Ministerul de Externe de la Roma a creat o agenţie pentru export
Unitatea are ca scop promovarea produselor Made in Italy pe ruta Asia, Golf şi America de Sud.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iulie 2025, 23:39
Ministerul de Externe de la Roma a creat o unitate, o agenţie pentru export, care are ca scop promovarea produselor Made in Italy pe ruta Asia, Golf şi America de Sud. Această decizie a fost luată ca reacţie la taxele vamale impuse ţărilor din Uniunea Europeană de Donald Trump.
Sunt mai multe detalii în corespondenţa transmisă din Roma de Elena Postelnicu:
India, Mexic, Brazilia, Serbia, Japonia, China, Turcia, Arabia Saudită - Italia priveşte tot mai mult spre aceste ţări în privinţa exportului de produse Made in Italy, mai ales în contextul în care, de la Casa Albă, Donald Trump impune taxe vamale de 30% ţărilor din Uniunea Europeană. În acest sens, s-a creat la Ministerul de Externe din Roma o unitate, o agenţie pentru export care se ocupă de un fel de diplomaţie economică.
În ultimile luni au fost deja organizate aproximativ 10 evenimente în întreaga lume, reuniuni guvernamentale, mese rotunde, forumuri de afaceri, târguri şi manifestări. Şi deja a fost identificat un prim grup de ţări asupra cărora să se concentreze atenţia. Acestea sunt cele care deja au beneficiat de iniţiativele italiene împreună cu Emiratele Arabe Unite, Algeria, Maroc şi Egipt, unde proiectele Planului Mattei sunt legate de Vietnam şi Singapore.
Aici, exporturile italiene în 2023 s-au ridicat la 80 de miliarde de euro, dar potrivit institutului care asigură creditele de export, există o posibilitate reală de a ajunge la 95 de miliarde până în 2027. Acestea sunt ţările cele mai promiţătoare, potenţial capabile să absoarbă cel puţin parţial producţia italiană care ar putea fi eliminată de pe piaţa americană. Este exact ceea ce îşi doreşte chiar şi ministrul de externe Antonio Tajani, să împingă exporturile italiene de la 625 de miliarde, unde au rămas blocate în ultimii doi ani, la 700, până la sfârşitul mandatului parlamentar. Anul acesta lucrurile merg bine în ciuda furtunii tarifelor comerciale, deşi este puţin probabil ca exporturile să poată creşte la 680 de miliarde, aşa cum s-a speculat în urmă cu câteva luni.
Vânzările către Germania, prima piaţă pentru Italia, au crescut cu 4%, către Spania cu 10,8%, către Elveţia cu 13%, către Statele Unite ale Americii cu 8,4%, în timp ce exporturile către Arabia Saudită, Algeria, America Latină, Filipine şi Singapore cresc la rate de două cifre.
Pe de altă parte, vânzările către Turcia, care anul trecut au atins niveluri record datorită achiziţiilor masive de aur, au scăzut cu 18%. Şi exporturile către China sunt în scădere, în timp ce importurile continuă să crească vertiginos, plus 38%.
În cazul în care supertaxele vamale ale lui Trump vor fi activate, înlocuirea pieţei americane unde Italia exportă bunuri în valoare de 65 de miliarde de euro, a doua ca mărime, va fi foarte dificilă pentru multe întreprinderi italiene şi probabil imposibilă pentru multe altele.