Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu ambasadorul Republicii Africa de Sud în România

La finalalul articolului puteţi asculta interviul realizat de Ianna Ioniţă cu E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, ambasadorul Republicii Africa de Sud în România.

Interviu cu ambasadorul Republicii Africa de Sud în România
Foto: Radio România.

Articol de Ianna Ioniţă, 12 Decembrie 2018, 17:34

Realizator: Ianna Ioniţă - Bine ați venit la Radio România! Vă place România?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Mulțumesc pentru invitație. Îmi place România foarte mult. Cred că este o țară minunată. Oamenii sunt prietenoși și primitori, așa că îmi place foarte mult. Şi cred că îmi dă cea mai frumoasă experiență, pentru că oriunde m-aș fi dus în lume nu aș fi avut o experiență atât de minunată cum am avut în România.

Realizator: Se spune despre Africa de Sud că este frumoasa țară a lui Mandela, cu oameni pritenoși, iar filozofia de bază este - am să încerc să pronunț - /"gomnutu mugabantu"/. Este bine?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Da. Înseamnă "tu ești pentru că și eu sunt". Această exprimă filozofia noastră de bază și ceea ce a promovat Mandela și a inspirat el, pentru că, parte din curentul nostru național, cel mai important este faptul că sud-africanii sunt și ei cunoscuți pentru a fi foarte prietenoși, un sentiment al priateniei pe care l-am experimentat și în România și aceasta este și ceea ce găsiți și în Africa de Sud, să ai respect față de ceilalți, să fii călduros față de ceilalți și primitor. Aceasta este filozofia noastră de bază. "Gomuntu" - adică exiști pentru că exist.

Realizator: Putem testa și aici în România un pic din gustul Africii?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Cu siguranță putem gusta Africa de Sud în România. Mâncarea din Africa de Sud este cunoscută aici, respectiv, în partea de vinuri, fiindcă există vinuri sud-africane pe piața românească. Deci, putem gusta Africa de Sud aici.

Realizator: Ce face speciale și atât de apreciate aceste vinuri?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Vinurile sud-africane sunt apreciate datorită calităților, pentru că Africa de Sud produce vinuri de soi de peste 300 de ani. În 1656 erau produse primele vinuri. La începutul secolului trecut, vinurile sud-africane nu primeau prea mare atenție din partea pieței internaționale, așa că vinurile erau marginalizate de către comunitatea internațională datorită guvernării din țara noastră. Dar din anii '80-'90, odată cu colapsul sistemului Apartheid, vinurile au început să intre pe piața internațională și să fie cunoscute.

Realizator: Cine și ce a inspirat rețeta acestor vinuri? Seamănă mai mult cu cele europene sau cu cele americane?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Dați-mi voie să spun că parte din ce provin sunt vinuri de pinacotecă, Sauvignon Blanc, sunt vinuri inspirate de vinurile produse în țările arabe, și acestea se găsesc pe piața din România, de asemenea.

Realizator: Eu, în ceea ce mă privește, mă pricep mai puțin la vinuri. Cu ce m-ați convinge să optez pentru un vin din Africa de Sud, în loc de un pahar de vin românesc?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Dați-mi voie să spun că în sudul Africii avem regiuni viticole și suntem foarte experimentați în a păstra această particularitate a țării nostre de producătoare de vinuri. Avem 500 de kilometri de la Vest la Est și 600 de kilometri Sud la Nord în care vinul este produs în țară. În zona Cape Town, de exemplu, avem un vin foarte bun, pentru că clima e favorizantă. Există mai multe regiuni în Cape Town, dar și în Constantia, Usda este o altă zonă vini-viticolă. Sunt multe zone, sunt vinuri de calitate superioară și majoritatea s-au bucurat de apreciere internațională. Nu suntem numai noi, sud-africanii, care consideră vinurile noastre bune, ci e piața internațională care apreciază vinurile noastre. Așa că eu consider că este un motiv bun pentru dumneavoastră să încercați să gustați vinuri sud-africane, dar trebuie să mergeți și în safari după ce gustați vinurile. În Africa de Sud puteți veni să degustați vinurile noastre. Puteți, de asemenea, să vă bucurați de alte aspecte ale culturii sud-africane. Puteți merge într-un safari, puteți să vă bucurați de plaje foarte bune, multă frumusețe naturală. Există o mare diversitaea culturală, puteți să vă duceți în multe zone din Africa de Sud acum, așa că, dincolo de vinuri, Africa de Sud foarte ofertantă pentru oameni care doresc să își satisfacă diferite interese. Avem parcuri naționale, dincolo de safari. Puteți să mergeți să vedeți lei și alte animale de categorie mare în spații naturale rezervate.

Realizator: Îmi imaginez atmosfera veche din Africa de Sud, ca în descrierile laureatei Nobel pentru Literatură, Doris Lessing. La noi, cramele sunt prezentate și cu imaginea voievozilor. De exemplu, Ștefan cel Mare bea vin de Cotnari sau Cricova. Există și variante Brâncoveanu. Cu cine asociați vinurile, ca să spuneți povestea lor?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: După cum am spus, și vinurile noastre au fost inspirate. Pinotage a fost făcut, bazat pe o combinație dintre Pinot Noir și Cinsaut. Acest vin a devenit sinonim cu Africa de Sud și are mulți admiratori în afara țării; și Chenin Blanc a fost considerat cel mai popular din Africa de Sud. Acestea sunt mărci de vin similare cu cele care există și în alte țări, precum Franța, dar au fost dezvoltate spre a avea identitate sud-africană particulară. Nu avem un vin campion ca nume, dar știu cu siguranță că există multe schimburi dintre România și Africa de Sud în privința producătorilor de vin. Avem un român pe nume Răzvan care locuiește în Africa de Sud și produce vinuri pentru evenimente spectaculoase ce au loc în Africa de Sud. De asemenea, avem un alt străin care lucrează în colaborare cu Tohan. Există o platformă de schimb între România şi Africa de Sud, între producătorii de vin de la noi şi de la dumneavoastră, şi acesta este un aspect bun pentru că întăreşte relaţiile dintre ţările noastre.

