Medicamente care poluează. Companiile farma vs. Comisia Europeană
O serie de companii farmaceutice și de cosmetice din țară și Europa contestă o directivă din Pactul Verde European.

Articol de Adriana Turea, 24 Iulie 2025, 20:01
Mai multe companii de medicamente și cosmetice, atât de la noi cât și din Europa, contestă metodologia de realizare a directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, parte a Pactului Verde European. Prevederile actuale aplică principiul "poluatorul plătește", obligând cele două tipuri de industrii la costuri suplimentare pentru eliminarea micropoluanților, fapt care ar putea duce la creșterea prețurilor la medicamente, după cum a aflat redactorul RRA Adriana Turea.
Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Daniel Bran, atrage atenția că modelul aplicat pentru stabilirea poluatorilor este greșit.
Daniel Bran: În momentul în care s-au făcut studiile pentru a vedea cine poluează și mai ales cât poluează, s-a ajuns la concluzia, pe baza unor modele matematice, că patru medicamente, sunt medicamente utilizate pe scară largă, ar fi responsabile de 58% de poluare. În momentul în care am trecut la modelele de laborator, surpriză, toate patru sunt până în 1%. Ceva este fundamental greșit.
Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, a dat o explicație suplimentară.
Dan Zaharescu: Comisia Europeană a fost solicitată să refacă studiul de impact referitor la responsabilitatea extinsă a producătorilor și acest proces este susținut de 16 state membre ale Uniunii Europene, printre care și România. Este o recunoaștere a faptului că analiza de impact care a fost făcută inițial nu se baza pe niște date solide.
Ambii reprezentanți ai industriei farmaceutice au semnalat că prețurile medicamentelor ar putea să crească de cinci până la opt ori în urmă aplicării acestei directive.