Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu

Interviu cu ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu
Ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu (stânga foto).

Articol de Amalia Bojescu, 18 Decembrie 2018, 10:03

AUDIO:

Reporter: Amalia Bojescu - Doamna ambasador Luminiţa Odobescu, România va prelua, de la 1 ianuarie 2019, preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Este o provocare, dar şi o mare responsabilitate pentru ţara noastră. Iată, mai sunt doar câteva zile, pe ultima sută de metri - cum sunt pregătirile?
Luminiţa Odobescu: Suntem la viteză maximă, cu ultimele pregătiri pentru preluarea de la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei Consiliului UE. Avem reuniuni, de dimineaţă până seara, reuniuni de coordonare atât cu statele membre, dar şi cu instituţiile, cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, pentru a finaliza pregătirea dosarelor pentru anul viitor. Anul viitor va fi un an plin de provocări, nu numai pentru preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, dar şi pentru UE. Avem Brexitul pe agendă şi săptămâna trecută a fost discutat în detaliu la Consiliul European, avem pregătirea Summitului de la Sibiu, avem alegerile europene şi nu în ultimul rând, obiectivul nostru este de a lucra îndeaproape şi cu Parlamentul European, dar şi cu statele membre, pentru a încerca să finalizăm cât mai multe dosare legislative care se află în prezent pe agenda noastră în lucru. Este un moment important pentru România, este o provocare dar şi o mare responsabilitate, este în egală măsură şi o oportunitate, o oportunitate să arătăm că suntem bine pregătiţi, că putem să lucrăm împreună cu instituţiile europene, cu statele membre pentru a avansa proiectul european. România este o ţară pro-europeană, avem o administraţie pregătită şi bine motivată, şi cred că ne putem face datoria, aş spune chiar la cele mai înalte standarde.
Reporter: Urmează un mandat de şase luni pentru România. Care este rolul ţării noastre la această preşedinţie rotativă? Ce atribuţii are o ţară care deţine preşedinţia?
Luminiţa Odobescu: Ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE trebuie să acţioneze ca un mediator, ca un honest broker, aşa cum se spune la Bruxelles, ca un generator de consens, la nivelul statelor membre şi la nivelul instituţiilor europene. Un avantaj important pentru o ţară care deţine preşedinţia este de a arăta nivelul său de pregătire, nivelul de pregătire al administraţiei, în ceea ce priveşte afacerile europene şi sunt încrezătoare că acest obiectiv va fi atins de către administraţia românească. Va fi şi o importantă oportunitate de imagine. Dorim să ne promovăm România, să promovăm talentele, să promovăm sectoarele inovative, dar şi cultura şi modul nostru de a acţiona în generarea consensului la nivelul UE. Credem cu tărie în proiectul european şi este important să aducem această determinare a noastră a românilor, la masa UE.
Reporter: Strategia României se bazează pe patru piloni. Mottoul preşedinţiei României este: "Coeziunea, o valoare comună europeană". Politica de convergenţă este unul dintre cei patru piloni pe care s-a construit strategia României. Ce presupune mai exact această politică de coeziune?
Luminiţa Odobescu: Politica de coeziune este o politcă importată nu numai pentru România, dar şi pentru întreaga Uniune Europeană, pentru regiunile sale, pentru că este principala politică de investiţii cu rezultate concrete, tangibile la nivelul societăţii europene, la nivelul statelor membre. Vorbim despre investiţii în şcoli, vorbim despre investiţii în infrastructură, în sectoarele inovative, în digital, vorbim despre investiţii în pregătirea forţei de muncă. Toate aceste proiecte au impact direct pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi de aceea politica de coeziune rămâne un obiectiv important pentru preşedinţiai României a Consiliului Uniunii Europene, în special în contextul discuţiilor actuale privind viitorul cadru financiar multianual. Este important nu numai pentru România, dar şi pentru toate statele membre să prezentăm mai mult şi mai activ aş spune, câteodată chiar în cuvinte simple care sunt beneficiile pentru cetăţenii noştri.
Reporter: O altă prioritate pentru România o reprezintă securitatea internă a Uniunii Europene prin gestionarea frontierelor externe, prevenirea atacurilor cibernetice care, iată, sunt din ce în ce mai numeroase, dar şi libertatea de circulaţie în spaţiul comunitar. În plan extern, care este viziunea României în ceea ce priveşte politica Uniunii Europene
