Ministrul grec de Externe, Giorgos Gerapetritis, vizită oficială în Libia la Tripoli

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Iulie 2025, 23:53
Un mesaj de pace şi bună vecinătate a transmis ministrul Afacerilor Externe al Greciei în contextul vizitei sale la Tripoli şi a întâlnirii cu conducerea politică a Libiei, având ca obiectiv normalizarea relaţiilor diplomatice şi soluţionarea unor dispute privind zonele economice exclusive din Mediterana.
Din Atena, corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou a transmis o sinteză pe această temă:
Ministrul grec de Externe Giorgos Gerapetritis a făcut, ieri, marţi o vizită oficială la Tripoli, în Libia, transmiţând în felul acesta un mesaj de pace şi cooperare. Vizita a marcat un moment important în relansarea relaţiilor dintre Grecia şi Libia, având în vedere că guvernul libian a transmis, cu numai câteva zile în urmă, o notă verbală oficială către Organizaţia Naţiunilor Unite acuzând Grecia de încălcarea suveranităţii sale maritime în zona de sud a insulei Creta. Tripoli susţine că recentele hărţi publicate de Grecia includ zone de exploare pentru hidrocarburi, încalcă graniţele maritime stabilite prin acordul cu Turcia din 2019. Libia solicită intervenţia ONU pentru a preveni acţiuni unilaterale, care, în opinia sa, ameninţă pacea şi stabilitate în estul Mediteranei.
Răspunsul Atenei a fost prompt. Surse diplomatice greceşti au calificat nota libiană drept lipsită de valoare juridică, argumentând că aceasta se bazează pe un acord pe care Grecia, alături de majoritatea comunităţii internaţionale, cu excepţia Turciei, îl consideră nul şi nevenit. Grecia acţionează strict în conformitate cu Dreptul Internaţional al Mărilor şi îşi rezervă toate drepturile în zonă. Nu recunoaşte nici o acţiune bazată pe argumente juridice inexistente - au subliniat surse elene ale Ministerului Afacerilor Externe. În ciuda însă a noii escaladări, partea greacă doreşte continuarea dialogului cu Libia cu condiţia ca Tripoli să accepte o delimitare maritimă conform principiului liniei mediane, în baza Convenţiei ONU privind Dreptul Mării.
Pe parcursul vizitei de ieri, ministrul grec s-a întâlni cu premierul de tranziţie a Libiei, Abdul Hamid Dbeibah, cu preşedintele Consiliului prezidenţial, Mohammed Al-Menfi, precum şi cu adjunctul ministrului libian de Externe, Taher Al Baour. Discuţiile s-au axat pe teme de interes bilateral, printre care gestionarea migraţiei, consolidarea cooperării economice şi reluarea negocierilor privind delimitarea zonelor maritime în conformitate cu dreptul internaţional. Partea elenă a accentuat importanţa păcii, stabilităţii şi bunei vecinătăţi în estul Mederanei, reiterând poziţia fermă faţă de controversatul memorandum turco-libian semnat în 2019.
La rândul lor, oficialii libieni şi-au exprimat dorinţa de a aprofunda cooperarea cu Grecia în domenii precum: securitate, energie, comerţ şi transporturilor şi au fost discutate, de asemenea, posibilităţile reluării zborurilor directe între cele două ţări. Vizita s-a încheiat într-un climat pozitiv, cu angajamentul ambelor părţi de a promova dialogul şi de a construi o relaţie bazată pe încredere reciprocă, dar fără o concretizare a următorilor paşi ce trebuie făcuţi în această direcţie.