Modificare radicală a filosofiei bugetare a Uniunii Europene
Comisia Europeană prezintă miercuri propunerea de buget pe 7 ani, începând din 2028.

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Iulie 2025, 15:59
Comisia Europeană prezintă miercuri propunerea de buget pe 7 ani, începând din 2028 şi potrivit corespondentului RRA, informaţiile de până acum arată o modificare radicală a filosofiei bugetare. Acesta ar fi motivul pentru care eurodeputaţii au criticat deja intenţiile Comisiei, iar agricultorii au şi anunţat proteste la Bruxelles. Înainte de prezentarea proiectului, comisarul pentru buget va discuta cu comisiile de specialitate din Parlamentul European.
Bogdan Isopescu relatează: ”Toate declaraţiile de până acum din Parlamentul European, informaţiile şi documentele neoficiale livrate presei, inclusiv pentru Radio România şi chiar conferinţa de presă a negociatorului şef al legislativului, Siegfried Mureşan, arată că propunerea Comisiei ar putea prioritiza banii pentru competitivitate şi apărare în dauna celor pentru agricultori şi pentru politica de coeziune, sau ca agricultura şi coeziunea ar putea fi puse într-o singură politic şi în acelaşi fond de finanţare.
Una dintre probleme pleacă de la volumul bugetului multianual. În cazul unei anvelope similare cu cea de acum, în speţă 1,2 trilioane de euro, Parlamentul se teme că executivul comunitar va tăia din fondurile pentru agricultura şi coeziune pentru a redirecţiona către apărare şi competitivitate, cele două priorităţi noi ale Comisiei şi ale bugetului.
În cazul unui buget mai mare, de aproximativ 1,7 trilioane de euro, cât ar fi nevoie, propunerea comisiei se va lovi de opoziţia statelor bogate din Uniunea Europeană, cele care nu vor să crească propriile contribuţii la bugetul european, de unde se vor repartiza valori mai mari către economiile mai puţin performante din Uniune, cum sunt statele din est. Aici comisia ar urma să propună taxe noi, idee respinsă de guverne pentru a nu pune presiune pe populaţie.
O altă îngrijorare a Parlamentului european este că executivul comunitar, dorind să flexibilizeze bugetul Uniunii pentru o reorientare în funcţie de eventuale crize viitoare, ar putea centraliza aceste fonduri în mâna guvernelor naţionale, moment în care regiunile şi comunităţile locale ar avea de suferit. Pe acest fond, cea mai mare organizaţie agricultorilor europeni, Copa Cogeca, a anunţat deja proteste la Bruxelles miercuri, chiar în faţa Consiliului şi Comisiei Europene.”/editor Florin Lepadatu/