Luminiţa Odobescu: În ceea ce priveşte Europa siguranţei, accentul, aşa cum aţi spus şi dvs, va fi pus pe teme precum securitatea internă a Uniunii Europene, asigurarea securităţii frontierelor externe, cum ar fi, de exemplu, consolidarea capacităţii operaţionale a Frontex şi a altor agenţiiale Uniunii Europene care se ocupă de managementul frontierelor, consolidarea spaţiului Schengen sau securitatea cibernetică. O altă prioritate a preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene este consolidarea rolului Uniunii Europene ca actor global. În acest domeniu focusul va fi pe vecinătatea apropiată, în principal pe Balcanii de Vest, dar şi pe Parteneriatul Estic. Procesul de extindere va rămâne o prioritate pe agenda noastră. Este important să continuăm să dăm acest mesaj de deschidere către Balcanii de Vest, obiectivul nostru este de a avansa dosarele pe perioada preşedinţiei noastre. Alt moment important al preşedinţiei va fi legat de sărbătorirea a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Estic, ocazie cu care intenţionăm să organizăm în România mai multe evenimente în marja consiliilor ministeriale, axate pe interconectare în domeniul digital, al transportului şi energiei. De asemenea, se va organiza un forum de a afaceri cu parteneri din spaţiul estic şi un eveniment la nivel inalt, în luna mai, strâns legat de Consiliul Afaceri Externem, prin care dorim să marcăm sărbătorirea a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Estic.
Reporter: Doamna ambasador Luminiţa Odobescu, stratega României are în vedere şi valorile comune europene, cu accent pe solidaritate, respectarea demnităţii umane sau combaterea rasismului. Care va fi abordarea ţării noastre din această perspectivă?
Luminiţa Odobescu: În contextul alegerilor europene, care vor avea loc în mai anul viitor, credem că este nevoie să lucrăm îndeaproape atât cu instituţiile, cât şi cu statele membre, să aduem deciziile de la Bruxelles mai aproape de cetăţeni./amirea/sdm2
De aceea, preşedinţia României îşi va axa priorităţile pe agenda care aduce direct beneficii cetăţenilor noştri, cetăţenilor europeni. Ne-am propus să organizăm mai multe evenimente, care să promoveze solidaritatea socială, egalitatea de gen, dar şi combaterea xenofobiei, lupta împotriva antisemitismului.
Reporter: Vorbeaţi, la început, de gestionarea unor dosare importante în perioada preşedinţiei, cum ar fi Brexit, cadrul financiar multianual sau alegerile europarlamentare. În privinţa Brexit, ce mesaj aveţi pentru cetăţenii români care sunt acum în Marea Britanie şi care au nevoie de asigurări că drepturile lor vor fi respectate pe viitor?
Luminiţa Odobescu: Drepturile cetăţenilor români şi ale familiilor acestora au fost prioritatea maximă în cursul negocierilor pentru încheierea acordului de retragere. Obiectivul nostru, al autorităţilor române, pe întregul parcurs al negocierilor acordului de retragere a fost ca să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor, ale membrilor de familie sunt protejate. Acesta este obiectivul care rămâne în continuare, indiferent de rezultatul deciziilor de la Londra. Este pentru noi, pentru autorităţile române important ca să ne asigurăm că cetăţenii români, cetăţenii europeni vor beneficia şi după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană de aceleaşi drepturi, iar în cursul negocierilor privind relaţia viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, drepturile cetăţenilor noştri, de aspectele legate de mobilitate, chestiunile sociale, rămân în continuare prioritare pe agendă.
Reporter: Şi să amintim, în acest context, şi libertatea de circulaţie. Există o ambiţie şi o intenţie din partea preşedintelui Comisiei Europene, ca România să adere la Spaţiul Schengen până la finalul mandatului de anul viitor al Comisiei.
Luminiţa Odobescu: Este un obiectiv important pentru România. Este cunoscut că ne-am îndeplinit toate criteriile pentru aderare şi păzim frontiera externă a UE cu seriozitate, fapt care a fost recunoscut şi de partenerii noştri. În acest context, în care Uniunea Europeană este supusă la diverse provocări, cred că este important să subliniem încă o dată importanţa şi rolul pe care România îl are în asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE şi implicarea sa în găsirea de soluţii la nivel european în ceea ce priveşte chestiunile sensibile legate de securitatea, într-un sens mai larg, a UE.
Reporter: Ca o concluzie, doamna ambasador Luminiţa Odobescu, cum va fi mandatul României la preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene?
Luminiţa Odobescu: Sperăm un mandat de succes, acesta este şi obiectivul care ne ghidează în activitatea noastră. Va fi mult de muncă. Nu ne este frică de muncă. Suntem conştienţi că trebuie să răspundem cu profesionalism, cu seriozitate tuturor provocărilor, să ne gândim la toate situaţiile posibile şi imposibile. Întotdeauna, fiecare preşedinţie se gândeşte şi la 10% neprevăzut, la orice situaţie de criză. Încercăm să discutăm, să vedem exact cum putem să gestionăm diversele situaţii de criză, dar cred ca seriozitatea şi profesionalismul nostru va ghida, practic, activitatea noastră ca viitoare preşedinţie. Sigur, suntem entuziaşti, dar şi realişti. Ştim exact ce avem în faţă, ştim că trebuie să răspundem provocărilor, că este o responsabilitate importantă pentru întreg aparatul administrativ, pentru colegii mei din Reprezentanţă, pentru mine personal, pentru autorităţile române, dar cred cu tărie că vom duce la sfârşit cu succes acest mandat.
Reporter: Vă mulţumesc.

