Miniştrii de externe din ţările NATO participă la o reuniune informală în Turcia
Grecia şi-a crescut deja la 3% nivelul cheltuielilor şi este de aşteptat să susţină ridicarea acestui nivel.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Mai 2025, 23:54
Miniştrii de externe din ţările NATO au, astăzi şi mâine, în Turcia o reuniune informală, dedicată negocierii creştii cheltuielilor militare, în speranţă de a-l convinge pe Donald Trump, care i-a ameninţat pe rău platnici că nu îi va mai proteja. Statele Unite cer ca blocul militar al celor 32 de ţări aliate să aloce cel puţin 5% din Produsul lor Intern Brut pentru apărare, o creştere foarte substanţială pe care multe ţări o consideră imposibil de atins. Ca posibil compromis, secretarul general NATO, Mark Rutte, a prezentat o ofertă în etape, care menţine obiectivul lui Trump de 5% din PIB, dar include cheltuieli care nu sunt strict militare. România este reprezentată la discuţiile din Antalia de ministrul de externe Emil Hurezenu.
Grecia şi-a crescut deja la 3% nivelul cheltuielilor şi este de aşteptat să susţină ridicarea acestui nivel, după cum explică de la Atena, Michaela Lambrinidou:
Ministrul afacerilor externe, Giorgos Gerapetritis, participă astăzi şi mâine la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, care are loc în Antalia, reuniune care are rolul de a pregăti agenda completă a viitorului Summit NATO, programat pentru 24-25 iunie la Haga. Oficialii vor discuta despre consolidarea unui abordări comune privind împărţirea responsabilităţilor între aliaţi şi conturarea unei direcţii strategice pentru securitatea europeană. De asemenea, va fi abordată tema alocării a 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli de apărare, un angajament asumat de statele membre NATO, deşi Statele Unite sunt interesate să afle, în cursul acestei săptămâni, cum intenţionează statele europene membre NATO, dar şi Canada, să crească investiţiile în apărare până la 5% din Produsul Intern Brut.
Prezent la aceste discuţii este şi Marco Rubio, secretarul de stat în Administraţia Trump. Grecia ca membru al NATO şi al Uniunii Europene, sprijină consolidarea apărării colective şi menţinerea stabilităţii în regiune. Ţara deja a depăşit 3% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli de apărare şi este de aşteptat să susţină propunerile de creştere suplimentară, cu condiţia unei distribuiri echitabile a responsabilităţilor între statele membre. De asemenea, Grecia joacă un rol strategic în sud-estul Europei şi în Marea Mediterană, oferind infrastructură militară esenţială şi contribuind la securitatea regională. De asemenea, susţine aprofundarea cooperării NATO într-o Uniune Europeană şi promovarea stabilităţii în Balcanii de Vest. Discuţiile miniştrilor de externe includ, de asemenea, şi subiectul autonomiei europene în materie de apărare, posibile sinergii cu NATO, precum şi participarea unor ţări terţe la acest proiect.
Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, urmăreşte participarea Turciei la apărarea europeană ca fiind o forţă indispensabilă pentru securitatea europeană şi, în acest context, poziţiile Greciei sunt clare şi insistă că părţile implicate trebuie să fie în concordanţă cu politica externă europeană, precum şi cu normele dreptului internaţional şi al Cartei Naţiunilor Unite, să nu se creeze noi dependenţe şi să există o armonie cu statele unite ale Americii.