dovedit mult mai complexă şi acum sunt cel puţin două situaţii spinoase nerezolvate. Prin tot acest hăţiş de probleme, răzbate totuşi şi o rază de lumină.
O sursă egipteană de rang înalt a transmis canalului public al televiziunii israeliene, că, în paralel cu convorbirile purtate la Doha şi Washington, s-a constituit în ultimele zile şi o linie directă de convorbiri între Ierusalim şi Cairo, care dezbate, în special, detaliile tehnice ale viitorului acord de armistiţiu pe 60 de zile. Acelaşi funcţionar a precizat că discuţiile pe acest canal înregistrează un impuls pozitiv, tocmai acum când cele de la Doha staţionează. El a mai adăugat că noul canal nu este rupt de eforturile depuse de Qatar şi Statele Unite pentru realizarea armistiţiului, ci în deplină consonanţă cu acestea, în tentativa pregătirii terenului pentru atingerea cât mai curând a obiectivelor propuse. Înaintea plecării din Statele Unite, premierul Netanyahu a acordat un interviu reţelei americane Newsmax, în care şi-a exprimat speranţa că acordul de armistiţiu va fi semnat săptămâna viitoare şi că el va cuprinde eliberarea în decurs de 60 de zile a jumătate din ostaticii israelieni în viaţă sau decedaţi. Familiile ostaticilor sunt profund îngrijorate şi nemulţumite, văzând în menţinerea în captivitatea a celeilalte jumătati, o adevărată condamnare la moarte.