Iranul "poate juca un rol în lupta împotriva Statului Islamic"
Chiar dacă nu a fost invitat să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA, Iranul ar putea ajuta la distrugerea organizaţiei jihadiste, spune şeful diplomaţiei americane.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 20 Septembrie 2014, 09:45
Iranul poate juca un rol în lupta împotriva grupării Statul Islamic, spune secretarul de stat american John Kerry.
Chiar dacă nu a fost invitat să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA, Teheranul ar putea ajuta la distrugerea organizaţiei jihadiste, a declarat şeful diplomaţiei americane, în cadrul unui discurs în Consiliul de Securitate al ONU.
La finalul reuniunii, Consiliul a făcut apel către comunitatea internaţională să sprijine Bagdadul împotriva Statului Islamic.
În vreme ce oficialii comunităţii informaţiilor recunoşteau la Washington că au subestimat capacitatea de luptă a militanţilor Statului Islamic, supraestimând-o pe cea a forţelor irakiene, la New York, Consiliul de Securitate se reunea vineri, convocat de preşedinţia în exerciţiu americană, pentru a cere statelor membre să asiste guvernul irakian în lupta sa împotriva ISIS.
Reţea de sprijin pentru noul guvern irakian
Secretarul de stat John Kerry a reunit în şedinţa Consiliului de Securitate 35 de ţări, pentru a construi o reţea de sprijin pentru noul guvern irakian şi campania împotriva Statului Islamic.
"Ultimele două ori ne-am reunit atunci când guvernul irakian confrunta comunitatea internaţională, cu mari consecinţe. Astăzi ne-am reunit pentru a sprijini noul guvern irakian", a spus John Kerry.
Tradiţionalul inamic al Washingtonului, Teheranul, a fost reprezentat de ministru de externe Mohammad Javad Zarif.
Administraţia americană insistă însă că nu va coopera militar cu Iranul, în ciuda ofertei Teheranului de a sprijini atât Irakul, cât şi Siria în lupta împotriva militanţilor Statului Islamic.
Sesiunea Consiliului de Securitate a avut loc după ce Franţa, care s-a opus în 2003 invaziei Irakului, a anunţat primele lovituri aeriene împotriva ISIS, alăturându-se astfel operaţiunii conduse de Statele Unite.
Statele Unite au lansat până în prezent peste 170 de lovituri aeriene împotriva grupării.