Realizator: A fost greu să intraţi pe piaţa din România, să găsiţi un loc pentru produsele dumneavoastră?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Nu a fost chiar greu, pentru că Simonsig, care este în Stellenbosch, una dintre zonele producătoare de vin din Cape Town, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de vinuri din Africa de Sud se află în România. De asemenea, avem Sauvignon blanc, Chardonnay Shiraz, care se află pe piaţa românească, deci, din perspectiva românilor care se află în Africa de Sud, putem spune că şi sud-africani producători de vin se află deja aici cu vinurile lor, şi este o bază foarte bună de schimb.

Realizator: Aveţi deja vreun feedback de la consumatorii români?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Da. În multe evenimente la care iau parte interacţionez cu producători de vinuri sau degustători de vinuri sud-africane, şi cu adevărat feedback-ul este egal, vinurile sunt bune, sunt de calitate, iar omenilor le place.

Realizator: Şi cum credeţi că vor evolua lucrurile în această privinţă în viitor?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Interacţionăm mult, ca misiune sud-africană în România, cu oameni care sunt interesaţi în dezvoltare industrială, şi dorim să creştem aceste relaţii, dorim să ne interconectăm cu regiuni producătoare de vin tot mai mult, să ne asigurăm că există schimburi la nivelul satelor, că oamenii interacţionează între ei, pentru că povestea unui vin bun este creată întotdeauna prin inteacţiune cu oamenii. Nu poţi sta în colţul tău şi să produci vin. Oamenii, interacţiunea cu oamenii îţi spune dacă ai produs un vin bun sau nu. Există un motiv pentru care trebuie să interacţionăm în continuare, să sporim aceste opţiuni pentru a obţine acest feedback. Acolo unde este necesar putem să îmbunătăţim calitatea acţiunilor noastre, dar totul se bazează pe oameni.

Realizator: Aşadar, ne propuneţi să încercăm o cană cu vin. Alb sau roşu?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Recomandăm vinul roşu.

Realizator: Dacă ne propunem să mergem în Africa de Sud să gustăm chiar acasă aceste vinuri, unde ar trebui să venim mai întâi, la Cape Twon?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Daţi-mi voie să spun, înainte de a răspunde la această întrebare direct, că în 1916 industria sud-africană de vinuri, dintr-un raport, 1,4 milioane de tone de struguri erau folosite în Africa de Sud în industria vinului, şi asta se poate urmări până în secolul al XVII-lea în Africa de Sud, şi mai mult de 100 de mii de hectare sunt plantate cu struguri în Africa de Sud, sunt în special în zonele centrale şi Africa de Sud e considerată una dintre cele mai mari producătroare de vinuri la nivel mondial. Patru la sută din vinul produs în întreaga lume provine din Africa de Sud. Puteţi merge oriunde în Africa de Sud, vinurile despre care v-am vorbit sunt produse în sticle, dar, dacă vreţi o experienţă practică, Cape Town este locul unde trebuie să mergeţi, pentru că acolo sunteţi în contact cu locul unde vinurile bune sunt produse.

Realizator: Sunt şi festivaluri în timpul recoltei?

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Da, avem evenimente care celebrează vinul, din când în când. Cum
v-am spus, povestea vinului bun nu se spune decât cu oameni în jur, avem nevoie de oameni care să ne confirme calitatea vinului nostru, aşa că festivalurile de vin au loc, de asemenea şi degustări de vinuri, şi nu numai în Cape Town, chiar în întreaga ţară din când în când au loc degustări de vinuri, pentru a împărtăşi experienţa vinului de bună calitate.

Realizator: Vă mulţumesc. M-aţi făcut să îmi doresc să merg în Africa de Sud, să degust un vin bun şi să merg la un safari.

E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula: Vă mulţumesc. Sper că şi ascultătorii dumneavoastră au primit informaţii de calitate, pe care le pot folosi să decidă să viziteze Africa de Sud, destinaţie care le poate oferi experienţe frumoase. A fost o plăcere!

Ascultaţi aici interviul cu E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula (ORIGINAL)

Interviul cu E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula (DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ)

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
În lume 25 Aprilie 2024, 20:35

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, pe atunci parte...

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
În lume 25 Aprilie 2024, 20:32

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul

Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor...

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
Ședință a cabinetului de război israelian
În lume 25 Aprilie 2024, 15:35

Ședință a cabinetului de război israelian

Cabinetul de război israelian se reunește pentru a discuta despre o posibilă operațiune militară de amploare în Rafah din...

Ședință a cabinetului de război israelian
Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
În lume 25 Aprilie 2024, 14:48

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comunicat că a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore.

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
În lume 25 Aprilie 2024, 14:36

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene

Rachetele cu rază lungă de acţiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat...

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
În lume 25 Aprilie 2024, 14:33

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie

La Strasbourg, urmează să se încheie astăzi, ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare...

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 14:10

Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză

Măsura intervine pe fondul creşterii tentativelor de manipulare prin dezinformare.

Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză
SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie
În lume 25 Aprilie 2024, 12:07

SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie

SUA au transmis că Ucraina s-a angajat să nu folosească armele pentru a ataca teritoriul rusesc.

SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie