La Bruxelles începe cea mai grea negociere din ultimii șapte ani
Comisia Europeană a adoptat bugetul multianual 2028-2034. Urmează doi ani de negocieri între Parlamentul European și statele membre.

Articol de Bogdan Isopescu, 16 Iulie 2025, 22:34
Comisia Europeană a propus miercuri un buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2028-2034, în contextul în care blocul comunitar încearcă să răspundă unei game largi de provocări, de la intensificarea concurenței economice globale și până la creșterea cheltuierilor de apărare. Proiectul intră acum, timp de doi ani, în negocierea dintre Parlamentul European și statele membre din Consiliu, cea mai grea negociere care are loc la Bruxelles la fiecare șapte ani.
Reporter: Proiectul de buget multianual prezentat de Comisie are în principiu cinci capitole de politici şi finanțării. Primul este cel rezervat planurilor naționale și care ar cuprinde mai multe politici şi fonduri puse în același coș. Este vorba de agricultură, dezvoltare rurală, coeziune, politici sociale, pescuit, securitate alimentară, apărare, precum și gestionarea migrației și a frontierelor, o envelopă totală de 865 de miliarde de euro, din care sunt puse deoparte 300 de miliarde pentru plățile agricultorilor și 218 miliarde pentru regiunile mai puțin dezvoltate.
Statele ar urma să facă aceste planuri și să decidă cum vor să folosească banii pe diferite priorități, dar fără să umble la minimul prevăzut pentru plățile pentru agricultori, spre exemplu.
Un al doilea capitol este competitivitatea, cu 410 miliarde de euro, iar aici avem cercetare, digitalizare, tehnologie verde, inclusiv alte fonduri pentru dezvoltare în industria apărării. La pachet vine și infrastructura de transport și energia.
Un alt capitol țintește către politicile și investițiile din afara Uniunii, iar un segment important este cel dedicat extinderii blocului comunitar, unde intră și un sprijin de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina.
În fine, în buget este prevăzută posibilitatea activării unui instrument de creditare de 400 de miliarde de euro în cazul unei crize.
Ca privire de ansamblu, planurile naționale constituie 48% din bugetul total, competitivitatea are 23%, Erasmus Plus și noul program Agora au 3%, investițiile globale 11%, iar 16% intră la categoria alte politici.