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
În lume 26 Aprilie 2024, 19:07

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”

Integrarea europeană este cea mai bună cale pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova în faţa actualelor provocări de...

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei
În lume 26 Aprilie 2024, 16:51

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a acuzat China de faptul că ajută Rusia să îşi susţină asaltul asupra Ucrainei,...

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei
Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil
În lume 26 Aprilie 2024, 16:45

Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil

În anul 2023, Uniunea Europeană a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil, cu 7% mai mult față de...

Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil
SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament
În lume 26 Aprilie 2024, 14:53

SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament

La începutul lunii iunie, în Ucraina vor ajunge avioanele F-16.

SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament
Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
În lume 26 Aprilie 2024, 14:11

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează, începând de miercuri, a doua sa vizită în China în mai puţin de un an.

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani
În lume 26 Aprilie 2024, 13:45

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani

5 dintre cele 30 de tancuri Abrams pe care SUA au fost de acord să le furnizeze Ucrainei în 2023 au fost pierdute.

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani
Restricții de circulație în Ungaria
În lume 26 Aprilie 2024, 12:26

Restricții de circulație în Ungaria

La 1 Mai, autorităţile din Ungaria vor impune interdicţia de circulaţie pentru camioanele de mare tonaj.

Restricții de circulație în Ungaria
"Cine s-ar putea măsura cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei?"
În lume 26 Aprilie 2024, 10:31

"Cine s-ar putea măsura cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei?"

POLITICO: Bruxelles-ul e plin de speculații despre cine ar putea fi ales șef al executivului UE.

"Cine s-ar putea măsura cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei?"